Samochód sprowadzony z włoch

10 Sty 2011, 22:47

Witam, mam pytanie kupiłem auto od polaka z wloskimi papierami on zakupil je w berlinie . Pojazd jest wyrejestrowany tylko po przetlumaczeniu dokumentow widze ze certyfikat wlasnosci jest chyba na jakis komis a on spisal mi umowe z pierwszym wlascicielem z " karty pojazdu" . Co teraz z tym zrobic czy nikt sie nie przyczepi do tego ze umowa nie jest z tym komisem? Mial ktos taka sytuacje?Dodam tylko ze juz poszedlem do urzedu celnego z tymi papierami. dzieki za odp pozdrawiam
JARMEK
BOGUSŁAW JARMOS
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

10 Sty 2011, 22:56

hmm handlarz tym sposobem uwolnił sie od jakiejkolwiej odpowiedzialnosci za przeprowadzona transakcje, nie oplacił tez naleznych podatków, a Ty kolego spisales umowe im blanco z osoba ktorej na oczy nie widziales.Troche ryzykowne tymbardziej ze to włoskie auto kupione w niemczech, zycze szczescia przy przechodzeniu formalnosci rejestrujących, mam równiez nadzieje ze nie nabyles kradzionego egzemplarza, bo wowczas zdajesz sobie sprawe kto za to odpowie?
lucky_luu
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

10 Sty 2011, 23:05

Dokładnie jak by cos z autem było nie tak czy kradzione to masz problem bo pewnie osoba od której kupiłeś auto nawet nie istnieje.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

10 Sty 2011, 23:08

Znam odpowiedz, ale za to, ze kupiles samochod od dzikiego handlarza- odpowiedzi ode mnie nie dostaniesz.

BRAWO!
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

11 Sty 2011, 10:04

Jeśli ktos nadal sie zastanawia skąd wynikają tak duże robiezności cen samochodów(np.bierzemy pod uwage dany model w jednym roczniku i ident.wyposazeniu a ceny róznia sie nawet o 4-6tys).Jedni prowadzą legalną dzialalnosc biorąc odpowiedzialnosci za sprzedawany towar i placac panstwu nalezne podatki, inne omijaja wszystkie procedury, oferuja przedmioty podsuwając klientowi umowy in blanco.
lucky_luu
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

11 Sty 2011, 17:29

Poprzednicy mniej więcej scharakteryzowali problem. Generalnie to my - legalnie działający handlarze - mamy strasznie ciężko zmierzyć się z nieuczciwie działającą konkurencją. Podsumowując - jeśli się zdecydowałeś na taki zakup to powinieneś wiedzieć co zrobić w sytuacji, w której teraz jesteś.
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

11 Sty 2011, 18:34

jak już odwiedziłeś Urząd Celny to pozostaje ci dalsze wg.kolejności załatwianie formalności z zarejestrowaniem auta ,może przejdzie ,pamiętaj jednak że Urząd Skarbowy ma 5 lat na zweryfikowanie twojej umowy .Czemu się nie zapytałeś przed zakupem auta ? teraz to już herbacie .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014