Samochód tolerujący gaz do 10000 zł.

08 Lut 2014, 22:10

Witajcie.

Otóż tak jak w temacie, poszukuję samochodu z silnikiem, który dobrze będzie znosił gaz. Z początku byłem nastawiony na diesla, jednak czytając różne fora doszedłem do wniosku że to będzie dla mnie zły pomysł. Rocznie przejeżdżam średnio 15000 km, więc myślę że jak na diesla to za mało. No i koszt wymiany części eksploatacyjnych tez mnie przeraża :shock: Dlatego gaz. Budżet jak wyżej: 10000. Gaz chce wrzucić osobiście w jakimś dobrym warsztacie.

Teraz najgorszy problem. Co wybrać? Posiadam obecnie Vectre A z silnikiem 1.6 8v. Nigdy nie miałem z nim kłopotu, tanie części etc. etc. Jednak samochód starawy i rodzina się powiększa dlatego czas na zmiany. Z sentymentu do opla rozglądałem się za Astra G z silnikiem 1.8-2.0 16v. Jedynie czy Ecotec da radę? Mam również świadomość że łykają olej.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Druga opcją jest samochód z silnikiem 1.8 20v. Passat B5 lub Audi A4. Jednak czy za te pieniądze kupi się coś jeżdżącego?

[link do Otomoto wygasł]

Chciałbym również aby samochód był tani w naprawach. Żeby części nie miały jakiś astronomicznych cen.

Dzięki miejscu gdzie obecnie przebywam (Holandia), będę miał możliwość sprowadzić z stąd samochód. Jedynie proszę o poradę co to ma być za samochód.

- http://www.autodealers.nl/Volkswagen/Pa ... tails.aspx
- [link do mobile.de wygasł]

- http://www.autotekoop.nl/occasion/opel- ... 78/details
- http://www.autotekoop.nl/occasion/opel- ... 48/details

Pozdrawiam
MinG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 1986
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Vectra A
Silnik: 1.6 8v
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

08 Lut 2014, 22:25

W tym budżecie odpuść Passata i Golfa. Astra będzie dobrym wyborem. Unikaj silnika 1.6 16v. 1.8 i 2.0 są okej. Części tanie jak barszcz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Lut 2014, 22:38

Czyli teoria się sprawdza że pierwszy wybór najlepszy :D A jest może też coś godnego polecenia oprócz Astry G? Czy może najlepiej dla własnego bezpieczeństwa trzymać się tej marki?

Rozglądałem się również za Vectrą B ale jak dla mnie to przy fajnym wyposażeniu i większych gabarytach dziwnie tanie są w porównaniu z Astrą G :shock:
MinG
Nowicjusz

08 Lut 2014, 22:42

Vectre kupi taniej niż Astre :) Można też się rozglądać za taka z silnikiem 1.8. A z innych to może Avensis 1?
Koniu
Forumowicz VIP

08 Lut 2014, 23:02

Czytałem tez o Avensis i tam tylko silnik przed FL podejdzie pod LPG, prawda? Ciekawy samochód, znalazłem nawet 2 ciekawe pozycje z polskiego salonu. Jednak to sedany a moja lepsza połówka chce kombi :D Natomiast w mojej okolicy dość trzymają cenę i miałbym problem ze zmieszczeniem się w budżecie.
MinG
Nowicjusz

08 Lut 2014, 23:06

Aven przed FL i po FL przyjmuje LPG spokojnie. To jeszcze może Pug 406?
Koniu
Forumowicz VIP