Samochód Terenowo szosowy

08 Lut 2015, 10:48

Jestem leśnikiem, poszukuję samochodu który łączyłby 3 cechy
1. przyzwoita jazda po szosie ok. 150 km DZIENNIE (przyzwoita w sensie komfortu, prędkości, bezpieczeństwa)
2. przyzwoita jazda po leśnych duktach i bezdrożach ok. 100km DZIENNIE
3. niskie koszty utrzymania (oczywiście bez cudów - to się nie da ;-)) a więc spalanie do ~ok.10l/100km (chętnie LPG) cena części i serwisu na POLSKIM poziomie, spora niezawodność itd.

oczekuję sugestii co do marki i modelu ew. rocznika, bo ze względów finansowych nówka raczej nie wchodzi w grę. Budżet do ok 35-40 000 ale to sprawa drugorzędna - najpierw CO?

Z góry dziękuję wszystkim, którym zechce się odpowiedzieć.

Slav
Slav26
Obserwowany

Auto: Golf
0

08 Lut 2015, 12:11

zmartwie Cię nie ma takiego samochodu
albo będzie dobry na drodze albo w terenie albo będzie mało palił,
ogólnie popatrz na suzuki Jimni (przyzwoicie w terenie, całkiem przyzwoicie na drodze, spalanie do ogarnięcia ale nie 10 LPG :mrgreen: )
jeśli ma lepiej jeździć po drodze to toyota Rav4 ale 1 generacji :ok: dobrze po drodze (choć nie szybko) jako tako po drodze leśnej (jak widzisz pisze drodze bo na inne się nie nadaje) spalanie ogarniesz w 10-12 LPG :ok:
cherokee 2 generacji przyzwoite na drodze jako tako w terenie nie ogarniesz spalania poniżej 16 LPG
ogólnie do lasu jakakolwiek nowa "terenówka" się nie nadaje, przy 1 wjeździe zostawisz zderzaki i zbiornik o innych progach itp nie wspominając,
ja bym kupił coś starszego zadbanego i włożył ciut kasy w przygotowanie autka :ok: i będziesz zadowolony :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

08 Lut 2015, 13:21

:shock: eee... na pewno jest :wink: Dzięki za odpowiedź. A jeśli coś starszego to co?
Kombinowałem z Rav4 ale...
Jimmiego mają koledzy straaasznie dużo stoi w warsztacie - może to cecha osobnicza?
Jazda terenowa tylko po drogach. Żeby Cię ubawić to od 3 lat jeżdżę Golfem 4 i jeżdżę :lol: .
Są jednak obszary (sporo) gdzie nie próbuję jeździć tylko chodzę.
Niestety nie stać mnie na dwa: drogowy i leśny, muszę to jakoś połączyć. :/
Rozglądałem się również np. za Volvo XC70 ale strasznie duży (te gałęzie i ciasne, leśne przesmyki).

Slav
Slav26
Obserwowany

Auto: Golf
0

08 Lut 2015, 14:37

to może coś takiego jak Dacia Duster 1,6+LPG z 4x4? (sory chłopaki) Sporo u nas tego się sprzedaje i nie będzie szkoda podrapać gałęziami
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

08 Lut 2015, 15:54

to jeśli suf to dacia albo RAV 1 generacji przy czym stawiał bym na starą ravkę :ok:
mamy/mieliśmy jedno i drugie, RAV lata w domu od 10 lat prawie nie ma większych problemów :ok:
2.0 benyna+LPG spokojnie daje sobie rade nawet w górach :ok: po drodze leśnej pojedzie, ale jeśli są większe koleiny to niestety wahacze nie są pancerne w tm aucie, ale i tak radzi sobie lepiej niż duster :ok: do tego ma blokade międzyosiówki a to czasem dużo daje :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

16 Cze 2015, 07:56

A może coś bardziej uniwersalnego? Sam teraz szukam samochodu, który będzie mi służył zarówno do jazdy w terenie, jak i w mieście. Jak na razie moim nr 1 jest Suzuki Vitara. Byłem ostatnio w kilku salonach we Wrocławiu i chyba najlepszą ofertę mieli na Kamiennej w Pol-Motorsie. To niedaleko Parku Andersa i Ronda Powstańców Śląskich. Miałem juz jazdę próbną i naprawdę komfort jazdy jest bardzo wysoki.
Modafon
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

16 Cze 2015, 09:50

JA ze swojej strony mogę zaproponwać Jeepa Grand Cherokee WJ. Sam ma takiego z 2000 roku, ale z silnikiem 4,7ccm i pali 20 litrów LPG, więc to nie wchodzi w grę. Ale są jeszcze z silnikiem 4,0ccm i pali około 15 litrów LPG albo diesla, który pali coś koło 10 ON. Wydaje mi się, że auto będzie spełniało twoje oczekiwania. Szczególnie to z silnikiem 4,0ccm w benzynie z LPG. Skrzynia automat, pełna elektryka, w środku dużo miejsca, napęd na tył, przód sie dołącza automatycznie. Ważne, żeby szukać QD ( quadra drive ). Nie inne. NO i trzeba wiedzieć, na czym ten napęd polega, żeby przy zakupie sprawdzić czy działa. Opis znajdziesz w necie na jeepnięci.pl.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

02 Lut 2023, 12:01

I jak? Udało się coś znaleźć? Szukam podobnego auta. Widzę że parę lat minęło więc wzrost znaczenia ekonomiki spalania czuję :(
Berk
Obserwowany

0