Samochód za 30tyś. - oszczędna benzyna, tempomat, xenony

29 Mar 2021, 07:05

Witam.

Potrzebuje pomocy w znalezieniu samochodu do kwoty 30tys gdyż jest masa samochodów do wyboru a ja się kompletnie na samochodach nieznanam jedyne co mogę powiedzieć o samochodach to moje wymagania które wobec nich mam. :D
Jeśli chodzi o to co musi mieć na 100% to są to tempomat i światła xenonowe lub LED jeżeli się takie znajdą w tym przedziale cenowym, do tego chciałbym aby była to benzyna która przy 140km/h będzie oszczędna i w miare cicha więc wydaje mi się że bez 6biegowej skrzyni się nie obejdzie z wyposażenia które by mnie ucieszyło aczkolwiek nie jest to wymagane to multi funkcyjna kierownica i czujniki parkowania natomiast jeśli chodzi o segment to mi to obojętne od kompakt po suva ważne żeby było lepsze pod każdym względem od golfa 4 gdyż nie lubię się cofać
Z samochodów które wpadły mi w oko to ford Mondeo MK4 2.0 wydaje mi się że nie ma 6biegowej skrzyni i będzie trochę słabo na autostradzie
Hyundai Santa fe 2.7
Audi A6C6 2.4
BMW E90 2.0
Hyundai i20 1.4
Audi a4b6 1.8t
Tubusek
Nowicjusz

29 Mar 2021, 07:35

Mamy rozumieć, że ma być oszczędny jeśli chodzi o spalanie ale koszty napraw nie mają znaczenia?
Nie da się kupić gorszego auta niż golf 4. Zdecyduj się jednak czego chcesz bo wrzucasz hjundaja i20 z segmentu b, pomijasz segment c i masz typy z segmentu d (w tym co najmniej dwa gdzie koszty utrzymania względem golfa będą przepaścią). O santa fe to już nawet nie wspominam bo nie jestem w stanie pojąć na jakiej podstawie skojarzyłeś ten model ze swoimi wymaganiami
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Mar 2021, 09:20

Faktycznie wrzuciłaś bardzo różne samochody.
Tubusek napisał(a):Jeśli chodzi o to co musi mieć na 100% to są to tempomat i światła xenonowe lub LED jeżeli się takie znajdą w tym przedziale cenowym, do tego chciałbym aby była to benzyna która przy 140km/h będzie oszczędna i w miare cicha więc wydaje mi się że bez 6biegowej skrzyni się nie obejdzie
Mając to na uwadze i jeżeli samochód pokroju Hyundai i20 Ci wystarczy wielkościowo to proponuję takiego auta szukać. Raz że mały samochód będzie w miarę oszczędny, a dwa że ten akurat jest dobrym modelem i nie powinien być drogi w utrzymaniu. Minusem będzie tu to że raczej nie uświadczysz xenonów w takim samochodzie.

Moim zdaniem możesz spokojnie szukać Hyundai i20 jak i Kia Rio z silnikami 1.4 mają skrzynię 6-cio biegową i moc wystarczającą do poruszania się nawet po autostradzie. Przy większych prędkościach może być w nich trochę głośno (powyżej 120km/h) ale tu nie ma się co oszukiwać bo to są maluchy raczej do miasta. Dużym plusem jest to że można je znaleźć w bogatej wersji wyposażenia z tempomatem, automatyczną klimatyzacją, kamera cofania, zestawem BT, grzanymi fotelami i innymi bajerami. Wersje 1.4 były zawsze lepiej wyposażone. Takie małe auto będzie też najnowsze rocznikowo jeżeli chodzi o zestawienie które podałaś.

Jak chcesz oszczędności w jeździe to na pewno nie możesz patrzeć na samochody typu SUV.

Ciekawym samochodem który sprawdzi się przy prędkości autostradowej i będzie oszczędny w spalaniu to np. Honda Civic z silnikiem 1.8 VTEC i automatyczną skrzynią biegów (nie i-Shift) ona lepiej spisuje się w trasie od 6 biegowej manualnej bo 5 bieg ma niższe przełożenie przez co spalanie może być niższe.

Napisz może z jakiego segmentu preferujesz auto bo to ma tu duże znaczenie jak wspomniał [email widoczny po zalogowaniu]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Mar 2021, 09:49

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o segment to jest mi on całkowicie obojętny tak jak napisałem może to być samochód od hatchback po właśnie suva, i20 wymieniłem ze względu na znajomego który ostatnio sobie je kupił i je chwali za niskie spalanie około 6.5l i skrzynie 6biegowa natomiast nie miałem okazji nim jechać ale skoro twierdzicie że jest mniejszy od golfa do odpada ponieważ jestem facetem "pulchnym", resztę samochodów wymieniłem bo po wpisaniu moich wymagań na portalu i wyświetliło mi kilkanaście samochodów i to są pierwsze które mi się wizualnie spodobały bo tak jak pisałem wcześniej w ogóle się nie znam na samochodach Jeśli chodzi o utrzymanie to raczej bym się tym nie przejmował ponieważ zakładam że jak coś wymienię to będzie to funkcjonować przez kilka lat. A xenony też muszą być ponieważ głównie jeżdżę w nocy i potrzebuje mieć dobrą widoczność.
Tubusek
Nowicjusz

29 Mar 2021, 10:26

wraz z upływem lat konstrukcje samochodów ulegają zmianie, inne są proporcje
i20 mimo, że jako całość jest krótszy to rozstaw osi jest o 6 cm większy = w środku jest więcej miejsca
Invi
Forumowicz VIP

29 Mar 2021, 14:11

Ok w porządku jutro się zapytań znajomego czy da się przejechać i ocenie. Takie pytanko czym się różni i30 od i20 i czy kia cee'd nie była by do nich podobna bo teraz przeglądałem oferty i wsumie wyglądają podobnie.
Tubusek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW E1 i E2 (1991-1993) - samochód elektryczny
    Zachęcona pozytywnymi wynikami osiągniętymi przez akumulator NaS firma BMW Technik GmbH otrzymała zamówienie na opracowanie pojazdu elektrycznego od zera, przy założeniu zbadania zalet i wad napędu elektrycznego w ...

29 Mar 2021, 14:44

i30 i ceed to technicznie to samo
i20 jest od nich mniejszy co zresztą logiczne biorąc pod uwagę nazewnictwo
Invi
Forumowicz VIP

29 Mar 2021, 22:06

Rokiko napisał(a):Raz że mały samochód będzie w miarę oszczędny
dość odważna teoria wobec tego wymagania:
Tubusek napisał(a):benzyna która przy 140km/h będzie oszczędna i w miare cicha
gdzie mieszczuch nie będzie ani oszczędny, ani tym bardziej cichy :ok: liczba biegów to nie wszystko, jeśli wrzucamy piłeczki do koszyka z napisem "niskie spalanie".
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Mar 2021, 11:15

W takim razie Mike co ty proponujesz? Przejechałem się tym i20 jeśli chodzi o wnętrze to niezbyt przestronne jak dla mnie natomiast w mieście super się sprawuje moc idealna spalanie niskie niestety nie mieliśmy okazji go przegonić na autostradzie więc nie wiem jak się sprawuje w takiej sytuacji, według znajomego daje rade ale wiadomo każdy odczuwa inaczej.
Tubusek
Nowicjusz

30 Mar 2021, 11:32

Chcesz coś lepszego od Golfa IV i wrzucasz małe auto 1,4 segmentu B? :mrgreen:
Chyba A4 najbardziej przyzwoite w sensie kosztów.

A może po G IV lepiej iść w jakiś nowszy kompakt po prostu? Astra J, Golf VI, Bravo, Focus?
Jeremias
Początkujący

30 Mar 2021, 11:37

Jeremias napisał(a): Chcesz coś lepszego od Golfa IV i wrzucasz małe auto 1,4 segmentu B?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wsiądź sobie do starego golfa, później do "małego auta segmentu b" i nie pisz głupot
Invi
Forumowicz VIP

30 Mar 2021, 11:42

Nie muszę głupot pisać, użytkowałem to auto 8 lat i jest spora różnica na trasie między starym kompaktem a nowy autem segmentu B, o kolizjach, trzymaniu się podczas wiatrów, prowadzeniu przy większych prędkościach mam nadzieję że nie muszę wspominać? :wink:

No chyba że mówimy o dojeżdżaniu 2 km w korkach do pracy albo do sklepu i nic więcej to może być nawet i10
Ostatnio edytowany przez Jeremias, 30 Mar 2021, 11:43, edytowano w sumie 1 raz
Jeremias
Początkujący

30 Mar 2021, 11:43

Oczywiście, że jest spora różnica pomiędzy starym golfem a w miarę współczesnym i20. I20 jest lepsze pod każdym względem
Invi
Forumowicz VIP

30 Mar 2021, 11:44

No to już Twoje zdanie widocznie nigdy nie jechałeś na trasie np takim Golfem 1,9 tdi/130 a 100 konnym autem segmentu B
Jeremias
Początkujący

30 Mar 2021, 12:20

A widzisz gdzieś w tym temacie "1.9tdi/130"?
Przypominam również, że auto nie składa się wyłącznie z silnika
Invi
Forumowicz VIP