16 Wrz 2019, 18:28
Witajcie.
Od jakiegoś czasu czytam i szukam ewentualnego modelu samochodu, który mógłbym kupić. Kwota w tytule, ogólnie mało jeżdżę samochodem. Mieszkam w mieście, do pracy dojeżdżam autobusem. Praktycznie czasami podjadę do sklepu, w lato w weekend gdzieś niekiedy wyskoczymy rodziną, ale raczej zawsze w miarę blisko. Raz, czasami dwa razy do roku jadę do teściów na drugi koniec Polski (600km). Szukam czegoś z dobrą ochroną antykorozyjna, maksymalnie bezawaryjnego i z w miarę tanimi częściami. Mimo wszystko musi to być auto rodzinne... Miejsce na wózek w bagażniku itp. Przeglądając oferty na otomoto widzę, że wybór wszelakich diesli jest przeogromny w tych cenach. Nie jestem jednak pewny, czy taki motor zanadto nie nadszarpnie budżetu (trochę poczytałem o dpf-ach, kołach dwumasowych itd i mnie szczerze przeraża awaryjność i ceny tych sprzętów). Wybrałem kilka ciekawych autek, poczytalem sporo opinii o każdym z nich i żadnych większych wniosków nie wyciągnąłem. Przede wszystkim nie mogę nigdzie znaleźć takich porównań cen części i cen napraw... Samochody, które mnie interesują:
Vw Passat b5/b5 fl (zarówno 1.9 tdi jak i wersję benzynowe)
Skoda roomster
Toyota Corolla i Corolla Verso, avensis
Fiat Croma 1.9 jtd
Opel Astra i Vectra (chociaż tutaj naczytalem się o psującej się i mega drogiej maglownica)
Ktoś coś więcej podpowie na podstawie wymienionych modeli? Może jeszcze jest coś wartego uwagi?
Z góry serdeczne dzięki!