Samochód z segmentu B dla kobiety, ale i 3 osobowej rodziny

29 Sie 2016, 22:09

A co myślicie o tej Skodzie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co prawda trudno mi uwierzyć w ten przebieg ale przecież takie tez się zdarzają.
sylwuska77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2016
Auto: Nie mam

29 Sie 2016, 23:50

Kuźwa, kobito, wcześniej już pisaliśmy, że auta z segmentu B są tak rodzinne jak zamachy terrorystyczne :!: :wink:
Szukaj aut klasy co najmniej Focusa
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Sie 2016, 22:36

O jej Mike, czepiasz się :wink:

A ta Skoda spodobała mi się ze względu na wyposażenie i chciałam się dowiedzieć co myślą o samym samochodzie Ci, którzy znają się lepiej niż ja.

Ja nadal rozglądam się za jakąś fajną Corollą.

Może ta, ale chyba coś ma z prawymi, przednimi drzwiami na dole.

[link do oferty na Olx wygasł]

Podoba mi się ta, ale troszke za wysoka cena

[link do oferty na Allegro wygasł]

A może ty coś mi zaproponujesz?
sylwuska77
Nowicjusz

31 Sie 2016, 00:46

sylwuska77 napisał(a):A ta Skoda spodobała mi się ze względu na wyposażenie i chciałam się dowiedzieć co myślą o samym samochodzie Ci, którzy znają się lepiej niż ja.
no to powiem Ci z mojego doświadczenia, że Fabia to badziewnie wykonana, ciasna taczka, która nie jedzie w normalnych wersjach spotykanych na rynku wtórnym. Zapewne fajnie się odpycha z 2.0 8v, ale to jakiś 1-2% oferty rynkowej, jednak pozostaje ciasne i szajskie wnętrze. Nie należę do wielkich w sensie fizycznym ludzi, ledwie 1.8m wzrostu, ale w tym aucie było mi ciasno, czy to jako pasażerowi, czy jako kierowcy. Na dodatek z 4 os na pokładzie, licząc z kierowcą, czujesz, jakby auto ciągnęło za sobą wielką kotwicę. No i w tym egzemplarzu, który miałem okazję prowadzić dźwięk kierunkowskazów doprowadził mnie niemal do kur...icy :evil: Plusem jest w zasadzie to, że nie ma się w nim co zepsuć, bo zazwyczaj brak jakiegokolwiek wyposażenia.
Z dziennikarskiego obowiązku wspomnę, że obok 2.0 8v sens pod względem osiągów ma jeszcze 1.9 TDI, tylko na czort komuś w miejskim aucie diesel?

Co do Twoich linków:
1. Ładna. Purchel/otarcie/uszkodzenie na prawych drzwiach argumentem do zbicia ceny. Bardzo fajny silnik
2. Ładna, ale czy warto płacić tyle za 1.4? Musisz odpowiedzieć sobie sama

Generalnie musisz być świadoma tego, że bagażnik w hatchbacku w.w Corolli jest dość mały (bodaj 290 litrów)

Rano coś podrzucę :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

01 Wrz 2016, 00:06

Mike, dzięki za opinię.
Sama też trochę się rozejrzałam i rozmawiałam z właścicielami Skody Fabi.
Kupili ja nową w 2009 roku i teraz tez myślą o zmianie na większy bo trochę im ciasno.

W takim razie chyba powinnam zmienić temat na samochód z segmentu C...

Będę wdzięczna za wszelkie propozycje.

Tą 1 Toyotę planuję obejrzeć, a drugą odpuszczę i szukam dalej.

Miłej nocy
sylwuska77
Nowicjusz

01 Wrz 2016, 12:33

Witam,

A co z VW Golf, np taki jak ten:

Albo ta C4

Kolejna Toyota, tylko sedan

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

sylwuska77
Nowicjusz

01 Wrz 2016, 13:32

Bardzo Cię przepraszam, że nic wczoraj nie wrzuciłem, ale nie było mi po drodze do komputera, a oglądanie aut na tablecie doprowadza mnie do szewskiej pasji :/ ocenię najpierw Twoje propozycje, a potem wrzucę coś od siebie
1. Ładny, ale kiepski silnik (FSI). W Golfie V jedynie 1.6 8v 102KM lub 1.9 TDI
2. Auto "prawdziwe", bo nie picowane na sprzedaż. Silnik ciut za słaby, ale może Tobie ni będzie to przeszkadzać. Najlepiej jeśli się przejedziesz osobiście i ocenisz. Jak dla mnie oferta godna uwagi.
3. Ładna, choć mogła być jakaś drobna przygoda z przodu. Godny uwagi, świeżo po serwisie
4. Foto niezbyt przekonujące, w przeciwieństwie do opisu. Obejrzyj

Ja znalazłem takie:
[link do oferty na Olx wygasł] silnik raczej z tych mniej dynamicznych,pocisnął ze spalaniem, ale nie wygląda źle.
[link do oferty na Olx wygasł] chciałem uniknąć tego typu aut (tzn świeżo sprowadzonych), ale ten egzemplarz wygląda ładnie, no i samo auto bardzo udane (wbrew rozmiarom zewnętrznym przestronne i bardzo funkcjonalne wnętrze)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tego obejrzał bym w pierwszej kolejności
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2016, 00:08

Nie masz za co przepraszać :) Jestem Ci wdzięczna za samo zainteresowanie i chęć pomocy.

Już za samo to masz u mnie dużą kawkę :D

Będę chciała tą Cytrynkę obejrzeć i silnik mi nie przeszkadza.
Tylko troszkę obawiam się tej elektroniki. Słyszałam, że często zdarzają się awarie, ale obejrzeć można.

Toyota też jak najbardziej.

Twoje propozycje
Peugeot - sorki , ale kompletnie mi się nie podoba. Poza tym z Francuzów to tylko Cytrynka mnie interesuje. Inne odpadają.

Seat, ładny, ale chyba nie zauważyłeś, że sprowadzony z Niemiec. Co prawda nie świeżo, ale jednak.

Hyundai, tego nie brałam pod uwagę. Mimo, że niespecjalnie mi się podoba, coś mnie przyciąga. Muszę chyba go zobaczyć "na żywo".

A z Hondą Jazz to mnie całkiem zaskoczyłeś. Sam samochód bardzo mi się podoba, ale myślałam, że jest za mały.

Pierwszy ładny, ale moja awersja do sprowadzonych samochodów jest zbyt duża, więc odpuszczę.

A drugi, strzał w 10, jutro do właścicielki zadzwonię i zobaczymy. Jeżeli będzie możliwość to może obejrzała bym w weekend. Nawet z tym trochę zardzewiałym błotnikiem. Skoro Pani mówi, że z racji tego jest zgodna negocjować cenę to czemu nie.

Napisała, że jeździ nim codziennie od 7 lat, pozostaje więc pytanie gdzie bym użytkowany wcześniej.
Znając życie pewnie w Niemczech, ale skoro ona jeździła nim w Polsce już 7 lat to może nie jest tak źle.

Tylko muszę troszkę poczytać o samej hondzie.

Wiem, że auto mało awaryjne, ale nie wiem jak z kosztami eksploatacyjnymi, raczej do tanich chyba nie należą.

Podsumowują mój wybór to ta właśnie Honda, Toyota i Cytrynka.

Zobaczymy czy coś uda się obejrzeć w weekend.

Miłej nocy :)
sylwuska77
Nowicjusz

02 Wrz 2016, 14:03

sylwuska77 napisał(a):Już za samo to masz u mnie dużą kawkę
genialnie, bo jestem kawoszem :mrgreen:
Oczywiście żartuję, od tego tutaj jestem, aby bezinteresownie pomagać :wink: ale co do kawosza to prawda :wink:
sylwuska77 napisał(a):Seat, ładny, ale chyba nie zauważyłeś, że sprowadzony z Niemiec. Co prawda nie świeżo, ale jednak.
niestety, ciężko obecnie o auto z polskiego salonu. Najczęściej są to jakieś poflotówki. Niby nie ma się czego obawiać, bo często te auta pełnią również rolę aut rodzinnych, ale w klasie, w której szukasz auta zdarzają się czasami trupki, zwłaszcza w tym budżecie. Również nie jestem przekonany do aut sprowadzonych, choć bardziej do tych przywiezionych "przed chwilą" stricte na handel (zasadniczo nie powinienem, bo moje obecne auto było kupione jako świeżo sprowadzone). No i mam pewien sprawdzony komis, gdzie są naprawdę ładne, świeżo sprowadzone auta, no ale ceny powyżej średniej rynkowej.
sylwuska77 napisał(a):Hyundai, tego nie brałam pod uwagę.
to jest właśnie zaleta tych aut, ponieważ nie wszyscy są świadomi ich istnienia, a za przyzwoite pieniądze można kupić fajny wóz :ok: no i takie "niszowe" pojazdy są zazwyczaj zadbane

Daj znać co dały rozmowy telefoniczne :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lis 2016, 20:11

Witam Panownie,

W związku z chorobą i innymi zawirowaniami zawodowo - prywatnymi musiałam odsunąć poszukiwania samochodu na jakiś czas. Nie sądziłam jednak, że będzie to tak długo trwało, a jednak...
Teraz ze zdwojoną siłą powróciłam do poszukiwań.

Bardzo proszę o spojrzenie na ten samochód:

Honda Jazz

Samochód ten oglądałam dzisiaj, tylko już nie u tego prywatnego właściciela, ale u dealera.

Długa historia, w każdym razie, jestem prawie zdecydowana na jego zakup.
Oczywiście u dealera jest droższy trochę - cena końcowa PLN 19500,-.

Jest trochę porysowany, ale to zwykłe rysy użytkowe, poza tą jedną większą - błotnik z prawej strony, widoczne na jednym ze zdjęć.

Lusterko od strony kierowcy pęknięte, do wymiany. Będzie wymienione przez serwis w cenie zakupu.

Do tego opony zimowe.

Po za tym auto wygląda na w pełni sprawne, ale mam oczywiście pewne obawy.

Co o nim myślicie?

P.S. Mike kawa nadal aktualna. Tym bardziej, że to właśnie Ty zainteresowałeś mnie Hondą Jazz, której na początku nie brałam pod uwagę.
sylwuska77
Nowicjusz

06 Lis 2016, 16:32

Wszystko fajnie, ale zastanawiają mnie dwie rzeczy - ponad 900 wyświetleń i nadal wisi (Jazz schodzą na pniu), oraz dziwnie zrobione zdjęcia bez lewego boku (jakby próbowano coś ukryć). Ale skoro wszystko w porządku jak mówisz :)
Wartość auta będziesz mogła ocenić na stacji (wybranej oczywiście przez Ciebie), bo tak po zdjęciach ciężko. Można mieć jedynie wątpliwości wobec drzwi pasażera i błotnika przód, bo wydają się malowane. Zderzak przód też, ale to jeszcze nic złego - mógł mieć jakieś obcierki parkingowe
sylwuska77 napisał(a):P.S. Mike kawa nadal aktualna
czuję się zawstydzony :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lis 2016, 22:14

Witaj Mike :).

Nie patrz na samo ogłoszenie, bo po prostu sprzedający go nie wycofał.
Jak pisałam powyżej, tak Honda nie jest już jego własnością.
Sprzedał ją dealerowi w rozliczeniu za nowy samochód.
Ja trafiłam na ogłoszenie dealera na OTOMOTO.
Nie wrzuciłam linka bo dealer po wczorajszej rozmowie z nami wycofał ogłoszenie, więc nie ma co wrzucać.

Chodziło mi o samochód sam w sobie, o silnik - 1.2 i ogólnie całokształt.
Zdjęcie lewego boku nie zrobione bo faktycznie było coś do ukrycia - lusterko pęknięte. Zostanie wymienione przez dealera w cenie sprzedaży samochodu.
Poza tym samochód ma rysy użytkowe, dwa małe wgniecenia w drzwiach, ale takie typowe parkingowe.
Mają mi to wypolerować.
Właściciel próbował po swojemu, ale troszkę słabo to wyszło.

Co jeszcze zauważyłam swoim laickim okiem - centralny zamek nie do końca działa. Jedne drzwi po stronie lewej pasażera nie blokują się automatycznie.
To też ma być naprawione.
Samochód na oponach letnich, dość już zużytych. Napewno trzeba będzie kupić nowe na wiosnę.

Dodatkowo opony zimowe, które też wymienią mi mechanicy u dealera.

Nie zauważyłam żadnych śladów rdzy, więc to chyba dobrze.

Prawy błotnik faktycznie miał chyba spotkanie z jakimś słupkiem bo lakier zdarty - czarna rysa widoczna na zdjęciu.

Oczywiście nadal mam wątpliwości, więc jako posiłki ściągam swojego brata, który jeździ od kilkunastu lat, miał kilka samochodów i pracował jakiś czas na garażu Mercedesa, więc ma dużo większą wiedzę niż ja.
On jeszcze raz spojrzy na tą Hondę i przejedzie się nią.

Znalazłam już mechanika, do którego będę chciała podjechać.
Mam nadzieję, że te wszystkie te środki ostrożności pomogą mi w zakupie lub nie.
Dam znać :)
sylwuska77
Nowicjusz

07 Lis 2016, 00:58

Auto samo w sobie bardzo ok, praktycznie się nie psuje. Silnika 1.2 nie znam, a więc nie wiem czy wystarczający do tej budy, ale jak to japońska konstrukcja na pewno daje radę. Będziesz na pewno zadowolona ze spalania i bezawaryjności :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lis 2016, 17:51

Honda Jazz bardzo fajny samochód dla kobiety. Dojazdy po mieście będzie się fajnie sprawdzał, tylko właśnie ciężko trafić dobrze z wyborem. Fajny poradnik na YT z [reklama] masz Jak kupić używany samochód i nie dać się oszukać. Warto też obejrzeć przed oględzinami. Życzę dobrego wyboru ;)
Ostatnio edytowany przez mike, 10 Lis 2016, 22:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
gero242
Początkujący

Prawo jazdy: 09 04 1990
Auto: Audi A4

11 Lis 2016, 00:38

Dało radę z tym Jazzem? Jestem ciekaw, bo mam tu jednego (mój poprzedni wóz), sam bardzo doceniam i chcę poznać opinię innych o samochodziku. Mnie się jeździło bardzo dobrze, a było tylko 78KM. Tylko cena dość wysoka - ja za 2006 r. i 220k przebiegu (!) dałem 9000 zł, ale stan wizualnie był lepszy od tego w ogłoszeniu.

Właśnie pomagam tacie sprzedać Pandę II, ale jak ona nie pójdzie (jakiś mały popyt na Pandy, albo podaż za duża) to może Jazza zamiast tego wystawię?
robert05
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra 5
Silnik: 1.4 125KM Turbo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016