Samochód segmentu C do 5000zł.

28 Sie 2017, 14:42

Witam.
Aktualnie rozglądam się za swoim pierwszym autkiem. Stawiam na segment C gdyż lubię od czasu do czasu zapakować klamoty i wyruszyć w podróż. Szukam auta w miarę bezawaryjnego, najlepiej już z LPG. Oczywiście utrzymanie jak i same części też są ważnym aspektem. Dużo km nie robię, ale już zacząłem odczuwać wady nie posiadania auta.
Motory jakie mnie interesują? Ma jechać i ma wyprzedzać. Nie szukam demona prędkości.
Moje typy aktualnie (kolejność jest brana pod uwagę):
-Mazda 323BJ przedliftowa, mój faworyt.
-Corolla E11 - poliftowa
-Opel Astra II - taki nijaki, jak to opel
-Golf 4 - chyba w moim budżecie nie znajdę dobrego modelu
Oczywiście 5k to na samo auto nie licząc wkładu podstawowe rzeczy które należy od razu wymienić.
loczekzmc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 2009
Auto: Nie mam

28 Sie 2017, 14:47

Do zestawu dorzucam Hondę Civic VI.
Golf IV raczej nie ten budżet. Astra może i nijaka, ale to naprawdę solidny, bardzo tani w utrzymaniu samochód - jeden z pewniaków na pierwszy samochód. Celowałbym w 1.6 8v + LPG.
Mazda to potencjalne problemy z rdzą, w większym stopniu niż Civic.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

28 Sie 2017, 18:14

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Sie 2017, 21:39

Województwo lubelskie. Ogólnie jestem w stanie pojechać daleko za samochodem ;)
Co do porównania Honda Civic VI a Mazda 323BJ, może i faktycznie bardziej mazda rdzewieje, ale Hondy z reguły są już wyżyłowane przez właścicieli bo to przecież Honda. Mazda wydaję się samochodem stonowanym podchodzącym rzekł bym nawet rodzinnym.
Generalnie interesowałem się właśnie tą Mazdą i główna wada to faktycznie rdza, która zjada cały samochód ale tylko te wersje po lifcie. Przed liftowe czylli do końca 2000 roku mają problemy z tylnymi nadkolami a reszta jest w miarę okej jeśli się dba, co jak by nie było i tak jest problemem.
Astra faktycznie z opinii wynika że to mega tani,oszczędny samochód, chyba podpiąć można niezawodny? Jest do jakaś alternatywa to przemyślenia, zresztą jest ona w moich typach ;)
loczekzmc
Nowicjusz

28 Sie 2017, 22:07

loczekzmc napisał(a):Ogólnie jestem w stanie pojechać daleko za samochodem
pytanie tylko po co? Auta za 5k będą zazwyczaj w lepszym lub gorszym stanie, a sprzedający zawsze będą mówić, że w bdb - ryzyko wtopy za podróż dość duże, a i zazwyczaj kończy się na tym, że po kolejnej takiej podróży za autem po prostu masz dość, i kupujesz trupa. Szukaj max 50km od miejsca zamieszkania
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

29 Sie 2017, 07:36

Zgadzam się z Tobą. Czyli ogólnie samo woj. lubelskie.
Pod uwagę jeszcze Nissan Almera N16.
loczekzmc
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Atlas - 7-miejscowy SUV
    Światowa premiera Volkswagena Atlasa w Kalifornii. Nowy 7-miejscowy SUV przeznaczony na rynek Stanów Zjednoczonych został 27 października późnym wieczorem zaprezentowany na molo w Santa Monica, gdzie kończy ...

29 Sie 2017, 10:18

Almera N16 nie jest zbytnio udanym modelem ale jeśli trafisz na zadbanego to można rozważyć jego zakup.

Masz kilka linków:
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny,opłaty i przegląd do przyszłego roku,dwa komplety kół.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko ten przebieg :lol:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - dużo zdjęć i długie opłaty.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Sie 2017, 18:10

Tak naprawdę to Mazda 323 byłaby tu najlepszym wyborem według mnie, bo nie będzie tak dojechana jak Audi 80tki czy Civiki. Rdza to rzecz oczywista w tak starym samochodzie, więc tym bym się nie kierował, tylko sprawdził czy jeszcze ma podłogę. Po prostu szybciej pójdzie na złom, ale za to będzie jeździła bezproblemowo.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

30 Sie 2017, 10:15

Również jestem bardzo przekonany do Mazdy, niestety jak widać w woj. Lubelskim ze świeczką szukać :oops: Co z kolei może oznaczać że dobrej Mazdy nikt nie sprzeda
loczekzmc
Nowicjusz

30 Sie 2017, 14:58

Za 5k za bardzo nie ma co wybrzydzać co się podoba a co nie..

Tylko musiałbyś naciągnąć budżet o co najmniej 1000zł [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

12 Wrz 2017, 12:17

Barol napisał(a):Za 5k za bardzo nie ma co wybrzydzać co się podoba a co nie..

Tylko musiałbyś naciągnąć budżet o co najmniej 1000zł [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... xtor=SEC-8

Ta mazda już bardzo długo stoi na olx i allegro. Gość zszedł już z 6900 bodajże na 6200.

Tutaj co myślicie, warto podskoczyć i obejrzeć?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
loczekzmc
Nowicjusz

12 Wrz 2017, 12:58

Mazda z linku Barola jest po prostu droga, a te Mazdy to mało chodliwe auta.
Jeśli myślisz o Mazdzie, to podstawowym pytaniem jest, gdzie parkujesz? Garaż, utwardzony parking, czy na trawce przed domem.
Korozja w Mazdzie nie ogranicza się do tylnych błotników. Największym problemem jest korozja kielichów, a korodują one w większości egzemplarzy. Po za tym, błotniki z przodu, ranty drzwi, podwozie, progi.
Z plusów to na pewno przestronne wnętrze z przesuwaną kanapą z tyłu, składanym na płasko fotelem pasażera czy dzieloną 50/50 kanapą z tyłu.
Z większych minusów po za rdzą, to brak wyciszenia wnętrza(samochód jest bardzo głośny) i duży promień skrętu.
Generalnie, jeśli nie masz garażu, to bym raczej odradzał ten samochód, bo szybko przekonasz się co to znaczy korozja w Maździe. :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

12 Wrz 2017, 17:26

To z alternatyw dla tej Mazdy o podobnych gabarytach to chyba tylko Astra G?mhm
loczekzmc
Nowicjusz

12 Wrz 2017, 23:40

Astra G też się lubi z rudą,już lepiej poszukać Megane I fl.
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny,dość świeży gaz,opłaty i przegląd do przyszłego roku a resztę kasy przeznaczyć na dopieszczenie.
Popatrz jeszcze na Lagune,co prawda lubi rudą ale tutaj np bardzo ładny egzemplarz [link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika