Samochód w daleką podróż

14 Kwi 2020, 20:02

Serio gadasz jak naiwniak który wyssał info z YT.
Ale dobra badz tak dobry i znajdź koledze buchanke do kupna, czekamy na konkretne oferty :ok:

mike napisał(a):Po piąte, czemu wciąż tłuką Buhankę?
przecież UAZ już dawno chciał wycofać to z produkcji ale czego się nie robi dla klienta, jest robiona ale w małym nakładzie, kupują to ludzie którzy potrzebują ciągnika w formie mikrobusa za niewielkie pieniądze.
mike napisał(a):Po drugie, wolałbym spać w kartonach niż w HR-V.
ale przecież temat nie dotyczy Ciebie więc nie rozumiem..... A rozumiem wciskasz to co Tobie pasuje i co Ci się "marzy" zamiast pokierować się rozsądkiem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Kwi 2020, 10:48

Panowie, spokojnie ;) chwilę mnie nie było a tu już kłótnie :P Buhankę i niwę od razu sobie daruję. Auta może i dobre jako woły robocze, ale nie jestem masochistą, żeby jechać nimi kilka tysięcy kilometrów. Mówiąc prosta konstrukcja, nie miałem na myśli Kamaza. Po prostu coś co nie jest obudowane w elektronikę jak obecnie produkowane samochody. Po przemyśleniu skłaniam się ku Kangoo 4x4. Raczej nie potrzebuję super właściwości terenowych, a za to jest przestronne i już kilka przerobionych na kampera sobie obejrzałem. Kwestia jeszcze wyboru silnika. Wiem, że teoretycznie najlepszy byłby diesel 1.9. Natomiast obawiam się o dostępność paliwa. O ile w Rosji to raczej nie jest problem, nie wiem jak jest w Mongolii i ciężko coś znaleźć na ten temat, natomiast wiem, że np w Uzbekistanie diesel jest trudno dostępny. Tam ogólnie jest problem z paliwem, więc wszyscy jeżdżą na metanie. Każde auto, nawet tiry mają na niego zbiorniki. A jeśli chodzi o benzynę to popularna jest 80 oktanów, rzadziej 92 oktany, a 95 to jak yeti. Każdy słyszał, ale nigdzie nie ma. Wiem to wszystko, bo byłem i widziałem. Dlatego skłaniałbym się ku benzynie. Tylko jak paliwo 80 oktanowe może wpłynąć na silnik? Na pewno niekorzystnie, ale jak duże jest ryzyko, że po prostu tego nie wytrzyma?
sqbaniec13
Nowicjusz

15 Kwi 2020, 11:12

Weź też pod uwagę, że jakiś prosty, chamski diesel w razie potrzeby pojedzie "na wszystkim". Nalejesz opału, oleju rzepakowego a i tak będziesz się poruszał :mrgreen:
Dochodzi też kwestia zasięgu na jednym baku. Nalejesz 50L, kolejne 50 będziesz miał gdzieś skitrane na gorsze czasy i nie potrzebujesz stacji przez dobre 1500km
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Kwi 2020, 11:15

No niby też racja. Ten diesel z kangoo zalicza się do takich co pojadą na oleju po frytkach?
sqbaniec13
Nowicjusz

15 Kwi 2020, 11:25

Tak, to stary diesel z lat 80/90-tych, wrzucisz stare gumowce i też pociagnie.
Na ten brak diesla na dalekim wschodzie to nie uwierzę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Kwi 2020, 11:33

[quoteNa ten brak diesla na dalekim wschodzie to nie uwierzę.[/quote]
Nie twierdzę, że nie ma w ogóle. Wiem po prostu, że w niektórych miejscach może być trudniej go zdobyć. Opieram swoją wiedzę na pobycie w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie. O ile w tych dwóch pierwszych jeszcze jest w miarę ok, tak właśnie w Uzbekistanie, który też przy okazji chciałbym znowu odwiedzić jest z tym duży problem. Nawet autobusy miejskie mają na dachach butle na metan. Swoją drogą ten kraj jest pełny ciekawostek motoryzacyjnych. Jak na przykład to, że 99% samochodów tam to daewoo wszelkiej maści, na czele z nubirami i u nas niespotykanym Damasem, który pełni rolę taksówek na każdym kroku. No ale nie odbiegajmy od tematu. Dzięki wszystkim za pomoc, w razie czego będę jeszcze pytał ;)
sqbaniec13
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moc zamknięta w żelu
    Pierwsze powstały jeszcze w połowie ubiegłego wieku. Obecnie znajdują coraz szersze zastosowanie także jako akumulatory samochodowe. Choć po dziś dzień niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić elektrolitu w innej postaci ...
    O czym kierowca powinien pamiętać wiosną?
    Wyższe temperatury, zmiana warunków atmosferycznych, stanu nawierzchni i samopoczucia kierowców to symptomy panującej wiosny. To również czas przeglądów po zimie, wymiany opon i coraz większej ...

15 Kwi 2020, 16:32

kraj który stoi na ropie, on na stacjach nie ma ?

chyba że chodzi o coś innego, ON jest na stacjach ale jedna stacja oddalona od drugiej o 400km ? :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

15 Kwi 2020, 17:58

kraj który stoi na ropie, on na stacjach nie ma ?

Nie zagłębiałem się w politykę paliwową. Tak jest, a czemu? Nie mam pojęcia. W dużych miastach pewnie się znajdzie, ale gdzieś pomiędzy życzę powodzenia.

Panowie, a co sądzicie o oplu frontera? Widzę, że za dyszkę lub troszkę więcej jest możliwy do kupienia w miarę ładny egzemplarz. A wersja 5 drzwiowa wydaje się dość duża. Pewnie pali jak smok, ale coś kosztem czegoś.
sqbaniec13
Nowicjusz

15 Kwi 2020, 19:36

Jak frontara to tylko 1 gen, drugi już nie jest taki bezproblemowy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Kwi 2020, 20:26

Frotka jest ok, o ile nie zamierzasz jej topić w błocie;) + to tanie części i naprawy, nie katując objedzie kilka kkm;) - to słaby napęd (brak blokad i trochę brakuje mocy) do turlania się po szutrach jest ok (chociaż osobiście na szutry wybrałbym t4 syncro_)
hektor
Początkujący

Auto: Poszukuję <help>

19 Maj 2020, 11:47

Ja lubię czasami jednak wybrać się w off road i potaplać w błocie, jednak do tego potrzebny jest porządny samochód. W moim przypadku super sprawdza się Toyota Hilux Revo 2016 i na przykład na 4x4 Terenowiec znajdziecie nie tylko potrzebne części do takich aut, ale większe bagażniki dachowe, czy specjalne namioty off roadu :)
Robik45
Nowicjusz