REKLAMA
Witam wszystkich,
Na pewno nie jestem oryginalny, ale poszukuje samochodu i cenne są dla mnie wszystkie wskazówki.
Do tej pory jeździłem super samochodem Opel Astra III 1.9 100KM. Miałem go całe 2,5 roku ale niestety niedawno mieliśmy wypadek i samochód musi iść do kasacji. Nie planowałem zmiany samochodu dlatego tez jest to dla mnie mówiąc prosto pilne.
Nie mam wielkich wymagań co do samochodu. Chciałbym aby w miarę możliwości był ekonomiczny, był bezawaryjny ( chodzi tu o to by nie było elementu który trzeba wymieniać raz na pół roku za 3000zł ), dynamiczny. Będę nim jeździł zarówno ja jak i moja żona więc fajnie też jeżeli będzie dobra widoczność w lusterkach etc.
Z wyposażenia to fajnie gdyby był zestaw głośnomówiący i klimatyzacja ( klimatronik ). Jestem zdania, że im więcej bajerów tym gorzej. Ewentualnie myślę również nad czujnikami parkowania ( dla żony ) jeżeli to będzie kombi. Welurowa tapicerka, najlepiej jak nie będzie skóry ani nawigacji.
Bardzo podobają mi się aktualnie VW B7. Nie mniej jednak nie do końca jestem przekonany czy warto czegokolwiek szukać w tej cenie bo jest to można powiedzieć niska wartość jeżeli chodzi o ten segment.
Rozważam zakup zarówno w DE jak i w PL. Widziałem kilkanaście ogłoszeń na mobilu i nie mobilu.
Moje typy to również:
Opel Zafira, ale to to samo co moja Astra tylko w większym i według mnie gorszym wydaniu - chyba chciałbym coś nowszego.
Opel Astra IV - ale hatchback może być już za mały więc ewentualnie kombi
I w sumie to tyle samochodów o których cokolwiek myślę.
Bardzo proszę o podpowiedzi zarówno o innych samochodach jak i tych wyżej wymienionych a szczególnie B7.
Jeszcze mam pytanie o ceny netto i brutto. Bo nie do końca tego rozumiem a sam księguję sobie firmę.
Mam firmę i jestem Vatowcem, ale chce aby samochód był na osobę prywatną.
Czy da się zrobić tak, żeby kupić tam na N i tu zarejestrować go na osobę prywatną bez płacenia VAT?
W mojej ocenie będę musiał wtedy zapłacić 23 a nie 19, zatem jak to jest?