REKLAMA
Witam, szukam dla siebie pierwszego samochodu. Zwracam się do Was z prośbą, o wszelką pomoc, opinie, porady w tym celu. Bardzo dużo już się naczytałem w internecie, ale bardzo różne informacje można znaleźć.
Będę szukał samochodu najlepiej ściągniętego z Niemiec, przez znajomego, w cenie do 30000 zł.
Autko wykorzystywane będzie często na dojazdy do pracy (ok.15 km), oraz mniej więcej raz w miesiącu na dłuższy wypad (ok. 300 km). Do tej pory jeździłem głównie dieslem, 1.9 TDI (samochód brata), i bardzo mi odpowiadał. Jednak nie jestem do końca zdecydowany, czy czasami nie wziąć benzyny, ew. benz. + gaz. Pojemność celuję w 1.8 - 2.0.
Szukam samochodu segmentu średniego, D, sedan/hatchback, raczej nie kombi. Z wielu opcji dostępnych na rynku, najbardziej biorę pod uwagę:
1) Audi A4 B7 1.9 TDI - niewiele jest dostępnych tych modeli z tym silnikiem, więcej jest z 2.0 TDI, jednak z tego co czytałem, ten silnik nie jest zbyt polecany.
2) Audi A4 B7 1.8 T - benzyna, którą również ciężko znaleźć.
3) Honda Accord VII 2.0 benz. - bardzo ładna, niedawno na nią zwróciłem uwagę.
4) Ford Mondeo IV 2.0 benz. - dość tanie autko, bardzo ładne, części głównie tańsze od pozostałych wymienionych.
5) Citroen C5 III 2.0 HDI - nie jestem przekonany co do francuskich samochodów. Poza tym ładny, w miarę nowy model w tej cenie.
6) Toyota Avensis II - ładne, bez szału, ale Toyota. Ponoć dobre silniki zarówno benzynowe jak i diesle.
7) Mazda 6 II 2.0 benz. - bardzo ładne, może być problem żeby znaleźć dobry egzemplarz w tej cenie. Różne opinie o Mazdzie słyszałem.. no i ta korozja.
Z tego wszystkiego najbardziej do mnie przemawia Audi A4. Dobrym wyborem wydaje mi się również Mondeo i Accord.
Co o tym sądzicie? Czekam na Wasze porady, opinie
Pozdrawiam