Witam.
Pozwolę dołączyć się do tematu. Sprawa dotyczy Opla Zafiry rok prod. 2006, numery rejestracyjne CLI AC 50 (zarejestrowany i opłacony w Polsce), 171 tyś. km. VINW0L0AHM756G129066 . Również - niestety - dałem się wkręcić. Sprzedający podaje się za:
Dr. Christian Alexander Leue
Ικάρου 7, 145 64, Κηφισιά
Tel: 211 1980151
Fax: 211 1982774
Email:
[email widoczny po zalogowaniu] Web:
http://www.christianalexanderleue-dentist.com Okazuje się, że ten lekarz - stomatolog istnieje, napisałem do niego w dniu kiedy zdecydowałem się przelać kasę.... miałem pecha, facet odezwał się do mnie poprzez FB po trzech dniach i napisał mi, że ktoś ukradł jego tożsamość, stronę internetową itp. i że całą sprawę zgłosił do Greckiej policji. Natychmiast poleciałem do banku, żeby anulować przelew (jest to możliwe do max 2 dni od momentu dokonania przelewu i kosztuje 50 zł - w moim banku) ..... niestety było za późno.
Wydawało mi się, że zrobiłem wszystko co możliwe, nawet rozmawiałem z gościem (dzwoniłem na podany numer do Grecji), sprawdzałem na stronach czy gdzieś istnieje facet (jakikolwiek opinie - dobre lub złe - nic nie znalazłem). Faktury i umowy wyglądały dobrze przygotowane, transportem miała się zająć firma safeway-transport.com (stronka przygotowana typowo do przekrętu - jak się później okazało). Po przelaniu pieniędzy oczywiście kontakt się urwał... po kilku dniach dostałem informację, że samochód stoi na granicy Węgierskiej i muszę dopłacić 1500 euro które później mi zwrócą. Oczywiście już nic nie dopłacałem.
Całą sprawę zgłosiłem do prokuratury, wydrukowałem wszystkie emaile, złożyłem zeznania. Z mojego mini śledztwa wynika, że wśród oszustów (jest to raczej grupa przestępców) są Polacy, strona safeway-transport.com była prawdopodobnie rejestrowana z polski w Irlandii.
Cały ten przekręt to tzw. "przekręt nigeryjski".
Jeżeli ktoś został oszukany przez tą grupę proszę o kontakt:
[email widoczny po zalogowaniu]