Samochod wchodzi na wysokie obroty

25 Lut 2010, 18:17

witam posiadam Forda Fiest 1.1 37kw na mono wtrysku mam z nim następujący problem auto podczas jazdy nie schodzi mi z obrotów. Mogę jechać 90km/h bez dodawania gazu a nie mowie jaki jest wstyd gdy muszę stanąć np. na światłach a silnik wyje lecz po paru sekundach zejdzie z obrotów. Najciekawszą rzeczą jest to iż sima przy mrozach musiałem mu mocno wstawiać żeby wszedł na wysokie obroty teraz gdy temperatura jest na plusie to nawet jak jadę bardzo spokojnie to i tak mi wejdzie na wysokie obroty. Miałem sprawdzane podciśnienia przepustnice sondę lambda i niby wszystko jest dobre. Mam tez takie pytanko czy czujnik temperatury ma coś wspólnego z obrotami silnika??? bo już innego wytłumaczenia nie widzę a nie chce wymieniać nie potrzebie czujników bo jeszcze się uczę i mam skromny budżet. Jeszcze dodam ze temperaturę mi dobrze pokazuje i wentylator tez mi się włącza
PRĘDKOŚĆ NIE ZABIJA TYLKO NAGŁE ZATRZYMANIE !!!!

GG 3681197
lukdem3103
Początkujący

Miejscowość: Ostrzeszów
  • 25 Lut 2010, 18:25

Na wolnych obrotach też szwankuje?
    Ja miałem podobną sytuacje z Mondeo to był uszkodzony trójnik od podciśnienia - sprawdź je jescze raz i czy nie łapie fałszywego powietrza.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

25 Lut 2010, 18:31

nie na wolnych chodzi idealnie na postoju moge mu wciskać gaz w podloge i nie wejdzie popiero podczas jazdy tak sie dzieje

GG 3681197
    lukdem3103
    Początkujący

25 Lut 2010, 19:28

Sprawdz, czy nie zacina się przepustnica albo linka gazu. Mogą te rzeczy np. cięzko chodzić. Jak dodajesz gazu na postoju i od razu puszczasz nogę z pedału, to przepustnica wraca. ale jak dłużej potrzymasz nogę na gazie, to przepustnica może zamykać się powoli.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

25 Lut 2010, 20:23

juz patrzylem na to i to nie jest to przepustnice czysciłem i nic nie dalo
    a co twierdzicie na ten czojnik temperatury

[ Dodano: Nie Mar 07, 2010 01:20 ]
    jak sie dowiedziałem to owa fiesta posiada 4 czujniki temperatury
    1 od wentylatora
    2 od wskaznika na desce rozdzielczej
    3 od temperatury zasysanego powietrza
    4 ktory jest w kolektorze dolotowym i od daje sygnał do komputera i komputer na jego podstawie reguluje obrotami silnika i on na 90% jest walniety juz mam go zamówionego w sklepie dam znac jakie beda rezultaty

GG 3681197
    lukdem3103
    Początkujący