Samochód za 10-12 tysięcy dla młodego chłopaka

29 Lut 2016, 12:32

Witam forumowiczów!

Od jakiegoś czasu rozglądam się za samochodem dla siebie, natomiast trochę brakuje mi pomysłu. Liczę, że pomożecie. Moje wymagania? Mam 23 lata, nie mam żony, dzieci też mi jeszcze nie w głowie. Do tej pory jeździłem Lanosem, ale teraz przyszła pora na coś o co będzie chciało mi się dbać. To ma być samochód, który będzie mi dawał radość. Modelem, o którym myślałem ostatnio jest Alfa Romeo 147. Ale zła opinia o Alfach mnie zahamowała. Szukam samochodu najlepiej w gazie, ale jeżeli trafi się wyjątkowy benzyniak czy diesel to nie pogardzę. W takiej kwocie ciężko znaleźć coś wyjątkowego - wiem. BMW E46 i Audi A3 - to chyba najpopularniejsze wybory w tych cenach. Ale może Wy, drodzy forumowicze, otworzycie mi na coś oczy :) Czekam na pomoc.
freszzz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 86KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

29 Lut 2016, 13:01

W tym budżecie trafisz już 147 po lifcie, która jest lepsza od wersji przed modernizacją. Benzyniaki nadal kapryśne i dość drogie w eksploatacji. Niby do LPG ok, ale ja bym nie ryzykował. Diesle są świetne, jeśli jednak jeździsz na krótkich dystansach nie jest to najlepsze rozwiązanie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Lut 2016, 13:56

Zdecydowanie krótkie dystanse. Do pracy (7km) i na uczelnię (15km) najczęściej. Więc diesel to chyba jest średni pomysł.
freszzz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 86KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2016, 12:22

Polecam Ci wszystko z Vaga (Golf 4, Leon I, Audi A3, A4, Toledo II) najlepiej w 1.8, ale 1.6, który jest dużo łatwiej dostępny też będzie ok mimo, iż to nie jest demon prędkości. Zawsze można załozyc gaz i będzie tanio. Ewentualnie jakieś coupe typu Opel Astra Bertone 1.8. Z Japonii Honda Civic Vii przedliftowa 1.4/1.6 jak Ci się podoba.
RKOtomek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Vw Golf mk3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyszłość należy do samochodów na wodór
    Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez KPMG pokazują, że na samochody z napędem wodorowym czeka świetlana przyszłość. Ponad połowa polskiej kadry zarządzającej uważa, że takie pojazdy są obecnie trendem numer jeden ...