Samochód skacze do momentu rozgrzania się silnika...

07 Paź 2008, 00:10

Witam niedawno kupiłem Mazde 323f 95r. od paru dni cos zaczeło się dziac w samochodzie, mianowicie kiedy go odpalam przez pierwsze 5 minut jazdy samochód tak jakby skacze niezaleznie jaki bieg wrzucam, dodam ze biegi zmieniam prawidłowo, nie wiem co sie dzieje, dodam że jak smaochód sie rozgrzeje wszystko chodzi wporzo. Byłem u mechanika i wymieniłem przewody wysokiego napięcia i świece bo były walnięte. Przed wymiana świec i przewodów samochod w dalszym ciągu skakal nawet i po pół godzinnej jeździe. Po wymianie przewodów tylko na początku po odpaleniu silnika przez około 5 minut, do poki sie nie rozgrzeje, nie mniej jednak jest to irytujace :(:(... Co może byc przyczyną ? Proszę o pomoc
Rafał555
Nowicjusz

• 07 Paź 2008, 06:19

co to znaczy skacze? Napisz coś więcej!
    rikiMor0102
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
    Miejscowość: góral podbeskidzia
    Prawo jazdy: 01 08 2005
    Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

07 Paź 2008, 09:22

rikiMor0102 napisał(a):co to znaczy skacze? Napisz coś więcej!

Jak dodaje gazu samochód jakby sie dusił, szarpie samochodem w przod i tył, coś takiego jak nieprawidłowo zmienia sie biegi i samochod skacze z tym ze tutaj jest to w momencie kiedy dodaje gazu niezaleznie na jakim biegu.
    Rafał555
    Nowicjusz

07 Paź 2008, 10:07

Witam mam ten sam problem i nie wiem co z tym począć też postaram się wymienić przewody. U mnie ten problem pojawił się jak auto przestało byc garażowane czy to może miec jakiś związek??
    grzegorz8319
    Nowicjusz

07 Paź 2008, 12:00

grzegorz8319 napisał(a):Witam mam ten sam problem i nie wiem co z tym począć też postaram się wymienić przewody. U mnie ten problem pojawił się jak auto przestało byc garażowane czy to może miec jakiś związek??

Dodam że moja mazda też nie jest garażowana, podejrzewam że może wilogoć w takim razie sie dostaje gdzieś :|
    Rafał555
    Nowicjusz

07 Paź 2008, 13:26

Czy to dzieje się tylko na biegach. A jak na jałowym biegu dodajesz gazu to też tak się dzieje czy płynnie wchodzi na obroty a jaki masz silnik?
    rikiMor0102
    Aktywny
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Wakacyjne rabaty na paliwo 2023
      W tym roku rabatów na paliwo w okresie wakacyjnym możemy się spodziewać w takich koncernach jak Orlen, BP, Amic, Cirlce K i Shell które już ogłosiły swoje promocje. W przypadku Orlenu informacja o rabatach została ...

07 Paź 2008, 16:32

na jałowym biegu dzieje się tak samo w miarę dodawania gazu dusi się a silnik mam 1.3 NZ
    grzegorz8319
    Nowicjusz

07 Paź 2008, 16:34

Zapomniałem dopisać że chodzi o Golfa II
    grzegorz8319
    Nowicjusz

07 Paź 2008, 19:01

ten silnik jest jak mnie pamiec nie myli na aparacie zapłonowym wiec zdejmij kopułke z rana i zobacz czy nie dostaje sie wilgoc to moze byc przyczyna przeskakiwania iskry w nieodpowiednie miejsca
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

07 Paź 2008, 19:17

Sprawdz też cewkę zapłonowa
    rikiMor0102
    Aktywny
    Awatar użytkownika

07 Paź 2008, 21:16

Dzięki chłopaki jutro z rana sprawdzę co i jak :oops:
    grzegorz8319
    Nowicjusz

08 Paź 2008, 07:34

Niestety dziś nie dałem rady sprawdzic bo musiałem wstać o 4 i nie miałem jak ale jutro rano napiszę co i jak ale zauważyłemże jak poruszałem kopułką to tak jak by troszke lepiej ale nadal szarpało!! W planach mam wymiane kabli więc napisze jakie są moje "doznania" po tym
    grzegorz8319
    Nowicjusz

09 Paź 2008, 10:25

Macie racje troszke wilgoci sie tam zbiera ale na dodatek zauważyłem że kable od cewki były izolowane zmieniłem izoalcje i zauważyłem że palec aparatu ma zgorzeline i zeszlifowałem i nie chce zapalić. Jade po części i napisze co i jak. Pozdrawiam
    grzegorz8319
    Nowicjusz

19 Paź 2008, 17:58

Wymiana kopułki i palca pomogła jest super
    grzegorz8319
    Nowicjusz