Samochód z EU i zmiana ubezpieczenia

13 Paź 2010, 15:10

Witam!

Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać mój problem.
Otóż posiadam samochód przywieziony przeze mnie z Unii Europejskiej (mienie przesiedleńcze). Po przyjeździe do Polski wykupiłem na niego ubezpieczenie OC w mBanku, gdyż poprzednie mi się skończyło. Nie było z tym problemu i w efekcie mam dalej to ubezpieczenie na zachodnie numery rejestracyjne.
Obecnie jednak przerejestrowałem auto w kraju, tak więc mam już polskie numery, no i moje pytanie teraz co zrobić z OC?
Interesują mnie generalnie dwie opcje:

- rozwiązanie bieżącego OC i wykupienie nowego (najlepiej +AC) już na aktualne, polskie numery,

- jeśli powyższego nie dałoby się zrobić, to chciałbym "wymienić" numer rejestracyjny w moim bieżącym ubezpieczeniu OC.

O ile wiem są duże problemy z rozwiązaniem umowy OC przed jej końcem, a mi zostało jeszcze parę miesięcy, dlatego proszę Was o radę co zrobić w takim przypadku jak mój.

Wszelkie sugestie mile widziane.
Dziękuję i pozdrawiam!
Devillious
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Paź 2010, 15:31

Devillious napisał(a):rozwiązanie bieżącego OC i wykupienie nowego (najlepiej +AC) już na aktualne, polskie numery,

Myślę ze mozesz to zalatwić bez problemu...
Devillious napisał(a): jeśli powyższego nie dałoby się zrobić, to chciałbym "wymienić" numer rejestracyjny w moim bieżącym ubezpieczeniu OC.

Przeciez sprawa ta jest do załatwienia od ręki i nie widzę tu zadnego problemu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Paź 2010, 15:46

Dzięki za odpowiedź!

Migi60 napisał(a):
Devillious napisał(a):rozwiązanie bieżącego OC i wykupienie nowego (najlepiej +AC) już na aktualne, polskie numery,

Myślę ze mozesz to zalatwić bez problemu...

Chodzi mi o to, że czytałem iż nie można rozwiązać umowy OC przed końcem pełnego roku ubezpieczenia. Innymi słowy, że można go jedynie nie przedłużać na następny rok, natomiast nie da się rozwiązać umowy podczas jej trwania. O ile dobrze rozumiem jedynym odstępstwem od tej reguły jest sprzedaż samochodu. Moja sytuacja jest jednak inna i dlatego chciałem się Was poradzić co z tym fantem mogę zrobić.

Czyli sugerujesz, że mogę wysłać do mojego bieżącego ubezpieczyciela druk wypowiedzenia (np. taki jak tu: http://motofinanse.pl/wzory/wypowiedzenie_OC.pdf) i że nie będzie się to wiązało z koniecznością dalszego płacenia za stare OC do końca trwania umowy?
Oczywiście równolegle załatwiłbym wtedy nowe OC+AC u innego ubezpieczyciela.

Pozdrawiam,
Devillious
Nowicjusz

13 Paź 2010, 15:55

Ps.Sorrrrrry Faktycznie masz zawarte na cały rok i nie masz zadnego argumentu zeby je wypowiedziec.Pozosataje więc tylko i wyłącznie opcja druga +oczywiście dokupienie AC... :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Paź 2010, 14:23

opcja druga nie wchodzi w grę bo on przecież ma samochód na mienie przesiedleńcze więc nie może go przez 12 miesięcy sprzedać bo inaczej zapłaci akcyzę z której był zwolniony.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Paź 2010, 16:24

DariuszSawicki napisał(a):opcja druga nie wchodzi w grę bo on przecież ma samochód na mienie przesiedleńcze więc nie może go przez 12 miesięcy sprzedać bo inaczej zapłaci akcyzę z której był zwolniony

Ja tam nie widzę nic o sprzedazy samochodu.Jemu chodzi tylko o OC... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Paź 2010, 17:45

Opcja druga jak najbardziej zadziałała. Wystarczyło przesłać ubezpieczycielowi mejlem skan dowodu rejestracyjnego i na drugi dzień dostałem (również na mejla) zaktualizowaną polisę.
Szczerze się przyznam, że jestem mile i bardzo pozytywnie zaskoczony, że tak szybko i bezproblemowo dało się to załatwić.
Oby więcej takich sytuacji w naszym kraju!
Devillious
Nowicjusz

16 Paź 2010, 17:56

Dziki to moze kraj/jak pow.były juz min./ ale moze pomału... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP