Samochód sportowy / wygodny do miasta do 400k.

31 Sty 2024, 16:01

Cześć,

W marcu planuje zakup samochodu i rozglądam się za samochodem, który z jednej strony będzie miał sportowy sznyt (do tej pory jeździłem 300KM Boxsterem), a z drugiej będzie wygodny (żeby rodzina 2+młody dzieciak mogła pojechać na wakacje). Mój budżet to 350-400k
Brutto i wołałbym nowy samochód (złe doświadczenia z kupowaniem rocznych używek z przeszłości).

Rozważałem do tej pory:
    BMW i4 M50 Gran Coupe
    BMW M440i xDrive Convertible
    AUDI e-tron GT quattro w mocno bieda wersji
    AUDI RS3 Limousine
    AUDI A7 Sportback najmniej sportowe niestety
    AMG EQE 43 4MATIC
    AMG CLE 53 4MATIC+
    AMG CLA 45 S 4MATIC+

Czy polecilibyście, któreś z tych aut, może jakieś inne spoza listy (albo zdecydowanie odradzacie).
Dzięki bardzo!
MikolajAdam
Obserwowany

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 17 05 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Porsche 718 Boxster
Silnik: 2.0 300KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

31 Sty 2024, 21:11

Auta od sasa do lasa.
Nie określiłeś potrzeb - oprócz sportowego wyglądu i możliwości przewozu młodego (biorąc pod uwagę ten drugi wymóg, raczej odpuściłbym cabrio i dwudrzwiowe coupe). Nikt nie wie, czy chcesz w miarę efektywnie szybciej pojechać (RS3 i CLA), być postrachem lewego pasa na autostradzie (A7), czy ruszać pierwszy na światłach, ale tylko na kilku, bo przy takiej zabawie szybko zabraknie prądu w baku (elektryki).
No i kwestia czy masz gdzie ładować auto.

Jeśli auto ma tylko wyglądać - kup to, które najbardziej Ci się podoba.
Jeśli ma w określony sposób jeździć - ogarnij sobie jazdy próbne i wybierz to, które najbardziej Ci leży.

Ja nie jestem targetem na takie auta, ale pewnie wybrałbym RS3. Nie jest zbyt piękne, ale to dinuzaur (ostatnie R5 na rynku).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2024, 14:13

Dla siebie brałbym RS3 ze względu na silnik tylko, że hatchback. Moi zdaniem to bardzo ładne auto:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Autor ma zatem drugi głos za RS 3.
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...