Samochód za 30-35 tysięcy

28 Kwi 2019, 16:20

Witam! Sprzedaje wlasnie swoje Volvo s60 i będę szukał samochodu za 30-35 tysięcy. Jestem dość wysoki(190cm) więc auto musi mieć sporo miejsca w środku, i młody więc kombi odpada, szukam sedna albo ewentualnie kompaktu. Rocznie robię 15kkm, 70%trasa-30%miasto. Szukam diesla(130km+) lub benzynki tylko jeśli znosi LPG(150km+).
Chciałbym połączyć komfort, z rozsądnym kosztami eksploatacji oraz spalaniem(przy lpg spalanie mniej ważne). Po złych doświadczeniach wsrod znajomych i rodziny auta francuskie raczej odpadają. Ople również. Oto moje typy nad którymi myślałem:
-BMW e90 2.0d- podobno po ogarnięciu rozrządu w miare bezproblemowe autko
-Audi a4b8 2.0tdi- podoba mi się.
Wiem ze uderzam w marki Premium, lecz jeśli bylyby w miare bez awaryjne jestem gotowy raz na jakis czas zaplacic wiecej za czesci. Co myslicie, jakie auto dla mnie polecacie?
karollo222
Nowicjusz

Auto: nie mam

28 Kwi 2019, 18:38

Może wymień jakie to były te Fracuzy, bo są i lepsze i gorsze, jeśli mieli styczność z tymi o gorszych opiniach to siłą rzeczy masz zaburzone postrzeganie.
Równie dobrze mogłoby być gdyby wszyscy Twoi znajomi mieli Audi z silnikami, które żłopią 1l oleju na 1000km - i byłbyś wtedy źle nastawiony do Audi ... a nie jesteś.
Auta używane kupuje się po opiniach danej marki, modelu i silnika w tym aucie siedzącego ... a nie na podstawie podejścia do danej marki.
A akurat silniki diesla od PSA są jednymi z lepszych na rynku, sam nie kupowałem do zeszłego roku Francuzów, ale w końcu spróbowałem Laguny III, teraz mam C5 III i spoko auta, bardzo dużo dostajesz za cenę, którą płacisz ... szczególnie C5-tka z 2.0HDi (140/163 konie) na pokładzie, średnie spalanie 6l/100km i przeważnie fajne wyposażenie.
A budżet, jakim dysponujesz, nie za bardzo też pozwala Tobie na jakiś bezproblemowy zakup auta premium, bo te które wymieniłeś będą raczej z początków produkcji, i jak wspomniałeś - musisz już szukać konkretnego silnika. BMW w tym wypadku, jako marka premium, nie gwarantuje Tobie żadnej pewności, wręcz przeciwnie - jesteś narażony na kupno felernego silnika.
tomekdk

28 Kwi 2019, 20:30

Co do Audi masz rację, bedzie z początku produkcji, ale około 35 tysiecy pozwala na zakup e90 z konca produkcji, nawet 2010-2011 roku, tylko silnik n47 z rozrzadem z tyłu, z tego co słyszałem to jedna z niewielu bolaczek tego auta.
Co do Twoich propozycji samochodow z Francji, kompletnie ich nie trawie, ani wizualnie ani technologicznie. Renault nie biorę pod uwagę, kompletna porażka, mamie zatarl sie silnik w clio 1.2 przy przebiegu 14kkm, koledze wyszla korba bokiem w lagunie 3- nie biore ich pod uwagę. C5 to kanapa na kółkach, strasznie nudny samochód, nie mówię ze jest zły, tego nie wiem, ale kompletnie mi sie nie podoba, a kierownica to dla mnie szczyt brzydoty(Pewnie pare osob bedzie urażonych ale O gustach sie nie dyskutuje). Ma ktos jakieś inne propozycje?
karollo222
Nowicjusz

29 Kwi 2019, 10:49

karollo222 napisał(a):zakup e90 z konca produkcji, nawet 2010-2011 roku, tylko silnik n47 z rozrzadem z tyłu, z tego co słyszałem to jedna z niewielu bolaczek tego auta.

Tu tylko tyle słyszałeś, ceny rynkowe też nic Ci nie podpowiadają za to o francuzach dużo pewnie słyszałeś :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Kwi 2019, 11:00

Renault jest u mnie dożywotnio skreślony, C5 mi się kompletnie nie podoba, a to jest też bardzo ważny aspekt. Sa jeszcze jakieś ciekawe samochody z tego kraju, i czy naprawdę nie ma nic ciekawego z Niemiec i całej Azji, tylko ta Francja, której motoryzacji delikatnie mówiąc fanem nie jestem? I co złego jest w tej e90, bo tego nikt nie napisał, a rozrządu jestem całkowicie świadomy.
karollo222
Nowicjusz

29 Kwi 2019, 11:48

Laguny przy budżecie 35k nikt Tobie nie poleca, źle odczytałes między wierszami.
C5 jest akurat ciekawa, jeśli byś trochę pojeździl, miejsca w srodku ogrom (może poza tylna kanapa), bo auto ma 1,86m szerokości.
Skoro kierownica tak Tobie przeszkadza to pewnie Mondeo 2.0 TDCi (silnik od PSA) też odrzucisz, bo tam też jest specyficzna, aczkolwiek auto jest dobre z tym dieslem.
Gdybyś miał 50-60k to możesz myśleć o marce premium i kilkuletnim aucie z dobrym przebiegiem, ale w Twoim budżecie premium to bezsens, bo dostaniesz albo skrecony przebieg, albo po szkodach, jeśli tak patrzysz na rocznik.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższy poziom bezpieczeństwa od Volvo
    Wraz z debiutem w Genewie nowego Volvo V40, po raz pierwszy zaprezentowano innowacyjne rozwiązanie z zakresu bezpieczeństwa biernego – poduszkę powietrzną chroniącą pieszego. Jednak to nie wszystko. Właśnie przedstawiono ...
    Honda Civic - kompaktowy hatchback do miasta
    Podstawowa pięciodrzwiowa Honda Civic dostępna jest z dwoma silnikami benzynowymi VTEC Turbo: jednolitrową jednostką o mocy 129 KM i 1,5-litrowym silnikiem wytwarzającym 182 KM . W przypadku obu motorów auto można ...

29 Kwi 2019, 11:53

Mondeo jest całkiem ok. Cos więcej o tym 2.0tdci? Jakie bolączki ile pali itd? Jest tam jakas fajna benzyna pod gaz? No i mq co uważać, czego szukać jeśli chodzi o forda?
karollo222
Nowicjusz

02 Maj 2019, 12:47

Z wszystkich co wymieniłeś to moim zdaniem Audi a4 jest warte uwagi. W sumie każde audi jest fajne, super się prowadzi, są mało awaryjne.
Emil222
Początkujący

02 Maj 2019, 12:48

Problem w tym, że budżet na Audi taki 2/10.

Tak, wiem, są na otomoto...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2019, 10:04

Kupując BMW musisz wiedzieć, że takimi autami w 90% jeżdżą osoby, które lubią sie popisywać, więc w ofercie mogą pisać, że auto jest super, a w rzeczywistości może być dojechane.
Bartek933
Nowicjusz