Dzień dobry zakupiłem w Niemczech samochód Hundai i 30 1,4 , samochód w Niemczech miał założoną instalację LPG BRC Genius MB . Butla Gazowa 70l STAKO Toroidal została zamontowana w Polsce. Dodam, że butla została zamontowana w 2012 r pojazd z 2010. Posiadam Poświadczenie wykonania i badania samochodowego zbiornika LPG z 2012 r. gdzie Decyzją TDT butla jest dopuszczona do użytku do 15.03.2022 r. Czy jeśli rejestruję auto w Polsce muszę przeprowadzać homologację tej butli lub ją wymienić ? z góry dziękuje za odpowiedzi.
Drodzy forumowicze zgłupiałem nie wiem czy to kpiny czy takie są przepisy. Pojechałem do diagnosty okazałem certyfikat że zdjęcia ten wyżej i pan diagnosta oświadczył że muszę posiadać certyfikat butli z datą po umowie zakupu pojazdu. Stwierdziłem ,że właśnie trzyma w rękach certyfikat z ważnością butli do 2022 , na co odpowiedział, skąd on ma wiedzieć że butla nie została przełożona z samochodu powypadkowego np on ma mieć legalizację z datą po umowie zakupu i mam zrobić legalizację tej ważnej butli.Gdy zapytałem z czego to wynika odpowiedział tak jest i on się nie będzie podkładał. Dodałem wówczas , mam obecnie Renault Clio z roczną butlą co by było gdym ją np. wymontował i oddał koledze do innego auta wówczas również stwierdziłby że nie wiadomo czy butla nie pochodzi z wypadku ? Odpowiedź jedna ma być homologacja z datą po dacie zawarcia umowy zakupu samochodu.
Byłem na trzech innych stacjach diagnostycznych i żaden diagnosta nie widział problemu , zrobiłem przegląd w najbliższej. Jaki z tego wniosek . Nie należy się podpierać opinią jednego diagnosty do tego nie znającego przepisów, taki człowiek jest szkodliwy rozpatrywałem już zmianę butli na nową , naraziłby mnie na niepotrzebne koszty.
Akumulatory samochodowe - co ile wymieniać i co wpływa na trwałość? Nie jednej osobie, sen o problemie z odpaleniem silnika po mroźnej nocy, spędza sen z powiek. Charakterystyczne charczenie i kręcenie silnika spędza nie jednemu sen z powiek, w szczególności podczas mroźnych dni i ...
Liście na drogach, częstsze opady deszczu, krótsze dni, mgły Zmiana pory roku wymaga od kierowców dostosowania do nowych warunków jazdy. Wyzwania dla prowadzących auta związane z jesienią to m.in. liście na drogach, częstsze opady deszczu, krótsze dni, mgły. Pamiętajmy ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.