Samochód w do 20 tyś zł i powyżej 190km

09 Mar 2013, 10:28

Witam serdecznie! Od dłuższego czasu siedzę juz na forum (moze nawet i 2 lata) ale do tej pory głownie czytalem a ze przyszedł czas zwrocenia sie o pomoc do znawców tematu - zarejestrowałem sie i założyłem ten temat.

Aktualnie jestem za granicą gdzie udało mi sie odłożyc wyzej wymieniona kwote na samochod ktory w pewnym stopniu zrealizuje (mam nadzieje) moje marzenia motoryzacyjna. Planuje zakup ładnego auta który bedzie mi służył przez minimum te 4-5 lat. Rocznie robie okolo 10 tyś km.

Jest kilka rzeczy na które stawiam od samego poczatku, a mianowiscie:
- mam 190cm wzrostu i chce czuc sie w samochodzie swobodnie (zreszta siedzacy za mna rowniez)
- koniecznie jasna (bananowa) skóra.
- chce czuć dużą moc dlatego > 190km
- bez wiekszej róznicy czy PB czy ON ale jesli PB to na pewnop wrzuce gaz.
- wiadomo zeby spalanie było stosunkowo dobre do mocy

Od samochodu bede oczekiwal bezawaryjnosci (dlatego moge jednorazowo wydac nawet 1-2 tyś wiecej za zadbaną sztuke).

Moim faworytem jest audi A6 C5 2.7bt quatro 250km badż A6 C5 2.8 quatro 193km

Myslałem równiez nad Audi a4 b6 ale nie wiem jak z miejscem...

Bardzo prosze o wypowiedzenie sie na temat aut podanych przeze mnie oraz mozse jakies inne propozycje? Z góry odpadaja auta francuskie ;)
dywcia007
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 04 2008
Auto: brak

09 Mar 2013, 10:45

dywcia007 napisał(a):Moim faworytem jest audi A6 C5 2.7bt quatro 250km badż A6 C5 2.8 quatro 193km

Zastanowiłbym się nad innymi markami ponieważ z Twoich faworytów tylko jeden posiada parametry które odzczuwa się wewnątrz pojazdu. A6 2,8 awd, kiepsko jedzie, LPG spali tyle co a6 V8, a uszczelnienie tego silnika przyprawia mechaników o mdłości oczywiście za które Ty zapłacisz.
Natomiast 2,7 bit również leje olejem na boki ale fajnie jedzie, jak Ci się znudzi to za parę złoty można zrobić malutką modyfikację podniesienia mocy (tak jak w TDI), współpracuje z LPG i spali go tyle co 2,8.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Mar 2013, 11:32

Jakie zatem auta polecasz spelniajace moje wymagania?

Sam myslalem ten nad vectra C oraz passatem b5 FL, ale chyba ciezko z silnikami...
dywcia007
Nowicjusz

09 Mar 2013, 12:17

Trudno mi doradzać w autach DE bo ja akurat lubię JDMy ponieważ nienawidzę naprawiać, poprawiać, i jeździć autem które mija się co 5sec.

Jeżeli chcesz to pokrótce mogę Ci opisać Lexa GS300 MKII, Nysę Maxima 3,0 V6, Tojka Camry V6 z tymi autami mam bardzo dużo doświadczeń.
szybki
Moderator - Tuning

09 Mar 2013, 13:25

jesli mozesz to napisz cos o toyocie ;)
dywcia007
Nowicjusz

09 Mar 2013, 17:03

Ja poddam taką propozycję:
[link do oferty na Allegro wygasł]
a tutaj już z gazem choć trochę ponad budżet
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

10 Mar 2013, 10:28

dywcia007 napisał(a):jesli mozesz to napisz cos o toyocie

Camry będzie stosunkowo droga jak na rocznik. Do 20k wybierasz roczniki 97-01r. Silnik V6 zawsze jest z automatem, jest następcą 3vz czyli mega trwały. Przebiegi 500tyś km. nie robią na nim wiekszego wrażenia. Pozostałe elementy auta czyli zawias, heble elektryka są totalnie bezawaryjne.
W mojej camry z 94r ori amory wymieniłem tylko dla tego że przerdzewiały. Spalanie trasa 12,5 l lpg miasto 14 l lpg normalnej jazdy.
Przy zakupie możesz miec problem z trafieniem zadbanej sztuki.

Alternatywą może być Lex GS300 który posiada pod maską legendę 2JZ i bije na głowę wszystkie auta z tego segmentu i z tamtych lat komfortem. Po tym aucie będziesz miał problem już ze znalezieniem czegoś bardziej komfortowego i trwałego za podobną kasę.
jeżeli lubisz doznania i miałbyś więcej kaski opcją jest GSV8 który jest już naprawdę szybki a parametry motorowni ma lepsze od sportowego auta i spalanie na bardzo dobrym poziomie.
szybki
Moderator - Tuning