Samochód z Niemiec - dokumenty

02 Wrz 2009, 07:03

Witam. Kupiłem auto z Niemiec na tablicach z niebieskim paskiem (moje pierwsze auto z zagranicy takzę proszę o wyrozumiałość). Chciałem sie zapytać jaki dokument podtwierdza aktualne OC?? Przy zakupie auta otrzymałem - umowe, duzy Brief, dowód rejestracyjny (przegląd wazny do lutego 2010) oraz Tuv. Czy autkiem tym moge bez problemów poruszać sie po naszych drogach??? Jakie dokumenty musze miec przy sobie podczas kontroli drogowej?
michal877
Nowicjusz

Miejscowość: rts

02 Wrz 2009, 14:44

musisz zapytać się sprzedawcy o OC z Niemiec lub wykupić w Polsce OC ale zwykle jest ono wydawane na 30 dni.

do jeżdżenia tym samochodem najlepiej mieć ze sobą wszystkie dokumenty bo z nich wynika, że samochód jest zarejestrowany i kto jest jego właścicielem.

Przed rejestracją trzeba będzie udać się do urzędu celnego, skarbowego, tłumacza przysięgłego i opłacić recykling.

Tu możesz wypełnić wszystkie niezbędne dokumenty i wyliczyć akcyzę'
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

03 Wrz 2009, 07:34

no dobra ..autko ma wazny tuv do lutego 2010. mam wypisana umowe bez daty. Autka narazie nie chce rejestrować w PL tylko wykupic na siebie OC. Do wykupienia OC na niemieckie numery jak wiadomo potrzebny jest mi przegląd. Czy jak zrobie juz ten przegląd to odrazu musze sie zgosic do celnego i zaplacic akcyze czy dopiero w trakcie rejestracji w PL??
michal877
Nowicjusz

Miejscowość: rts

04 Wrz 2009, 00:36

przegląd jest dowodem na to, że samochód jest już w Polsce.

Od dnia wjechania do Polski masz 14 dni by zgłosić się do celnego i zapłacić akcyzę....

tu możesz sobie wyliczyć akcyzę i wydrukować wszystkie dokumenty
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie silnikiem - niższe spalanie i bezpieczeństwo
    Hamowanie silnikiem to element techniki jazdy, dzięki któremu możemy z jednej strony zmniejszyć zużycie paliwa w naszym aucie, a z drugiej wpłynąć na bezpieczeństwo jazdy. Nie jest to jednak łatwy sposób hamowania, ...