Samochód w benzynie + LPG do 15 tyś który wybrać?

20 Mar 2018, 20:40

Cześć panowie. Chcę kupić samochód do 15tyś .
Pojemność silnika do 1.8 maks większego nie potrzebuje. Na pewno bym chciał coś w kombi. Zdecydowałem się na benzynę + LPG . I pytanie do was kupić samochód od razu w LPG czy lepiej w własnym zakresie to zrobić.
Czy utrzymanie auta w LPG jest drogie ? co jaki czas trzeba wymienić filtry itd w instalacji gazowej ?
Wiele osób mówiło że mam patrzeć na Diesel lepszy od gazu.. dlaczego?

W Benzynie przykuwa mi wzrok to że szybciej się nagrzeje , są proste silniki , tańsze części .

Mam kilka samochodów które mi się podobają i nie wiem czy nadają się do instalacji gazowej :

Opel Astra H 1.8 125km Kombi
Opel Signum 1.8
Mazda 6 1.8 Kombi
Volvo V50 1.8 Kombi
BMW e46 1.8 sedan

Chcę jakiejś fajne wypowiedzi względem tych aut..
NuNu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1998
Auto: Fiat

20 Mar 2018, 21:46

NuNu napisał(a):I pytanie do was kupić samochód od razu w LPG czy lepiej w własnym zakresie to zrobić.

Wszystko zależy od budżetu. Przy tych 15k szukałbym już czegoś z instalacją, najlepiej w miarę świeżą.

NuNu napisał(a):Czy utrzymanie auta w LPG jest drogie ? co jaki czas trzeba wymienić filtry itd w instalacji gazowej ?

Zwykle rok/15kkm

W niektórych autach, z mechaniczną regulacją luzu zaworowego trzeba będzie to sprawdzić i ewentualnie skorygować co 30-40kkm.
Przy Twoich typach będzie to volvo i mazda

NuNu napisał(a):Wiele osób mówiło że mam patrzeć na Diesel lepszy od gazu.. dlaczego?

Wujek Janusz jeżdżący passatem?
Nie można jednoznacznie stwierdzić, że któryś lepszy/gorszy, wszystko zależy od potrzeb. W dieslu masz kilka kosztownych elementów a możesz się spodziewać że w aucie za taką kasę i z takim przebiegiem są one po prostu zużyte. Wymień dwumasę za 2k, zregeneruj turbo za 1,5 i ogarnij wtryski za kolejne 1,5. No nie wiem co w tym "lepszego". A tak ogólnie - jeśli szukasz kilkunastoletniego auta to benzyna jest po prostu bezpieczniejszym wyborem i nie narazi Cię na takie koszty (chyba, że robisz 30kkm+ rocznie i wydatki na stacji zrekompensują naprawy).

NuNu napisał(a):Opel Astra H 1.8 125km Kombi
Opel Signum 1.8

Spoko, nadają się

NuNu napisał(a):Mazda 6 1.8 Kombi

Korozja, korozja, korozja, auto technicznie spoko ale korozja, korozja, korozja. Silnik 1.8 jest troszkę mułowaty w tym aucie, 2.0 nie spali więcej a jedzie przyjemniej.

NuNu napisał(a):Volvo V50 1.8 Kombi

Raczej za mały budżet - popatrz na bliźniaczego forda focusa z tym samym silnikiem, ew 2.0

NuNu napisał(a):BMW e46 1.8 sedan

Bezsensowny typ. Słabo jadący, 4 cyl silnik, zwykle słabe wyposażenie a koszty utrzymania stosunkowo wysokie. Jeśli już chcesz e46 to musi mieć R6 pod maską.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Mar 2018, 22:04

Czy opel Signum 1.8 .. poniżej 10tyś może być coś podejrzanego?

Opel astra H 1.8 125 i Signum 1.8 jaki koszt.lpg?
NuNu
Nowicjusz

20 Mar 2018, 22:09

NuNu napisał(a):Czy opel Signum 1.8 .. poniżej 10tyś może być coś podejrzanego?

Na 90% szrot

NuNu napisał(a):Opel astra H 1.8 125 i Signum 1.8 jaki koszt.lpg?

Proste, 4 cyl silniki, w granicach 2500 na niezłych częściach
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Mar 2018, 22:33

Do 15 tyś Signum z lpg już dostanę coś ?

Ps. Opel h 1.8 lub 1.6 są na łańcuszki rozrząd. ?
NuNu
Nowicjusz