Ok tylko ja nie napisałem że w Phaetonie montowali 2.5 TDI
napisałem o Touaregu i jego silniku 2.5 który jak wiesz nie cieszy się dobrą opinią co innego 3.0TDI.
Sukces rynkowy Phaetona widać po jego spadku cen - auto używane można kupić za stosunkowe ,,grosze,,. Wiadomo że ten segment traci najbardziej ale to auto chyba pobiło rekordy spadku cen.
Tak V6 TDI np. w Audi A6 C5 lub A4 B6 to nieporozumienie chociaż później jednostka ta została poprawiona. Tak samo wpadką koncernu jest skrzynia multitronic zapewniająca komfort jazdy przy tym bardzo kosztowna i awaryjna. (nie było audi A6 B5 - oznaczenie B było dla audi A4, dla audi A6 jest oznaczenie z literką C - tak w ramach sprostowania).
Nie porównuje tutaj swojego aut do twojej limuzyny bo volvo S80 to duże komfortowe auto. Muszę cie jednak zmartwić że nie możesz porównywać volvo S80 do golfa z wielowahaczowym zawieszeniem bo golf nie ma wielowahaczowego zawieszenia
tak dla poszerzenia twojej wiedzy golf ma z przodu kolumny McPhersona a z tyłu belkę skrętną.
Swoim pierwszym audi jeździłem 6 lat i mogę w 10 punktach napisać co w nim wymieniłem z rzeczy które się popsuły. Wymiana oleju to chyba standardowa sprawa. Teraz mam również auto tej marki dużo nowocześniejsze niż A4 B7 i złego słowa nie mogę powiedzieć. Trzeba się tylko znać na tym co się kupuje i wiedzieć co jest polecane a co nie bo różnica między np. silnikami w poszczególnych modelach jest ogromna - jedne mają wady drugie ich nie mają wystarczy tylko trochę zaangażowania przed zakupem auta.
Jaki model i jaki silnik tego Audi że tak znajomy narzeka i zmienił swoje upodobania ?