Samochód za 4-5tys.

21 Cze 2010, 14:26

Cena jak w temacie. Jako, że niedługo będę miał egzamin powoli zacząłem rozglądać się za jakimś autem. Na początek nie chciałbym jakiegoś malucha, bo łatwiej przesiąść się potem z większego do mniejszego. Teraz coś o mojej jeździe. Mieszkam w dużym mieście, więc samochodem nie będę się raczej po nim poruszał (chyba, że na jakieś większe zakupu). Po wakacjach, w ciągu tygodnia będę robił ok. 180km (podróż do sąsiedniego miasta i z powrotem). Oprócz tego lubię podróżować, dlatego też myślę, że 2 razy do roku wypadnie podróż minimum 600km. Z tej racji zastanawiam się raczej nad dieslem, wolę teraz trochę dołożyć na silnik wysokoprężny i potem czuć przynajmniej minimalną różnicę, gdy podejdę na stacji do kasy. Nie zależy mi specjalnie na wielkiej dynamice, jako początkujący kierowca przez jakiś czas zapewne będę jeździł przepisowo. Aha, samochód dla mnie może mieć jakieś minimalne wgniecenia, które jednak nie są ogniskiem rdzy. Nie wezmę samochodu po konkretnej kraksie. Wstępnie wybrałem Opla Astrę I. Za tą cenę można dorwać sprawny model. Do tego czytałem same pochlebne opinie o silniku Isuzu. Drugi samochód jaki biorę pod uwagę to VW Golf I. Nie odpowiada mi jego stylistyka, ale jeśli znajdę jakiś zadbany egzemplarz być może się na niego zdecyduję. Oceńcie mój wybór, jeśli macie jakieś inne propozycje to piszcie śmiało, na pewno nad wszystkim się zastanowię.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

21 Cze 2010, 15:19

Samochody, które bierzesz pod uwagę są dobrym wyborem w tej cenie. Ze swojej strony dorzucę peugeota 306, np: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wbrew pozorom jest to bardzo niezawodne auto. Wiem, bo moi rodzice posiadają taki samochód tylko że z silnikiem 1.6 i bardzo go sobie chwalą. Silnik 1.9 D uchodzi za niezniszczalny i przebiegi rzędu 500000 km nie robią na nim większego wrażenia. W firmie wujka jest citroen berlingo z tym silnikiem i ma przejechane 640 tys km a silnik "żyletka".
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

21 Cze 2010, 15:37

Tak Peugeot ma zwykłe diesle bardzo ok..!

Natomiast chyba się pomyliłeś i miałeś na myśli Golfa II a nie I..?

Oczywiście popieram pomysł z Astrą ale czy znajdziesz z dobrym Isuzu za 5 k..? Nie jestem pewien... Znajdziesz z 1,7TD ale tym niemieckim.
1.7 TDS 82KM,to silnik Isuzu w Astrze I ,a 1.7 TD 68KM to niemiecki diesel. Mam nadzieję,że wiesz o tym..? Oczywiście moc w dowodzie rejestracyjnym będzie podana nie w KM ale w KW czyli 60KW dla Isuzu i 50KW dla niemieckiej konstrukcji.
Natomiast w ogłoszeniach często piszą "isuzu" a to niemiecki TD...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Cze 2010, 16:07

beybe napisał(a):W firmie wujka jest citroen berlingo z tym silnikiem i ma przejechane 640 tys km a silnik "żyletka".

Na żyletki to on niebawem pójdzie ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

21 Cze 2010, 17:33

A ja Ci w tej kwocie zaproponuje Fiata Punto mkI 1.7TD 70KM.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
70konny turbodiesel w niewielkim Punto sprawdza się znakomicie.Oferuje godne osiągi i w miarę kulturalną pracę.Na pochwałę zasługuje również niskie zapotrzebowanie na paliwo.Sam silnik jest trwały i osiąga znaczne przebiegi.Blache masz ocynkowaną i niewiesz co to ruda (no chyba że wiadomo trafisz na powypadkowy egzemplarz).Ogólnie uważam że za te pieniądze jak najbardziej warto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Cze 2010, 17:41

Za te pieniądze szuka się egzemplarza w jak najlepszym stanie, bez względu na markę. Sam się o tym przekonałem.

Barol, szkoda, że to Punto nie jest w okolicach mojego miasta, bo bym już jechał go oglądać
Frugo
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

21 Cze 2010, 18:30

Dzięki bardzo, na pewno rozważę te propozycje. Wolałbym raczej 4\5 drzwi, bo samochód będzie też wykorzystywany na wypady całą rodziną.

Na aukcjach właśnie bardzo często można spotkać Astry nawet za 3 tys., a w opisie mają "Isuzu". Teraz będę się im baczniej przyglądał hehe.

Jeśli macie jakieś inne pomysły i opinie piszcie śmiało. Nic w tym wątku się nie zmarnuje:)

P.S. Oczywiście, że chodziło mi o Golfa II.
kminek4
Nowicjusz

21 Cze 2010, 18:46

No własnie to Punto z linku to ciekawy egzemplarz,wygląda ładnie i wogóle ok.A co do Astry w dieslu za 3tys to wierzysz że to dobre będzie??Bo ja napewno nie.A co do Golfa II to możesz poszukać jakiegoś do 2tys no góra 3tys a reszte zostawić na pakiet startowy i jego dopieszczenie.
Tutaj dość ładny jak na te lata [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Cze 2010, 07:26

Zwracam uwagę na przekłamanie w ogłoszeniu,bo nie było II-ki z mocą 75 KM w GTD...
Są wersje z 1,6 GTD o mocach 60KM,70KM,a od 89r bywały z 80KM.
I też nie do końca wierzę ,że to auto z 92r.
W "dwójce" o ile jest pełnosprawny silnik z turbinką,to raczej nie powinno się miec z tym autem kłopotów.
Natomiast osobiście wolałbym tę Astrę z TDS-82KM. Po prostu nowsza konstrukcja i atrakcyjniejszy wygląd ... :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

22 Cze 2010, 07:31

Na początek przejdę się na giełdę i zobaczę jak wygląda sytuacja. Bo jeśli Astra to tylko z silnikiem Isuzu, wtedy wiem, że nawet ruszając za granicę nie będę miał kłopotów z silnikiem i spokojnie zrobię kilkaset km. Jeśli nie znajdę takiej jednostki za 5tys., wtedy rozejrzę się za Punto (ono niestety nie ma ocynku na klapie bagażnika), albo za tym VW.
kminek4
Nowicjusz

22 Cze 2010, 07:34

No to napisz co na tej giełdzie zaobserwowałeś i... nie idz na giełdę z kasą,bo jeszcze nie daj boże coś tam kupisz na "pierwsze wrażenie"..! :grin:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

22 Cze 2010, 07:34

No ale Golfy II były jeszcze produkowane w 92roku.
Barol
Awatar użytkownika

22 Cze 2010, 07:59

Jeśli chodzi o giełdę to będzie to Elizówka i na razie przejdę się poglądowo, a w lipcu pójdę ze znajomym, który jest zawodowym kierowcą ciężarówek i siedzi w temacie samochodów od wielu lat, zna się na mechanice, więc coś podpowie. Napiszcie może jeszcze jak Isuzu sprawuje się w zimie, bo gdzieś na necie czytałem, że w chłodniejsze dni jest też lepszy od przeciętnego ropniaka.

Jeśli wybór padnie na Punto to pewnie jeszcze jakoś zabezpieczę tę klapę, bo mam znajomego lakiernika, który pewnie coś doradzi. 306 też nie jest najgorszym wyborem, ale wszystko zależy od dostępności ofert w mojej okolicy.
kminek4
Nowicjusz

22 Cze 2010, 08:35

Za 5 kawałków ja bym chyba decydował się na coś takiego jak w linku:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Japończyk to japończyk, dynamiczny, ładny i trwały.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

22 Cze 2010, 10:42

barol91 napisał(a):No ale Golfy II były jeszcze produkowane w 92roku.

Masz rację ale tylko dwie wersje silnikowe:1,3 na pełnym wtrysku oraz 1,6 benzyna z mocą równo 70 KM.
Nie diesle !!!
:smile:
artur73
Awatar użytkownika