Samochód z Niemiec z niemieckim lpg Butla polska co z legalizacją

29 Lis 2017, 14:08

Dzień dobry zakupiłem w Niemczech samochód Hundai i 30 1,4 , samochód w Niemczech miał założoną instalację LPG BRC Genius MB . Butla Gazowa 70l STAKO Toroidal została zamontowana w Polsce. Dodam, że butla została zamontowana w 2012 r pojazd z 2010. Posiadam Poświadczenie wykonania i badania samochodowego zbiornika LPG z 2012 r. gdzie Decyzją TDT butla jest dopuszczona do użytku do 15.03.2022 r. Czy jeśli rejestruję auto w Polsce muszę przeprowadzać homologację tej butli lub ją wymienić ? Samochód z Niemiec z niemieckim lpg Butla polska co z legalizacją Samochód z Niemiec z niemieckim lpg Butla polska co z legalizacją Samochód z Niemiec z niemieckim lpg Butla polska co z legalizacją
z góry dziękuje za odpowiedzi.
andygp11
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 15 04 1966
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Hunaday i30
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Lis 2017, 20:30

Posiadasz zbiornik z odbiorem TDT także nie musisz robić homologacji zbiornika.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002

30 Lis 2017, 21:49

Drodzy forumowicze zgłupiałem nie wiem czy to kpiny czy takie są przepisy. Pojechałem do diagnosty okazałem certyfikat że zdjęcia ten wyżej i pan diagnosta oświadczył że muszę posiadać certyfikat butli z datą po umowie zakupu pojazdu. Stwierdziłem ,że właśnie trzyma w rękach certyfikat z ważnością butli do 2022 , na co odpowiedział, skąd on ma wiedzieć że butla nie została przełożona z samochodu powypadkowego np on ma mieć legalizację z datą po umowie zakupu i mam zrobić legalizację tej ważnej butli.Gdy zapytałem z czego to wynika odpowiedział tak jest i on się nie będzie podkładał. Dodałem wówczas , mam obecnie Renault Clio z roczną butlą co by było gdym ją np. wymontował i oddał koledze do innego auta wówczas również stwierdziłby że nie wiadomo czy butla nie pochodzi z wypadku ? Odpowiedź jedna ma być homologacja z datą po dacie zawarcia umowy zakupu samochodu.
andygp11
Nowicjusz

30 Lis 2017, 22:39

Zmień stacje diagnostyczną, po to spisują nr zbiornika na przeglądzie aby w systemie było wiadomo czy zbiornik był już założony w innym aucie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Gru 2017, 20:57

Byłem na trzech innych stacjach diagnostycznych i żaden diagnosta nie widział problemu , zrobiłem przegląd w najbliższej. Jaki z tego wniosek . Nie należy się podpierać opinią jednego diagnosty do tego nie znającego przepisów, taki człowiek jest szkodliwy rozpatrywałem już zmianę butli na nową , naraziłby mnie na niepotrzebne koszty.
andygp11
Nowicjusz

05 Gru 2017, 22:41

Na szczęście jest forum i zawsze można doradzić co w danej sytuacji zrobić.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika