Samochód rodzinny do 20 tys.

01 Sie 2020, 21:07

Witam, jako że żywot mojego aktualnego auta powoli zmierza ku końcowi, szukam dla niego zastępstwa. Generalnie jeżdżę po mieście, rodzina 2+1, raz do roku na wakacje, trzy razy w miesiącu trasy +30 km, od czasu do czasu też przewiozę coś większego. Budżet mam niestety ograniczony i nieprzekraczalny, ze względu na duże inwestycje mieszkalne w tym roku. Jednocześnie nie chcę kupować czegoś na 2-3 lata za dychę na przeczekanie, jako że sytuacja finansowa za te 3 lata wiele lepsza nie będzie.

Sumując, potrzebuję solidnego kombiaka/minivana w dobrej cenie, takiego, który teoretycznie posłuży mi przez następne kilka lat. Rocznie robię około 10 tys. km, potrzebuje auta na kolejne 80 tys. km. Budżet to maksymalnie 20 tys. zł. że wszystkim (rejestracja, wymiany startowe), chociaż nie ukrywam, że gdyby było to realne chciałbym się zmieścić w 15 tys., ale już wiem, że nie jest to realne :) Wstępnie wyselekcjonowałem trzech kandydatów:

Opel Zafira B 2007-2009
Volvo S40/V50 2007-2008
Ford Focus 2007-2009

Najchętniej wziąłbym V50, ale mam wątpliwości, czy z moim budżetem będzie realne znaleźć dobrą sztukę. Focusów jest sporo, ale też trudno o dobre znalezisko. Wydaje się, że Zafira B będzie tańsza od tej dwójki, kosztowo chyba dobra opcja, ale wizualnie najmniej mi się podoba. Chociaż wiadomo, budżet ograniczony, nie będę wybrzydzał.

Która z tych opcji polecacie? Plus największą mam prośbę o informację, które silniki dla każdej z tych opcji są godne polecenia? W Focusie nie mam kompletnie rozeznania, w Zafirze gdzieś widziałem info że 1.8 benzyna jest polecana, w V50 benzyna podobno każda poza 1.8, a Diesel to standardowy 2.0 od PSA (Focus podobnie?), bo 2.4 raczej ciężko będzie znaleźć do 20 tys. zł. Wolałbym benzynę generalnie, ale prosty Diesel też przejdzie - teraz mam Diesla.

No i tu największe pytanie, które z tych trzech pojazdów jest najbardziej realne do znalezienia w moim budżecie? Chyba że coś innego polecacie?
nsmw
Nowicjusz

03 Sie 2020, 12:45

Post pewnie za długi, więc poprosiłbym tylko o info o polecanych silnikach:

1. Opel Astra H Kombi - jaka benzyna i jaki diesel? Priorytet możliwie mała awaryjność.
2. Volvo V50 - jaka benzyna? Też priorytetem poziom awaryjności. Jak będzie sensowny Diesel, to wezmę 2.0 zapewne.
nsmw
Nowicjusz

03 Sie 2020, 16:03

Chcesz mieć "mało awaryjnie" to prosty benzyniak

nsmw napisał(a):. Opel Astra H Kombi

1.6/1.8

nsmw napisał(a):Volvo V50 - jaka benzyna? T

1.6/2.0/2.4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Sie 2020, 20:50

Jestem zdecydowany na V50, waham się jeszcze co do silnika. Nie potrzebuję specjalnego depnięcia, raczej czegoś oszczędnego i 1.6D wygląda tutaj dobrze. Jest bardzo dużo ofert z tym silnikiem, co powoduje, że jest to dodatkowo ciekawa opcja, ale też zapala się lampka co do powodów czemu akurat z tym silnikiem auto jest tak łatwo dostępne. Przejrzałem 40 stron w wyszukiwarce tego forum co do V50 i opinie o tym silniku 1.6D są dosyć skrajne. Diesel od PSA teoretycznie powinien być solidny, pytanie czego faktycznie się po nim spodziewać?
nsmw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...