Samochód używany, 20k-30k zł. Sedan/hatchback, Jaki kupić?

29 Sie 2016, 10:58

Witam, szukam dla siebie pierwszego samochodu. Zwracam się do Was z prośbą, o wszelką pomoc, opinie, porady w tym celu. Bardzo dużo już się naczytałem w internecie, ale bardzo różne informacje można znaleźć.
Będę szukał samochodu najlepiej ściągniętego z Niemiec, przez znajomego, w cenie do 30000 zł.
Autko wykorzystywane będzie często na dojazdy do pracy (ok.15 km), oraz mniej więcej raz w miesiącu na dłuższy wypad (ok. 300 km). Do tej pory jeździłem głównie dieslem, 1.9 TDI (samochód brata), i bardzo mi odpowiadał. Jednak nie jestem do końca zdecydowany, czy czasami nie wziąć benzyny, ew. benz. + gaz. Pojemność celuję w 1.8 - 2.0.
Szukam samochodu segmentu średniego, D, sedan/hatchback, raczej nie kombi. Z wielu opcji dostępnych na rynku, najbardziej biorę pod uwagę:
1) Audi A4 B7 1.9 TDI - niewiele jest dostępnych tych modeli z tym silnikiem, więcej jest z 2.0 TDI, jednak z tego co czytałem, ten silnik nie jest zbyt polecany.
2) Audi A4 B7 1.8 T - benzyna, którą również ciężko znaleźć.
3) Honda Accord VII 2.0 benz. - bardzo ładna, niedawno na nią zwróciłem uwagę.
4) Ford Mondeo IV 2.0 benz. - dość tanie autko, bardzo ładne, części głównie tańsze od pozostałych wymienionych.
5) Citroen C5 III 2.0 HDI - nie jestem przekonany co do francuskich samochodów. Poza tym ładny, w miarę nowy model w tej cenie.
6) Toyota Avensis II - ładne, bez szału, ale Toyota. Ponoć dobre silniki zarówno benzynowe jak i diesle.
7) Mazda 6 II 2.0 benz. - bardzo ładne, może być problem żeby znaleźć dobry egzemplarz w tej cenie. Różne opinie o Mazdzie słyszałem.. no i ta korozja.

Z tego wszystkiego najbardziej do mnie przemawia Audi A4. Dobrym wyborem wydaje mi się również Mondeo i Accord.

Co o tym sądzicie? Czekam na Wasze porady, opinie ;)
Pozdrawiam
mati1878
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 11 2011
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

29 Sie 2016, 14:41

mati1878 napisał(a):Toyota Avensis II - ładne, bez szału, ale Toyota. Ponoć dobre silniki zarówno benzynowe jak i diesle

Jeśli pisząc "ale Toyota" masz na myśli "bezawaryjny" to jesteś w błędzie - to od dobrych kilku lat w przypadku większości modeli tej marki marketingowa ściema :wink: Ten model to chyba ich największy niewypał - jedynym silnikiem godnym polecenia jest tu 1.8, który i tak trudno uznać za godny polecenia (przedlifty żrą olej, polifty według obiegowej opinii już nie, chociaż mój mechanik jest odmiennego zdania). Poza tym typowe usterki dla azjatyckich aut (nietrwałe przekładnie kierownicze, nieszczelności nadwozia, niska jakość wnętrza, głośne i mało wytrzymałe tylne zawieszenie). Każde z wymienionych przez Ciebie aut jest lepsze od tej "niezawodnej" Toyoty i za każdym z nich możesz się rozglądać (w Mondeo IV 2.0 średnio nadaje się do LPG).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

29 Sie 2016, 15:16

Wszystkie modele które wymieniłeś, prócz Accorda i Avena to górna granica cenowa. :) Jak znajdziesz Accorda 2.4 to można brać śmiało, te auta badzo szybko się sprzedają.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Sie 2016, 16:05

Można znaleźć dużo ogłoszeń np. Mondeo w tej cenie. Wydaje mi się że coś by się znalazło dobrego.

Co powiecie na coś takiego? Może ktoś ocenić to ogłoszenie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mati1878
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 11 2011
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

29 Sie 2016, 17:16

To że jest dużo ogłoszeń w niskiej cenie nie znaczy że te auta są dobre. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda