REKLAMA
Witam szanownych fanów motoryzacji:)
Stoję przed koniecznością zakupu małego samochodu (segment B lub C). Budżet to 5-6 tys.zł z możliwością zwiększenia do 7tys.zł.
Samochód MUSI mieć ABS, el. opuszczane szyby oraz centralny zamek z pilotem. Z założenia samochód ma jeździć w ruchu miejskim na trasach po kilka kilometrów, znacznie rzadziej odcinki 10-15km i być w miarę ekonomiczny 5-7l/100. Nie planuję LPG. Nie podjąłem też decyzji co do zasilania - czy benzyna czy diesel. Wskazana dobra dostępność części zamiennych - tak aby nie zrujnowały portfela.
Zaczęło się od Punto II (przed liftem). Potem jakoś spodobało się Stilo, ale czytając opinie zacząłem mieć duże wątpliwości co to jego awaryjności instalacji elektrycznej. Niestety nikt nie sprecyzował czego te awarie dotyczą i czy unieruchamiają samochód. Stilo są nieźle wyposażone z tego co zauważyłem. Później w grę weszła Skoda Fabia, ale wszystkie oferty to samochody z silnikami 60 i 68KM, a z informacji które wyczytałem to stare konstrukcje i lepiej szukać 1.4 75KM. I tu jest problem - bardzo mało ofert. W kręgu zainteresowań znalazła się Astra G (tzw. Astra II). Ludzie narzekają, ze strasznie gnije. Kolejnym samochodem jaki biorę pod uwagę jest VW Polo. Jest kilka wydaje się, ze ciekawych ofert 1.0 i 1.4, ale jakoś bez ABS. Na tym forum wyczytałem, że warto się zainteresować Corollą E11. Wygląda nieźle, ale tylko ta po liftingu (bez okrągłych reflektorów). niestety bardzo mały wybór podobnie jak w przypadku Fabii. Z aukcjach znalazłem Mitsubishi Colt. Jeden daleko z 1.3 i 82KM, jeden czarny w moim mieście ale 1.6 i 90KM. Co to za samochód? Mojej żonie się spodobał. Nie rozumiem też dlaczego Yaris są tak drogie. Może Mercedes A140?
Pominąłem jakieś samochody, które warto wziąć pod uwagę? Ostatnie dwa dni spędziłem na przeglądaniu ofert i czytaniu opinii - czym więcej czytam, tym mniej wiem. Mam nadzieję, ze tutaj pomożecie mi to wszystko ogarnąć i pomóc w wyborze.