Samochód używany, rozbity, naprawiony w ASO - czy warto

08 Sie 2011, 14:58

Witam, chcę kupić samochód używany, 8-letni, przebieg tylko jakieś 120000, sprawdzałem w ASO, gdzie jest od młodości serwisowany, znam całą historię auta (przynajmniej tą z ASO), cena jest atrakcyjna. I jeden minus, jak samochód miał rok, to był poważnie rozbity, łącznie z wymianą podłużnicy. Cała naprawa była zrobiona w ASO, mam fakturę do wglądu, czy warto kupić ???
kasanek
Obserwowany

Auto: Skoda Octavia

08 Sie 2011, 15:14

to ze bylo cos robione w aso NICZEGO nie gwarantuje ani nie jest jakimkolwiek wyznacznikiem jakosci naprawy!
auto mialo przygode jak bylo jeszcze na gwarancji wiec JEST SZANSA ze zrobili dobrze. od tej pory troche przejezdzilo i wytrzymalo 7 lat - kolejny plus.
wez auto do innej stacji i niech sprawdza co i gdzie go boli. tylko nie mow im o historii samochodu zeby nic nie sugerowac. niech sie sami wykaza.
to ze wymieniana byla podluznica nie dyskwalifikuje samochodu ale sprawdzenie na ramie warto zrobic.

pozdr
viwaldi
viwaldi

10 Sie 2011, 09:04

Witam!
Mój poprzednik ma dobry pomysł, żeby pojechąc do innych "magików" i postawić auto do diagnostyki z oglądaniem podwozia, sprawdzeniem zawieszenia, zbieżności, itp. Sama naprawa w ASO rzeczywiście niczego nie gwarantuje, problem w tym, że podłużnicy (chyba) się nie wymienia... Albo jest to kosztowne. Wątpię, żeby ASO chciało wydać kupę kasy, idąc po najmniejszej linii oporu można po prostu podłużnicę "wyciągnąć", są do tego maszyny... Jeździć może będzie dobrze, ale problem się może pojawić w jakiejś sytuacji awaryjnej albo przy (nie daj Boże) wypadku - taki samochód się składa jak papierowe pudełko, bo wytrzymałość takiej wyciąganej podłużnicy jest niewystarczająca...
Pozdr!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

10 Sie 2011, 09:09

Jedynym plusem może być to że auto zostało poskładane na oryginalnych częściach a nie tanich zamiennikach.Ja też polecam zawieść auto na jakiś warsztat albo skp i niech go sprawdzą dokładnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...