Samochód z grecji

05 Maj 2015, 23:11

Witam, nietypowa sprawa. Planuje zakup auta. Auto znalazlem na polskim portalu aukcyjnym, ale auto znajduje się w grecji. Auto - Vectra C jest powiedzmy trochę poniżej ceny ( po lift 17k za benzyne ). Facet twierdzi ze samochod wysyła kurierem (!) ja go sprawdzam gdzie chcę i jak jest ok to płacę firmie która go przywiozła i tyle ( on jakieś upoważnienia ma im dać i tyle)
Czy ktoś spotkał się już z takim wałkiem ? czy jest to możliwe że jest to uczciwe ?
pozdrawiam
thomass88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2007
Auto: Nie mam

06 Maj 2015, 00:15

Nie daj się nabrać! Ja sam się dałem nabrać i utopiłem 12000 zł. To na pewno jest totalna ściema!
andlub
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 09 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.7D 55kW
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Maj 2015, 00:16

a można wiedzieć jak dałeś sie nabrac? zostałeś bez samochodu czy moze totalny grat?
thomass88
Nowicjusz

06 Maj 2015, 00:49

Znalazłem okazyjne ogłoszenie - toyota auris 2007 r, 75000 km przebiegu, Sprzedawca -Anglik, który ponoć pracował w Polsce i zabrał auto do Anglii, i nie mógł go zarejestrować bo drogo z powodu kierownicy z lewej strony. Numer telefonu był trefny i komunikowałem się tylko mailem. Samochód miał być przysłany przez firmę transportową NB Logistic Transport. Przesłanomi nawet scan paszportu i umowę kupna-sprzedaży. /wszystko lipa!/ a ja durny wysłalem pieniądze i nie mam ani pieniędzy ani auta. Fikcyjny sprzedawca nazywał się Mark Dawson
andlub
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 09 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.7D 55kW

06 Maj 2015, 00:55

no tak tylko on mi napisał że płace dopiero jak odbiorę auto. W sensie on upoważnia firme jakaś by mogła sprzedać jego auto mi - jak je sobie zobaczę i sprawdzę w aso to niby mogę kupić. Czuję tutaj wałka ale niby wszystko ok - pieniądze dopiero po sprawdzeniu auta więc tak sobie pomyślałem że może to nie wałek albo jakieś kradzione/ albo że po sprzedaży tak naprawde zgłosi się właściciel i mi go zabierze bo pieniędzy tamta firma nie dostała. Wygląda ok, zobaczę co wykombinuje bo napisałem że jestem zainteresowany -_-
thomass88
Nowicjusz

17 Maj 2015, 13:51

Witam.
Pozwolę dołączyć się do tematu. Sprawa dotyczy Opla Zafiry rok prod. 2006, numery rejestracyjne CLI AC 50 (zarejestrowany i opłacony w Polsce), 171 tyś. km. VINW0L0AHM756G129066 . Również - niestety - dałem się wkręcić. Sprzedający podaje się za:
Dr. Christian Alexander Leue
Ικάρου 7, 145 64, Κηφισιά
Tel: 211 1980151
Fax: 211 1982774
Email: [email widoczny po zalogowaniu]
Web: http://www.christianalexanderleue-dentist.com

Okazuje się, że ten lekarz - stomatolog istnieje, napisałem do niego w dniu kiedy zdecydowałem się przelać kasę.... miałem pecha, facet odezwał się do mnie poprzez FB po trzech dniach i napisał mi, że ktoś ukradł jego tożsamość, stronę internetową itp. i że całą sprawę zgłosił do Greckiej policji. Natychmiast poleciałem do banku, żeby anulować przelew (jest to możliwe do max 2 dni od momentu dokonania przelewu i kosztuje 50 zł - w moim banku) ..... niestety było za późno.
Wydawało mi się, że zrobiłem wszystko co możliwe, nawet rozmawiałem z gościem (dzwoniłem na podany numer do Grecji), sprawdzałem na stronach czy gdzieś istnieje facet (jakikolwiek opinie - dobre lub złe - nic nie znalazłem). Faktury i umowy wyglądały dobrze przygotowane, transportem miała się zająć firma safeway-transport.com (stronka przygotowana typowo do przekrętu - jak się później okazało). Po przelaniu pieniędzy oczywiście kontakt się urwał... po kilku dniach dostałem informację, że samochód stoi na granicy Węgierskiej i muszę dopłacić 1500 euro które później mi zwrócą. Oczywiście już nic nie dopłacałem.
Całą sprawę zgłosiłem do prokuratury, wydrukowałem wszystkie emaile, złożyłem zeznania. Z mojego mini śledztwa wynika, że wśród oszustów (jest to raczej grupa przestępców) są Polacy, strona safeway-transport.com była prawdopodobnie rejestrowana z polski w Irlandii.
Cały ten przekręt to tzw. "przekręt nigeryjski".
Jeżeli ktoś został oszukany przez tą grupę proszę o kontakt: [email widoczny po zalogowaniu]
Malcolm5
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 11 1992
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 2.0 DTI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

17 Maj 2015, 15:22

Dokładnie ten sam adres mailowy próbował mi sprzedac Auto.poinformował em policję z kopią maili.
thomass88
Nowicjusz

25 Maj 2015, 10:43

Witaj,
niestety i ja dołączam się do tematu. Znalazłem na otomoto i allegro aukcje z motorem Honda CBF 600 2007 za 4900zł. Przelałem pieniądze na podane dane i ciągle w statusie wysyłki jest oczekiwanie na potwierdzenie banku. Czekam na kontakt może wspólnie coś zdziałamy.
Pozdrawiam
mpod
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 03 1991
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Passat b5fl
Silnik: 1,9 TDI

25 Maj 2015, 15:37

nie czekaj tylko biegnij do banku i anuluj przelew bo nie zobaczysz ani motocykla ani pieniędzy
robson685
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 04 2000
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: audi b4
Silnik: 20
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994