Samochód rodzinny 2+2, 35 000 max 37 000

13 Lut 2018, 02:27

Hej,

W przyszłym miesiącu ( jak wszystko dobrze pójdzie ) powiększa mi się rodzina o jedną małą istotkę :-)
W związku z czym będę poszukiwać auta kombi/mini van lub coś większego gdzie bez problemu spakujemy się z wózkiem na najbliższe wakacje.

W tamtym roku kupiłem Renault Fluence 1.6 benzyna, ogólnie z samochodu jestem bardzo zadowolony, nic się nie psuje ( odpukać ), salon polska, serwisowany cały czas, cud miód malina :-). Jednak obawiam się że z wózkami i torbami nie damy rady zapakować się na wakacje, oraz na wyjazdy na święta itp.

Małe informacje na które będę zwracać uwagę:
• Minimum 2010 rok +
• W miarę dużego samochodu ale mimo wszystko wygodnego do Warszawy,
• Planuję instalację LPG
• Codziennie pokonuję minimum 30 km ( od Maja ok 40-50 ), 20 km trasa, 10 km korki
• W co 2 weekend robię minimum 300 km,
• Roczny przebieg to ok 25-30 tyś. km
• Zależy mi na tym aby nowy samochód nie był gorszy od aktualnego ( Fluence ) jeżeli chodzi o technologię i wyposażenie,
• Spalanie poniżej 10 l benzyna, jeżeli chodzi o gaz to myślę że spokojnie 12-13 może być
• Silnik 1.8+ ( ale nie więcej niż 2.0, mam jeszcze duże składki OC/AC zniżki tylko 10% i 24,5 roku )
• Auto będzie służyło minimum 2 lata i 6 miesięcy,
• Celuje bardziej salon polska
• Samochód będzie cały czas na strzeżonym parkingu z własnym wydzielonym miejscem ( i w trakcie dojazdu do firmy jak i po powrocie do domu )
• Jak się uda sprzedać auto wciągu miesiąca to w marcu będę zakupywał aktualne

Zarzuty jakie mam do aktualnego pojazdu to nienajlepszy silnik przy zapakowaniu się w 4 osoby ( w górach cały czas na 3-4 biegu musiałem jeździć, każda z osób ok 100 kg tylko ja 65 :p ), spore spalanie na autostradzie ( obroty na 4-5 tyś przy 140 km/h - 9-10 litrów ) oraz mały bagażnik dla rodziny 2+2 mimo iż jak na sedan jest spory,

Myślałem o:
• Skoda Octavia II 1,8 2011r.+ ( podoba mi się wersja scout ) - kombi
• Peugeot 508 ( tylko wszędzie tam są silniki 1.6 ) - kombi
• Toyota Avensis ( ale wydaje mi się pusty w środku ) - kombi
• C-max II
• Toyota Verso
• Honda Accord VIII - kombi

Czy w tej cenie da się znaleźć jeszcze coś ciekawego?

Dajcie proszę też od was info jak wasze odczucia w zmianie, opłaca się zmieniać auto z fluence na inne do tej kwoty ( auto jest warte ok 28-30 k )?

W tamtym roku mega mi pomogliście, liczę na was :-)!
Dzięki z góry!
Jozek10
Początkujący

Auto: peugeot 306

18 Lut 2018, 01:56

odświeżam temat :-)
Jozek10
Początkujący

18 Lut 2018, 10:39

• Skoda Octavia II 1,8 2011r.+ ( podoba mi się wersja scout ) - kombi - ten silnik jest awaryjny, instalacja LPG do niego kosztuje min. 4 500zł, odpuść
• Peugeot 508 ( tylko wszędzie tam są silniki 1.6 ) - kombi - za mały budżet, kiepski silnik
• Toyota Avensis ( ale wydaje mi się pusty w środku ) - kombi - auto nudne, ale wg mnie bardzo dobry typ, bierz 1.8 lub 2.0
• C-max II - nie wyrobisz się w budżecie, instalacja LPG do Ecoboosta to też min. 4 500zł
• Toyota Verso - mały budżet, sensowne egzemplarze to 42-43 tysiące, a dolicz do tego jeszcze 2,5-3 tysiące złotych na LPG
• Honda Accord VIII - kombi - za mały budżet, kombi ma malutki bagażnik

Moim zdaniem:
-nie patrz ślepo na rocznik, bo kupisz wyklepanego, taniego złoma, lepiej zejść z rocznika rok-dwa i kupić zadbane auto od pierwszego właściciela w PL z pełną historią serwisową niż auto z ściągnięte z zachodu z przekręconym licznikiem i podrobioną książką serwisową
-Avensis III jest spoko (nudny), ale mechanicznie bezproblemowy, budżet trochę mały, ale coś znajdziesz

Dorzucam Mazdę 6, zwykłą sekwencję za 2,5-3 tys. zł założysz do 2.0 147KM np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z Renault zerknij na Lagunę III:
Megane III:

Citroen C5 2.0:

Mondeo Mk4:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Lut 2018, 01:51

Dzięki wielkie za odpowiedź :-)!

Ta mazda 6 też mi się podoba tylko doszły mnie słuchy że strasznie rdzewieje, czy to prawda :-) ?

No i ciężko znaleźć w kombi salon polska
Jozek10
Początkujący

21 Lut 2018, 16:13

Mazda 6 jest w liftbacku, więc nie musisz szukać tylko kombi.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

21 Lut 2018, 19:02

Jozek10 napisał(a):salon polska
Mazda oficjalnie w Polsce jest od 2009r więc nic dziwnego
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - 10tyś. sprzedanych egzemplarzy
    Sieć Renault świętuje dziesięciotysięczną rejestrację modelu Kangoo Z.E. – w 100% elektrycznego samochodu dostawczego, europejskiego lidera w segmencie vanów. Klucze do samochodu wręczono panu Gerhardowi Dechowi, ...