Samochód studencki do 3,5tys

05 Cze 2015, 14:11

Witam wszystkich,

Przymierzam się do kupna ultra taniego samochodu do 3,5tys, który docelowo ma mi służyć przez rok i nie doprowadzić przy okazji do bankructwa. Proszę o radę, który samochód waszym zdaniem jest najbardziej obiecujący?

[link do oferty na Olx wygasł]
kachna
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Cze 2015, 14:22

Ze 100 wersji silnikowych wkleiłaś najgorsze :D może oprócz Astry
Corsy szukaj 1.4. Miałem 1.2 i po m-cu sprzedałem. Dynamiki, ekonomii i elastyczności zero. Dodaj do tego awaryjność i powstanie obraz 1.0 :wink: podobnie awaryjne jest 1.4 we fiacie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Cze 2015, 14:25

Silnik? Jaki silnik? :wink:
A jakie jeszcze powinnam brać pod uwagę? Podkreślam że nie zależy mi bardzo na komforcie jazdy itd... Moim marzeniem jest dojechać z punktu A do B i nie rozwalić się po drodze.

Patrzyłam na pojemność silnika ze względu na opłaty.
kachna
Nowicjusz

05 Cze 2015, 14:36

To co teraz napiszę jest zupełnie na serio :D jeśli priorytetem są niskie koszty kup sobie... Tico :)
Za 2-2.5k wyrwiesz jakąś sztukę od dziadka, czyli będzie zadbane. Jeśli na dodatek z LPG 100km zrobisz za mniej niż 15zł (okolice 12-13zł)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Cze 2015, 15:00

Dziękuję za odpowiedź, jednak mimo wszystko jeśli mam do wyboru dwa samochody w podobnej cenie to jakoś bardziej wolę taki ze wspomaganiem i poduszkami powietrznymi. Różnica w spalaniu wydaje się mała.
Przykładowo:corsa vs tico
kachna
Nowicjusz

05 Cze 2015, 15:14

Oba auta wyglądają nieźle, warto obejrzeć. Koniecznie skontroluj blachy (w Tico już jakiś nalot na masce już się pojawia)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nie wchodź na czerwonym świetle!
    Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku ...

05 Cze 2015, 15:26

Dzięki, właśnie miałam nadzieję że te dwa są niezłe. W takim razie pojadę obejrzeć. Czy jakiś stopień korozji jest dopuszczalny w autach w tej cenie?
kachna
Nowicjusz

05 Cze 2015, 15:44

poszycie może korodować, grunt aby elementy nośne jak progi, podłużnica, podłoga itd nie były zjedzone, bo nie przejdzie przeglądu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Cze 2015, 15:50

Ważne żeby miał podłoge,całe podłużnice a wizualnie blacharka żeby nie była jakoś mocno zeżarta.
Corsa ładna,przegląd i oc na długo tylko spalanie podane w trasie bo w mieście wezmie około 8l.
Tico ok,powoli wcina rdza na masce i przednim lewym błotniku ale czego spodziewać się za te pieniądze.

Handlarz od Tico ma jeszcze inne wmiare przyzwoite auta więc odrazu można obejrzeć.
[link do oferty na Olx wygasł] - wizualnie do poprawek,przebieg raczej autentyczny,czarne tablice.
[link do oferty na Olx wygasł] - było coś z prawym przodem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

05 Cze 2015, 16:16

Dzięki za linki, widziałam wcześniej te ogłoszenia ale mam obawy przed kupnem samochodu z komisu. Generalnie nie znam się na samochodach i boję się że nie będę umiała dokonać właściwiej oceny :/
kachna
Nowicjusz

05 Cze 2015, 17:10

kachna napisał(a):Dzięki za linki, widziałam wcześniej te ogłoszenia ale mam obawy przed kupnem samochodu z komisu. Generalnie nie znam się na samochodach i boję się że nie będę umiała dokonać właściwiej oceny

Obejrzeć możesz bo gość wydaje się być uczciwy widać to nawet po tym że nie kręci raczej liczników aukcje na jakiejś tam stronie znalazłem a jak nie będziesz pewna co do stanu to zabierz go na SKP może coś ci pomogą.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Cze 2015, 17:53

Nie rozumiem, w tej cenie można mieć fajniejsze auto niż Corsa, a co dopiero Tico. Chociażby Daewoo Lanos. Albo stara Corolla czy też Nissan Almera.
Zrób inaczej - wyszukaj w Allegro wszystkie auta do danej kwoty w promieniu np. 50 km od twojej miejscowości, pooglądaj, podeślij nam to co ci się spodoba a my postaramy się powiedzieć, czy warto sobie głowę zawracać. Bo jeśli uprzesz się przy szukaniu konkretnego modelu auta to będzie ciężko. Ja tak szukałem jakiś czas temu auta dla znajomej. Nie ważne co, byleby pojeździło bezproblemowo. Jeździ do tej pory, ze zdrową blachą i silnikiem, do tego zimówkami. Fiat Seicento 900 :D
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

05 Cze 2015, 18:08

Dokładnie. A może nawet jakieś Espero czy Nubirka się trafi. Może jakiś Essi czy Fiat Bravo a może po prostu Felicia od dziadka :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Cze 2015, 19:45

Zawęziłam swoje wymagania na: mały, lpg, nie starszy niż 96, jakakolwiek opcja z: wspomaganie, abs, poduszki i pobożne życzenie, żeby mało palił. Niewiele tego zostało, większość z komisu do którego zamierzam się wybrać w weekend :) Z powodu braku czasu nie mogę wyjeżdżać poza miasto, a samochód potrzebuję na teraz.

http://orkana.auto.com.pl/osobowy_showo ... gn7d&zyr=2
http://orkana.auto.com.pl/osobowy_showo ... b5ng&zyr=8
http://orkana.auto.com.pl/osobowy_showo ... sb6&zyr=13
http://orkana.auto.com.pl/osobowy_showo ... 93d9&zyr=9
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

i taki bardzo śmieszny samochodzik:

oraz takie:
kachna
Nowicjusz

05 Cze 2015, 21:14

Jak ty to robisz, że najpierw wklejasz kilka aut z najbardziej awaryjnymi dla nich silnikami, a potem wklejasz linki do aut, które wyglądają jakby walczyły na wszystkich frontach II wojny światowej? :D

Lanos byłby ok, ale tak, tylna klapa wymieniana, lewy przód chyba miał przygodę. Nie wygląda to poważnie, ale uprzedzam. Na plus opłaty, LPG, silnik. Ale powiem ci, że i tak kiepsko. Mój znajomy kupił Lanosa za bodajże 1500 zł jeśli dobrze pamiętam, tylko, że drzwi kierowcy były do wymiany. A tutaj za 3900 jakoś tak nie ten teges...

PS. Jednak zwracam honor. Przejrzałem wszystkie benz + LPG z lubelskiego i niczego nie znalazłem. Stało jakieś czerwone Saxo za 2900 z gazem, ale cena podejrzanie niska jak za polift bodajże.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009