Może wymień jakie to były te Fracuzy, bo są i lepsze i gorsze, jeśli mieli styczność z tymi o gorszych opiniach to siłą rzeczy masz zaburzone postrzeganie.
Równie dobrze mogłoby być gdyby wszyscy Twoi znajomi mieli Audi z silnikami, które żłopią 1l oleju na 1000km - i byłbyś wtedy źle nastawiony do Audi ... a nie jesteś.
Auta używane kupuje się po opiniach danej marki, modelu i silnika w tym aucie siedzącego ... a nie na podstawie podejścia do danej marki.
A akurat silniki diesla od PSA są jednymi z lepszych na rynku, sam nie kupowałem do zeszłego roku Francuzów, ale w końcu spróbowałem Laguny III, teraz mam C5 III i spoko auta, bardzo dużo dostajesz za cenę, którą płacisz ... szczególnie C5-tka z 2.0HDi (140/163 konie) na pokładzie,
średnie spalanie 6l/100km i przeważnie fajne wyposażenie.
A budżet, jakim dysponujesz, nie za bardzo też pozwala Tobie na jakiś bezproblemowy zakup auta premium, bo te które wymieniłeś będą raczej z początków produkcji, i jak wspomniałeś - musisz już szukać konkretnego silnika. BMW w tym wypadku, jako marka premium, nie gwarantuje Tobie żadnej pewności, wręcz przeciwnie - jesteś narażony na kupno felernego silnika.