Samochód terenowy-jaki kupić?

05 Paź 2012, 14:56

Szukam samochodu, który spełniałby następujące warunki:
- powinien być wyższy niż przeciętna osobówka, czyli wchodzą w grę terenowe/suv-y,
- musi dawać radę na trudnej drodze (mieszkam na wsi, gdzie zimą potrafi zasypać, droga dziurawa itp., często wyjeżdżamy w Polskę, więc np. Autostrada Sudecka, gdzie więcej dziur niż asfaltu nie powinna mu być straszna, drogi leśne takoż.
- ma mieć bagażnik nie tylko symboliczny
- na tylej kanapie powinno być 3 miejsca a nie 2,5.
- ma możliwie mało palić
- być nieawaryjny
- ma nie być wielką krową typu nissan Navara, wiecie co mam na myśli, nie uprawiam offroadu, więc AŻ taka terenówka nie jest mi potrzebna,
- najchętniej benzyna, ale nie wiem, czy w tego typu samochodach to w ogóle dobre rozwiązanie - podpowiedzcie proszę
- no i ma nie kosztować więcej niż 35 tyś.
Istnieje w ogóle takie auto?
Będę wdzięczna za każdą radę. Pozdrawiam!
silversp
Obserwowany

Auto: Mazda

05 Paź 2012, 16:21

Nie siedzę w temacie ciężarówek, ale za 30 tys. zł mój znajomy kupił Suzuki Grand Vitarę i nie narzeka, a mieszkamy w podobnych warunkach jak Ty.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

05 Paź 2012, 17:41

Poszukaj sobie w sieci autka Landrover Discovery. Niekoniecznie najnowszej generacji.
>>DAF XF105<<
viatoll
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: DAF
Rok produkcji: 2007

05 Paź 2012, 18:38

Suzuki oglądałam, ale ma mało miejsca z tyłu i bagażnik też za mały. No chyba, że to jakaś mniejsza wersja była i są większe...
silversp
Obserwowany

Auto: Mazda

05 Paź 2012, 18:52

Zacznę może od kogoś kto proponował Landrover'a Discovery. Koszty utrzymania są nieziemsko drogie. Serwis Landrovera cenowo jest porównywalny z Porsche(porównując te same roczniki).
Druga kwestia jest taka, że mylne jest przekonanie jakoby Suvy miały wytrzymalsze zawieszenie od przeciętnych osobówek. Nawet jeśli zawieszenie wytrzyma troche dłużej to koszt jego wymiany i tak jest wyższy. Naprawdę dobre zawieszenie mają typowe OFF'roady. Z tym, że za stosunkowo wysokie pieniądze dostajesz samochód który w ogóle nie wygląda. Kanciak itp.

Więc jeśli kupujesz coś dużego dla wygody to SUV jak najbardziej (Rav 4, Grand Vitara itp.) Natomiast jeśli oczekujesz niezniszczalnego zawieszenia i innych podzespołów na tragicznych drogach to niestety ale możesz się nie miło rozczarować.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Paź 2012, 19:02

To może Jeep Grand Cherokee? Świetne auto, tani serwis, części też nie są koszmarne drogie. Poczytaj na autocentrum.pl opinie na temat Jeepa.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT Convertible
    Trudno znaleźć bardziej stylowego i pożądanego klasyka z Japonii niż Toyota 2000GT. Opływowe nadwozie z długą maską, szprychowe felgi i otwierane światła nadają jej wyjątkowego charakteru. A status pierwszego supersamochodu ...

05 Paź 2012, 19:05

:roll: Dobra propozycja. Z tym, że szukałbym na dobrej sekwencji. Pojemności są ogromne wiec spalanie też wysokie. Ale silnik HEMI....bajka :))
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km

05 Paź 2012, 19:22

Jeśli to ja bym był na Twoim miejscu, to rozglądałbym się za modelami które są już długo na rynku i sprawdzają się w naprawę ciężkich warunkach. I od razu ostrzegam- taki samochód musi być duży :roll: Mówię tu m.in. o:

- Nissan Patrol (używa go chyba nawet straż graniczna)
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

- Mitsubishi Pajero
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- możesz się pokusić o poszukanie Toyoty Land Cruiser. Ciężko w tych pieniądzach ale da rade.
no ale to już nie to wyposażenie co w nissanie i mitsu.

- no i oczywiście marka Jeep. Wydaje mi się że są najdroższe w eksploatacji z wymienionych.
maclaz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2010
Auto: Ford Focus mk1 03'
Silnik: 1.8 TDCi 115KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

05 Paź 2012, 21:36

może Hyundai Tucson :)albo Suzuki Grand Vitara XL, bardzo fajne auto :)
szo1111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2007
Auto: audi 80 b4
Silnik: 2.0 E 115 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1991

06 Paź 2012, 08:33

Może Subaru Forester?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Paź 2012, 18:59

To ja dodam bliźniaka Hyundaia Tuscona czyli Kię Sportage z tego względu, że nie są takimi krowami jak większość wymienionych.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

07 Paź 2012, 07:48

Ja poleciłbym Suzuki Grand Vitarę, mamy takiego i sprawuje się całkiem nieźle. Tylko faktycznie, jak brać to w wersji XL7, bo standardowa ma trochę mały bagażnik. I jeżeli chciałbyś silnik diesla, to przynajmniej 2.5, bo 2.0 jest tam trochę za słabe (co do benzyny to nie wiem, ale słyszałem, że 2.5 benzyna sprawuje się bardzo dobrze). I jedna uwaga, jeżeli już byś szukał, to raczej do rocznika 2004/2005, konkretnie środek po liftingu, a z zewnątrz jeszcze nie - to jest według wielu najlepsza konstrukcja tego modelu, bo jeszcze oparta na ramie, a nie standardowej płycie podłogowej. No i Grand Vitara ma reduktor, więc 4x4 możesz załączyć kiedy ci się podoba, a nie kiedy to samochodowi pasuje. Jedyny mankament, do którego można się przyczepić, to urywająca się tylna klamka, robi to stanowczo za często. Ale samochód mogę jak najbardziej polecić.
mdmicky92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 10 2010