Samochód rodzinny do 85 000 zł

26 Lut 2008, 13:38

Vw Passata możesz mieć w podstawowej wersji-ale tego samochodu nawet w bogatej wersji nie polecam.
Reanult Laguna-Ma dobre ceny w roczniku 2007r ale nie jechałem tym samochodem więc się nie wypowiem.
Toyota Avensis-Mój zanajomy taką miał z tym że przed FL i narzekał,pewnie po FL jest już ok.
Citroen C5-Ma dobrą cenne i jest już po FL.
Z aut tych klasy jedziłem niestety tylko Passatem.Więc za dużo Ci nie doradze:(ale w tej cennie wybrał bym chyba albo Lagune albo Avensis
ps:Honda Accord ma dobre ceny.2.0 benzyna za 80 tys dostaniesz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

26 Lut 2008, 16:55

Ja również tak jak moi przedmówcy poleciłbym kilkuletnią Hondę Accord.
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń

26 Lut 2008, 17:02

Kolega chce Nowego Diesla za ok 85tyś zł. Passat 1.9 TDI kosztuje co najmniej 94tyś zł, Honda Accord 2.2 i-CTDI ponad 110tyś zł... W Lagunę bym się nie pchał ponieważ auto bardzo wadliwe (odradzam tym samym francuzów), jeżeli ma to być auto na 10 lat to wydaje mi się, że Toyota będzie optymalnym wyborem (najlepszy stosunek ceny do jakości).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

26 Lut 2008, 18:33

Daroo napisał(a):A no tak nowy Ford Jest :P A może VW Tiguan ( prawo dżungli ) Tylko nie wiem po ile chodzi i nic, warto sie dowiedzieć :roll:

do podstawowej wersji tiguana to jeszcze trzeba 10.000 dołożyć... ale samochód super :wink:
Kasia
kasia29
Nowicjusz

26 Lut 2008, 20:12

lukiwch napisał(a):Lagunę bym się nie pchał ponieważ auto bardzo wadliwe

a co jest takiego wadliwego?
michalmanu
Zaawansowany

26 Lut 2008, 20:52

michalmanu napisał(a):
lukiwch napisał(a):Lagunę bym się nie pchał ponieważ auto bardzo wadliwe

a co jest takiego wadliwego?

Przede wszystkim elektryka pada (czego jest najwięcej w Lagunie), poza tym dość nietrwałe silniki diesla. Teraz niby wyszedł nowy model, w którym obiecują, iż poprawili jakość, ale tak samo mówili parę lat temu a nic się nie zmieniło. Niestety jedynie co dobrze im wychodzi to opony (Michelin). Oczywiście można zaryzykować zakup ale moje zdanie jest, iż na dłuższą metę nie polecam francuzów.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lut 2008, 21:59

nie żebym się czepiał i twierdził że Laguna to bezawaryjne auto (sam mam) ale co usterki II mają wspólnego z III?
michalmanu
Zaawansowany

26 Lut 2008, 22:04

Laguna I to naprawdę udane auto niestety ostatnie takie spod znaku Renault... Co do III generacji wątpię by nagle Renault zaczęło robić tak bezawaryjne auta jak Japończycy... Oczywiście zobaczymy za ok 3 lata jak będą się spisywać. Fajnie by było jakbym się mylił, ponieważ "Laga" to obszerne dobrze wyposażone i bezpieczne auto. Gdyby jeszcze nie chciała się psuć tak często :)
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lut 2008, 22:31

co do tej przestronności wnętrza to różnie jest.Z przodu jest bardzo wygodnie ale z tyłu wyższe osoby(+170 cm) będą uderzać głową o dach(mowa o wersji II i III liftback).
michalmanu
Zaawansowany

26 Lut 2008, 23:00

to może poszukaj coś z Citroenów C5. ten samochód jest na pewno lepsze niż Laguna. Jest mniej awaryjne a zawieszenie jest jedno z lepszych w klasie. godny polecenia.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

27 Lut 2008, 14:20

Prpoonuję WV Passata, jeździłem już:
Fordami, Toyotami, Oplami, Mercedesami, BMW, miałem Golfy, Audi itd.

Jeżeli to ma byc samochód rodzinny do 85 tyś proponuję mocniejszego Passata z silnikiem 2,5 TDi, mozna spokojnie znaleźć rocznego lub dwuletniego do tej sumy z bardzo niskim przebiegiem za granicą.

Auto jest niezawodne, do 250 tyś jeżeli będziesz dobrze użytkował nie ma prawa się zepsuć (jeżeli będzie nie bity).
Wnetrze jest wykonane z bardzo bobrych materiałów można porównać gdzieś na komisie z innymi markami (bije je na głowę) w dotyku są super i nic nie trzeszczy na wybojach, osiągi ma rewelacyjne.
Mało spala od 8l na trasie w zwyż.
Bardzo ciężko takie auto wprowadzić w poślizg, spokojnie przy 180 km/h jak pada deszcz można wyprzedzać (oczywiście wszystkie systemy muszą działac poprawnie).

Najważniejsze jak ci się nie będzie odpowiadał nie ma problemów ze znalezieniem kupca, jak sprowadzisz z Niemiec to pół roku drożej sprzedasz niż kupiłeś, nie traci mocno na wartości w porównaniu z innymi markami.

Tanie części w porównaniu z innymi markami, bardzo dużo tanich dobrych zamienników !!!

Mam kolegę który pracuje w salonie Mercedesa i mówi, że nie dałby tyle kasy za te auto, elektryka potrafi sie zepsuć kilka dni po kupnie nowego.

Co do Laguny to myslałem, że zwariuję - sprzedawałem 8 miesięcy przez komis i musiałem obniżyć parę razy cenę, no i awaryjność dwuletnie auto zepsuł mi się po 3 miesiącach.

Najdroższe części o jakich słyszałem to Honda.

Musisz wziąść pod uwagę także to, że w najnowszych japończykach silniki są nitowane po to aby przy awari wymieniac je w całości.

Najsłabiej sprzedsawane auta używane to: citroen, reno i volvo to wiem od znajomych no i mój przypadek z laguną.
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

Miejscowość: Szczecin

27 Lut 2008, 14:48

Zawsze sądziłem, że w samochodach rodzinnych poleca się słabsze silniki, a nie mocniejsze.

Przy 180 km/h to on może niech z rodziną nie jeździ ;)

Jak widać określenie "mało" oznacza dla każdego co innego. 8 litrów i wzwyż, to np. dla mnie dużo za dużo. Choć uwzględniając, że to 2,5 litrowy motor...?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lut 2008, 15:01

Właśnie jeździłem takim i takim nie ma takiej dużej różnicy w spalniu, a radość z jazdy nie porównywalnie większa.
Poza tym jak auto ma wiekszą moc to też ma czym ciągnąć, a pali tylko przy wariackiej jeździe.

Z tą prędkością 180 km/h podczas deszczu chodziło mi o to jak te auto sie zachowuje jest bardzo bezpieczne w prowadzeniu.

Codzi mi 1.9 TDi i 2.5 TDi wiem, że ciężko przekonać niekóre osoby, mój kolega się uparł i sprowadziłem mu z niemiec z silnikiem 1,9 TDi i niczym nie mogłem go przekonać, że przy normalnej jeździe różnica w spalaniu jest niewielka.
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

Miejscowość: Szczecin

27 Lut 2008, 16:10

lukiwch napisał(a):Kolega chce Nowego Diesla za ok 85tyś zł. Passat 1.9 TDI kosztuje co najmniej 94tyś zł, Honda Accord 2.2 i-CTDI ponad 110tyś zł... W Lagunę bym się nie pchał ponieważ auto bardzo wadliwe (odradzam tym samym francuzów), jeżeli ma to być auto na 10 lat to wydaje mi się, że Toyota będzie optymalnym wyborem (najlepszy stosunek ceny do jakości).

wiesz cennami katalogowymi też się nie ma sugerować.Wszystko zależy od formy finasowania ale dilerzy raczej chętnie upuszczają cenny swoich samochodów.
michalmanu
Zaawansowany

27 Lut 2008, 17:59

Co do Passata może i by zeszli trochę z ceny ale co do Hondy to trochę wątpię... Słyszałem, że ostatnio w Toyocie dają niezłe upusty, choć mistrzem upustów jest niewątpliwie Citroen ale osobiście nie polecam francuzów. Można również pomyśleć o Vectrze CDTI jest to schodzący model i też można liczyć na jakieś upusty.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika