Samochód za 30tyś. - oszczędna benzyna, tempomat, xenony

30 Mar 2021, 12:50

No tak auto nie składa się z silnika, tylko w takim aucie jak i20 ciężko doszukiwać się czegoś lepszego, no bo co? wąskie kółka, ciasno, mały bagażnik i średni na trasy, słabo trzymający się drogi, to gdzie widzisz zalety?
Poza rocznikiem i świeżym wyglądem ale to normalne dla aut powstałych w nowszych czasach ja zalet nie widzę.
A silnik podałem na swoim przykładzie, nie wiem jakie autor ma pod maską ale o ile to nie jest 1,4 to raczej gorzej być nie może.

Natomiast nie wiem co tak bronisz to auto, bo sam byś pewnie go nie kupił, chyba że faktycznie jako pudełko ekonomiczne do pracy żeby nie zbańczyć na paliwie i serwisie.
Jeremias
Początkujący

30 Mar 2021, 13:03

Jeremias napisał(a):No tak auto nie składa się z silnika, tylko w takim aucie jak i20 ciężko doszukiwać się czegoś lepszego, no bo co? wąskie kółka, ciasno, mały bagażnik i średni na trasy, słabo trzymający się drogi, to gdzie widzisz zalety?

Porównujesz starego golfa z i20 bazując na wyssanych z palca teoriach, nie ośmieszaj się dalej i porównaj dane obydwu aut. Rozmiary kół, wielkość bagażnika, wymiary wnętrza, rozstaw osi
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Mar 2021, 23:14

Tubusek napisał(a): Przejechałem się tym i20 jeśli chodzi o wnętrze to niezbyt przestronne jak dla mnie natomiast w mieście super się sprawuje moc idealna spalanie niskie niestety nie mieliśmy okazji go przegonić na autostradzie
właśnie o tym wcześniej pisałem - małe auto + mały silnik (czy ogólnie mały silnik), nie są gwarantem niskiego spalania w każdych czy jakichkolwiek warunkach. Im wyższa prędkość, tym silnik potrzebuje więcej mocy, czyli wyższe obroty. A jak moc niska, to wiadomo, jakie to ma następstwa. Wiem co piszę, mam kompakta z 1.6 pb/LPG - do 100-120 km/h jest całkiem oszczędny, natomiast na regularne trasy autostradowe jest niezbyt ekonomicznym wyborem.

Ja bym się trzymał receptury auto segmentu D (wg mnie optimum do zastosowań autostradowych), z w miarę największym silnikiem, mimo wszystko raczej bez turbo.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004