Samochód sprowadzony kupiony w komisie

29 Cze 2010, 18:47

Witam

Szukałem tematu ale nie mogę nic podobnego znaleźć a mianowicie interesuje mnie kupno pojazdu który jest na rejestracji celniczej (żółtej) sprowadzony z Niemiec. Auto znajduje się w komisie. Znalazłem że trzeba koniecznie pojechać na komisariat żeby sprawdzić czy nie było kradzione. Może miał ktoś podobny przypadek. Przede wszystkim proszę o pomoc w ustaleniu jakie dokumenty będą mi niezbędne i jakie muszę odebrać z komisu (polskiego) by je zarejestrować. Czytałem o przypadku kiedy to auto zostało odebrane ponieważ istnieje w niemieckim systemie jako zezłomowane. Chciałbym się ustrzec przed takimi przypadkami a że to mój pierwszy pojazd bardzo proszę o radę jak postępować.
wielebor
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

30 Cze 2010, 23:59

niech ci ten komisant-sprzedający załatwi akcyzę,recykling,tłumaczenia,przegląd a nawet rejestrację(oczywiście za darmo ci tego nie zrobi ).jak się nie zgodzi to olej temat.w tedy masz gwarancję że wszystko ok.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

01 Lip 2010, 18:23

dzięki, pojechałem z gościem do urzędu i stwierdzili że wszystkie papiery są. Tylko zastanawia mnie jedno bo czytałem artykuł gdzie jednemu człowiekowi wcisnęli pojazd zezłomowany w Niemczech, przeglądając tłumaczenia od tamtego pojazdu natrafiłem na wpis że "wycofano z eksploatacji" i data. co to znaczy? już jestem przewrażliwiony na każdym punkcie. To znaczy że w tamtym kraju czy ogólnie i to był tak naprawdę pojazd już bez możliwości zarejestrowania. Człowiek w urzędzie nie czytał tylko rzucił okiem więc pewnie tego nie zauważył nawet a ja owszem tylko już po powrocie.
wielebor
Nowicjusz

01 Lip 2010, 18:31

wielebor napisał(a):, przeglądając tłumaczenia od tamtego pojazdu natrafiłem na wpis że "wycofano z eksploatacji" i data

Został u nich wyrejestrowany...
wielebor napisał(a):To znaczy że w tamtym kraju

Tak tylko u nich... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Lip 2010, 18:39

Dziękuje bardzo chyba już wszystko wiem, mam nadzieje że będzie dobrze się sprawował i nie padnie coś zbyt szybko. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam :)
wielebor
Nowicjusz