Samochód w przedziale 6-8 tys.

08 Sty 2011, 20:48

Witam, chciałbym prosić Was o pomoc;) mam dylemat co do wyboru przyszłego samochodu. Chciałbym na samochód wydać około 6-8 tys. Oczywiście interesuje mnie mało palący. To co musi mieć to ABS i wspomaganie układu kierowniczego. Wszystko ponad to to dodatki, fajne ale już nieobowiązkowe. Pierwsza myśl związania z samochodem w takiej cenie to golf III 1.9TDI. Mało pali, tanie części. Ale wiadomo jaka opinia, na dodatek mnóstwo modeli jest zmęczonych, i boje się tego ryzyka. Uszkodzony diesel to masakra.. Później była primera. W tej cenie coś się znajdzie, ale z tego co wiem, to części trochę kosztują. O seatach jakoś nie myślałem i nie miałem okazji się zapoznać, wiec zostawiam to na boku. Macie jakieś pomysły lub rady? Najbardziej jestem nastawiony na golfa, ale na tym etapie przyjmuję chętnie wszystkie propozycje i rady:) Z góry dziekuję;)
maciekek
Nowicjusz

Miejscowość: gdansk

08 Sty 2011, 20:56

Zależy czy chcesz ekonomiczne czy masz jakieś wymagania. Z tanich w eksploatacji to Nubira lub Lanos, czasami mozna kupic od jakiegoś dziadka i bedą zadbane, Ewentualnie Colt, Civic, Primera. Colta można znaleźć w fajnym stanie bo wielu zapomina że takie auto było i nie jest mocno popularne a fajne i bezawaryjne auto.
Co do Golfa to jak to Golf. Mnóstwo jeździ, kiedyś na jakims forum zrobili ankietę na najbardziej "wieśniacze" i Golf III był w czołówce. Golf w dieslu bedzie miał przejechane kilkaset tysięcy km i nie wierz w bajki ze jak w większości ogłoszeń około 200 tys. Oczywiście każdemu podoba się co innego.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

08 Sty 2011, 21:00

Fiat Brava 1.9JTD.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Sty 2011, 18:53

barol91 napisał(a):Fiat Brava 1.9JTD.
np http://otomoto.forumsamoc...-C16873807.html

To nie jest silnik JTD, tylko starsza konstrukcja TD. Brava miała trzy silniki diesla: JTD - 105 KM, TD - 101 KM i TD - 75 KM.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2011, 19:03

To akurat jest JTD tylko gościu w opisie sie walnął.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2011, 17:55

Golf II odchodzi pomału w zapomnienie,wiec nie wydaje mi się aby to był najlepszy typ. W tym przedziale szukałbym Toyoty Yaris, Peugeota 206 lub Opla Corsy. To ekonomiczne auta.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...

10 Sty 2011, 18:19

Przecież nikt tu nie wspomniał o GII.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2011, 18:28

KIA Schuma mieści się w tym przedziale. Chyba spełnia Twoje wymagania a samochód w miare ciekawy. Znałem 2 osoby, które jeździły nim swego czasu i sobie chwaliły
themajsterman
Nowicjusz

Miejscowość: z drogi

11 Sty 2011, 03:18

jesli chodzi o kia to kupuj wersje z najmniejszym wypasem..... wersje z pelna elektryka... potrafia denerwowac drobnymi usterkami tej wlasnie elektryki.... ja bym proponowal mazda 323c lub P z silnikiem 1.4 , pali 7l w miescie , a na trasie 6l przy jezdzie 140km . jak na silnik 1.4 wyjatkowo dynamiczny.... mialem taki samochod , w sumie to dalej mam tylko ze zrobilem swap na 2.0 v6

pozdro
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

11 Sty 2011, 05:20

ja bede sprzedawac swoje auto
fiat bravo 1,9 jtd 105hp
1999r full elektryka klima itp
piekny ciemny granat-matalic
za 8 tyś
jak cos to pisz....ze szczytna jestem
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

11 Sty 2011, 09:17

Nie za drogo troche??No chyba że auto jest w bdb stanie.
Barol
Awatar użytkownika

11 Sty 2011, 11:53

barol91 napisał(a):Nie za drogo troche??No chyba że auto jest w bdb stanie.

Jak mnie irytują takie posty.

Jak za TANIO to źle, jak za DROGO to też źle.

Kupujesz cenę czy samochód? Jak cenę to bierz to najniższą, a jak samochód to nie sugeruj się ceną, tylko stanem samochodu.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

11 Sty 2011, 12:28

Wiem ale też zauważ że pytałem w jakim jest stanie.
Barol
Awatar użytkownika

11 Sty 2011, 14:38

a może opel vectra?

[link do Gratka wygasł]
życie jest tylko jedno
dawig
Aktywny

Miejscowość: bytom

11 Sty 2011, 15:40

sam po kupnie parę pierdół wymieniłem... bo auto robiłem dla siebie a nie dla sprzedazy...

no ale trafiła sie robota dobra i pewnie bedzie dobra kasa :)
ogólnie to takie auta jak moje zarejestrowane są w cenie od 6200zł do 11000zł
na silnik moge dac wręcz gwarancję.a zawieszenie mam sportowe wiec trzeba ciut ostrożniej :)
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno