Samochód w spadku i problem

10 Gru 2016, 11:30

Mam dość chyba nietypowy problem i nie wiem co z tym fantem zrobić. Otóż teść podarował żonie swoje auto - stary Lanos wart z 1500 zł na jakiś miesiąc przed jego śmiercią. Nic się z tym autem nie robiło bo do teściów daleko itd więc żona zdecydowała, że najlepiej się go pozbyć. Ubezpieczenie jest do lutego. Jest też ważny przegląd. Dokumenty jednak są na teścia. Sąsiad teścia wyraził chęć kupna. Nie wiemy jednak jak tą sprawę załatwić. Czy najpierw auto musi być przerejestrowane na żonę? Co z podatkami przy sprzedaży. Oboje kompletnie zieloni w temacie.
Yarecki
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

10 Gru 2016, 15:10

Nie wiem jak jest z podatkami, ale przerejestrowywać raczej nie trzeba. Sam kiedyś kupiłem takie nieprzerejestrowane auto i nie było z tym żadnych problemów, tylko została dołączona poprzednia umowa kupna- sprzedaży.
Najlepiej gdyby to teściu zdążył go sprzedać przed śmiercią :wink:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

10 Gru 2016, 18:42

I tak też zrobiliśmy. Dzięki za rozwiązanie problemu.
Yarecki
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...