Samochód w benzynie + LPG do 15 tyś który wybrać?

20 Mar 2018, 19:40

Cześć panowie. Chcę kupić samochód do 15tyś .
Pojemność silnika do 1.8 maks większego nie potrzebuje. Na pewno bym chciał coś w kombi. Zdecydowałem się na benzynę + LPG . I pytanie do was kupić samochód od razu w LPG czy lepiej w własnym zakresie to zrobić.
Czy utrzymanie auta w LPG jest drogie ? co jaki czas trzeba wymienić filtry itd w instalacji gazowej ?
Wiele osób mówiło że mam patrzeć na Diesel lepszy od gazu.. dlaczego?

W Benzynie przykuwa mi wzrok to że szybciej się nagrzeje , są proste silniki , tańsze części .

Mam kilka samochodów które mi się podobają i nie wiem czy nadają się do instalacji gazowej :

Opel Astra H 1.8 125km Kombi
Opel Signum 1.8
Mazda 6 1.8 Kombi
Volvo V50 1.8 Kombi
BMW e46 1.8 sedan

Chcę jakiejś fajne wypowiedzi względem tych aut..
NuNu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1998
Auto: Fiat

20 Mar 2018, 20:46

NuNu napisał(a):I pytanie do was kupić samochód od razu w LPG czy lepiej w własnym zakresie to zrobić.

Wszystko zależy od budżetu. Przy tych 15k szukałbym już czegoś z instalacją, najlepiej w miarę świeżą.

NuNu napisał(a):Czy utrzymanie auta w LPG jest drogie ? co jaki czas trzeba wymienić filtry itd w instalacji gazowej ?

Zwykle rok/15kkm

W niektórych autach, z mechaniczną regulacją luzu zaworowego trzeba będzie to sprawdzić i ewentualnie skorygować co 30-40kkm.
Przy Twoich typach będzie to volvo i mazda

NuNu napisał(a):Wiele osób mówiło że mam patrzeć na Diesel lepszy od gazu.. dlaczego?

Wujek Janusz jeżdżący passatem?
Nie można jednoznacznie stwierdzić, że któryś lepszy/gorszy, wszystko zależy od potrzeb. W dieslu masz kilka kosztownych elementów a możesz się spodziewać że w aucie za taką kasę i z takim przebiegiem są one po prostu zużyte. Wymień dwumasę za 2k, zregeneruj turbo za 1,5 i ogarnij wtryski za kolejne 1,5. No nie wiem co w tym "lepszego". A tak ogólnie - jeśli szukasz kilkunastoletniego auta to benzyna jest po prostu bezpieczniejszym wyborem i nie narazi Cię na takie koszty (chyba, że robisz 30kkm+ rocznie i wydatki na stacji zrekompensują naprawy).

NuNu napisał(a):Opel Astra H 1.8 125km Kombi
Opel Signum 1.8

Spoko, nadają się

NuNu napisał(a):Mazda 6 1.8 Kombi

Korozja, korozja, korozja, auto technicznie spoko ale korozja, korozja, korozja. Silnik 1.8 jest troszkę mułowaty w tym aucie, 2.0 nie spali więcej a jedzie przyjemniej.

NuNu napisał(a):Volvo V50 1.8 Kombi

Raczej za mały budżet - popatrz na bliźniaczego forda focusa z tym samym silnikiem, ew 2.0

NuNu napisał(a):BMW e46 1.8 sedan

Bezsensowny typ. Słabo jadący, 4 cyl silnik, zwykle słabe wyposażenie a koszty utrzymania stosunkowo wysokie. Jeśli już chcesz e46 to musi mieć R6 pod maską.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Mar 2018, 21:04

Czy opel Signum 1.8 .. poniżej 10tyś może być coś podejrzanego?

Opel astra H 1.8 125 i Signum 1.8 jaki koszt.lpg?
NuNu
Nowicjusz

20 Mar 2018, 21:09

NuNu napisał(a):Czy opel Signum 1.8 .. poniżej 10tyś może być coś podejrzanego?

Na 90% szrot

NuNu napisał(a):Opel astra H 1.8 125 i Signum 1.8 jaki koszt.lpg?

Proste, 4 cyl silniki, w granicach 2500 na niezłych częściach
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Mar 2018, 21:33

Do 15 tyś Signum z lpg już dostanę coś ?

Ps. Opel h 1.8 lub 1.6 są na łańcuszki rozrząd. ?
NuNu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...
    BMW 328 Hommage 2011
    BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...