Samochód rodzinny 30-35 tys.

17 Maj 2018, 05:57

Dzień dobry. Chciałbym prosić o pomoc w podjęciu decyzji nt. wyboru samochodu. Obecnie jeżdzę leonem 1.6 w gazie (świetne auto) natomiast pojawiła się potrzeba zakupu drugiego. Moje potrzeby to:
1. Względnie duża bezawaryjność - w większości będzie jeździć tym żona, w przyszłości prawdopodobnie z dzieckiem.
2. Pojemność - nie musi to być "autobus", ale dobrze, żeby zmieściło tam się pare klamotów, czyli rzeczy w przypadku podróży lub w przyszłości (jak w 1) wózek dziecięcy itp.
3. Samochód chciałbym wziąć w leasing, więc potrzebuję spełniać wymogi banków (auto max 5-6 letnie)
4. Samochód z silnikiem benzynowym z naciskiem na możliwość zaożenia lpg. Czego nie potrzebuję:
1. Dynamika - 2 lata temu kupowałem leona z benzynowym silnikiem 1.6. Naczytałem się opinii, że to nie jedzie, że muł, że dla dziadków, miło się rozczarowałem. Taka dynamika w zupełności wystarcza dla moich potrzeb. Z racji tego nie oczekuję demona szybkości, raczej czegoś co dowiezie mnie bezpiecznie, nie lubie szaleć.
2. Wyposażenie: Zwłaszcza na rynku używanych nie można wybrzydzać, wystarczy radio z klimatyzacją :)
Wiele szukałem, co powoduje sporą irytację z mojej strony. Moje typy to: Opel: astra H 1.6 115 KM astra J 1.6 115 lub 1.4 turbo 1.6 rzekomo słaby, ale z drugiej strony nie potrzebuję tego jakoś szczególnie, a silnik dałby radę z lpg (tylko ta regulacja zaworów). Do 1.4 T musiałbym dołożyć minimum do 40 tys. Natomiast nie wiem czy warto, naczytałem się o skrzyni M32, co mnie zniechęca. Czy to prawda, że po 2012 poprawili skrzynię i zaczęli lać lepszy olej? Renault Megane 1.6 16v - póki co dla mnie typ numer 1. Problem w tym że ciężko znaleźć dobry model, ale to jak ze wszystkim. Ford Focus mk3 1.6 - też wydaje się dobrą propozycją, nie wiem jak z gazem, podobno się da, choć tutaj trzeba polegać mocno na gazowniku. Jazda na benzynie też wchodzi w grę, ale jak zobaczyłem ostatnie ceny benzyny to trochę jednak słabo. Kia ceed - druga generacja po lifcie z 1.6 CVVT - trochę starszy model, ale z tego co widzę lubiany. Nowsze mają 1.4 100 KM - do gazu spoko, dynamika słaba, pytanie czy wystarczy do wyprzedzenia ciężarówki? :) Chevrolet cruze - większość używanych jakie widziałem to silniki 1.6. Nie wiem czy to jest to samo co w oplu. Toyota auris 1.6 132 KM - tutaj też musiałbym dołożyć, z drugiej strony silnik, którego jakoś nie bałbym się gazować plus toyota dobrze trzyma cene. Czy świadczy to o bezawaryjności? Hyundai i30 - dość długo miał w sprzedaży silnik 1.6 120 KM, ale ciężko go znaleźć. Skoda octavia 1.6 mpi - klasyk do LPG, będzie to moje wyjście awaryjne jak nie znajde nic, przy czym tutaj będę musiał zejść z rocznika. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc lub ew. inne propozycje. Co z tego będzie warte wyboru? Pozdrawiam serdecznie.
piotrw93
Obserwowany

Auto: Seat leom 1m1 1.6 16v

17 Maj 2018, 13:20

nie zmieniono oleju . skrzynka ta sama .
jedynie zwiększyło jego ilość - i po problemie . wszystkie modele przed 2012 musialy mieć już robione skrzynię -pytaj sprzedawcy.
co do samej skrzyni z 1 - 2 lubi szarpać oraz stawiać opór. A czasem harknąć I jest mało precyzyjna . pozdrawiam
dancate
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 2012
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota w Rajdzie Dakar - historia startów
    Rajd Dakar nie bierze jeńców. Niedostępny teren, ekstremalne warunki pogodowe oraz walka z czasem i zmęczeniem sprawiają, że tę rywalizację mogą wygrać tylko najtwardsi ludzie i najmocniejszy sprzęt. Zakończona właśnie, ...
    Summer Cars Party 2013 za nami! / relacja
    W tym roku w drugi weekend września odbyła się VII ecycja największej motoryzacyjnej imprezy Summer Cars Party. Tym razem pierwszy raz w historii SCP mieliśmy dwa dni na odwiedzanie imprezy na lotnisku "Muchowiec" w Katowicach. ...