Samochód używany do ~20 tys.

20 Paź 2015, 23:53

Szanowni koledzy i koleżanki!

Szukam dla siebie pierwszego samochodu. Ze względów na to, że jestem laikiem w sprawach motoryzacji bardzo prosiłbym Was o radę.

Budżet to około 20tys.

Rejon to całe mazowieckie, najlepiej to okolice Warszawy, Ciechanowa lub Siedlec.

Samochód będę głównie użytkować na dojazdy do pracy w Warszawie ( min. 10-5km w korkach dziennie ). Przewiduję też regularne wypady w dłuższe trasy - Gdańsk, zagranica. Nie szukam samochodu o dużej mocy. Nie lubię szybkiej jazdy i osiągi powyżej 150km/h mnie nie interesują jeśli to ułatwi poszukiwania.

Własne potrzeby - jestem wysoki ( 192cm ), więc dobrze by było gdybym do takiego auta się po prostu zmieścił. Samochód ma być w skórze, najlepiej nie ciemnej. Dieslów trochę się boję ze względu na ewentualne koszta naprawy. Generalnie samochód ma być wygodny, miły dla oka po kilku dobach w pracy.

Bardzo podoba mi się stylistyka Alfy Romeo, Jaguara, Volvo. Bardzo NIE lubię BMW. Do tej pory rozglądałem się za:
- Alfa Romeo 147;
- Alfa Romeo 159 ( ale ponoć w tej cenie odpada, więc podaje tylko jako dodatkowa informacja );
- Jaguar X-Type;
- Volvo C30;
- Saab 9-3.

Mam nadzieję, że podałem wystarczająco informacji. :) Z góry dziękuję za pomoc!
Kogaion
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Paź 2015, 09:24

Z Alfy w tym budżecie zrezygnowałbym. Rozejrzyj się za:
Volvo S40 2.0
Volvo S60 2.4
Saab 9-3 1.8T
Jaguar X-Type 2.5

Z innych marek:
Mazda 3 2.0
Mazda 6 2.0
Mercedes C180 Kompressor W203
Audi A4B6 1.8T
Citroen C4 2.0 VTR
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Paź 2015, 09:30

147 i C30 dla kogoś o Twoim wzroście będą męczarnią :wink: 159 jak sam zauważyłeś nie w tym budżecie. Te marki są ok, ale za taką kase i z Twoimi wymaganiami z AR można polecić 166 (nie jest tragicznie awaryjna; kłopotliwy przedni zawias, elektryka płata figle) z V6 większym od 2.0 lub 2.4 JTD. Z Volvo s60/80 w sumie z każdym silnikiem. Wadą Volvo są dość słabe automaty
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

21 Paź 2015, 09:53

W sumie przy tym wzroście to najlepszy segment D/E więc dorzucam:

W210
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
S80 I
AR 166:
Hyundai Sonata:
Ossy
Forumowicz VIP

21 Paź 2015, 19:08

Wcześniej myślałem intensywnie nad C-klasą, ale z niewyjaśnionych przyczyn wszyscy mi te samochody odradzali ze względu na ich awaryjność.. Możecie się jakoś do tego odnieść?

Czy któryś z tych mercedesów wydaje się być ok? Bardzo prosiłbym o opinie!

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do oferty na Allegro wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( trochę drogi, ale niech będzie też do oceny )

Oraz Saab:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do oferty na Allegro wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do oferty na Allegro wygasł]

Jak jest z utrzymaniem ww modeli? Za "drogie" uważam przeglądy w ASO Jagurara po 1500zł - więc czy jest taniej? :)

Dziękuję bardzo za zainteresowanie!
Kogaion
Nowicjusz

21 Paź 2015, 20:22

Ta pierwsza C-klasa niby całkiem ładna na zdjęciach, ale trochę za bardzo odpicowana. Nie podoba mi się brud na tunelu środkowym na 5 zdjeciu od końca. I trzeba by sprawdzić jak z rdzą, bo to pierwszy rocznik W203.
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...

21 Paź 2015, 22:00

A te Saaby może obejrzałeś?
Kogaion
Nowicjusz