Samochód uciekł na parkingu.

27 Cze 2016, 20:30

Witam.
W ostatnią sobotę zaparkowałem na parkingu zaciągnąłem hamulec ręczny wysiadłem z samochodu i odszedłem. Po powrocie okazało się, że samochód się stoczył i uderzył w drugi. Co do sprawności hamulca nie mam zastrzeżeń, działa idealnie. Mimo to tego felernego dnia puścił. Dodam, że temperatury sięgały wtedy 35*C. Czy jest opcja, że zagrzane tarcze i klocki przy zaciągnięciu dobrze się zacisnęły, ale po wystygnięciu się skurczyły i moc hamulca zmalała? Uszkodzenia na drugim samochodzie są minimalne bo wiadomo Freelander ma z tyłu koło i to nim się oparł. Na szczęście samochód uderzony samochód jest członka mojej rodziny, dlatego obyło się bez policji. Tylko teraz trzeba wypisać oświadczenie o kolizji bo lakiernik wycenił pracę na 800zł, a to już sporo. Waszym zdaniem powinienem poczuć się do winy? Czy sądzić się o wypadek losowy? Jakieś rady w takim przypadku?
Pozdrawiam, Grzegorz! :)
Crabbs
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 01 2013
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Land Rover Freelander
Silnik: 1.8i 16v 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Cze 2016, 21:30

Upewnij się że Twój hamulec ręczny działa skutecznie. Odwiedż stację diagnostyczną celem jego sprawdzenia. Nie wierzę w opowieści że temperatura i tego typu przypuszczenia. Inna sprawa czy zaciągnąłeś go należycie. Niejeden głupi powiada że dla pewności zostaw na biegu. Im niższy tym lepiej. Co do sytuacji to tłumaczenie że wypadek losowy - no weż przestań pajacować . Przyjmij to z godnością na swoje bary.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

28 Cze 2016, 10:25

Crabbs napisał(a):Co do sprawności hamulca nie mam zastrzeżeń, działa idealnie.

A kiedy ostatni raz był sprawdzany? Tak jak napisał bonifacy - udaj się jak najszybciej na stację diagnostyczną i sprawdź, czy rzeczywiście jest w takim dobrym stanie. Bo przecież raczej byś nie chciał powtórki takiego zdarzenia.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

28 Cze 2016, 11:56

@Crabbs jeśli zdarzenie miało miejsce z uczestnictwem rodziny, to może jednak warto oszczędzić zniżki z OC i spróbować znaleźć kompromis w tej kwestii?
Wiadomo, że to Twoje auto się stoczyło ale jednak może kolejna wizyta u innego lakiernika da mniejszą kwotę do zaakceptowania?
Nasza klientka przed końcem swojej polisy OC miała identyczną sytuację i zapłaciła poszkodowanemu 300 zł, bo jeśli naprawa byłaby z ubezpieczenia to koszt nowej polisy był 600 zł wyższy!
Także 300 zł w kieszeni :)
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

10 Sie 2016, 08:23

Hej, najlepiej sprawdź w warsztacie samochodowym. Miałem kiedyś podobny problem i okazało się, że musiałem wymienić klocki hamulcowe. Pozdrawiam :D
Darkrai2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 02 1970
Przebieg/rok: 47tys. km
Auto: Audi A4
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

10 Sie 2016, 14:34

Crabbs napisał(a): Czy sądzić się o wypadek losowy?

Jaki wypadek losowy??? Wina jest ewidentna. A co do zgłaszania, to myślę, że strata zniżek będzie bardziej bolesna.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...
    Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...

11 Sie 2016, 08:22

Popieram. Wypadek losowy to ma raczej inną definicję hehe :D
Darkrai2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 02 1970
Przebieg/rok: 47tys. km
Auto: Audi A4
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015