Samochód za 8-10 tysięcy.

19 Lip 2015, 13:47

Witam serdecznie, wiem, że jest multum tematów takich jak ten, ale założyłem swój żeby już całkowicie upewnić się jaki będzie mój pierwszy samochód, z tego co wyczytałem i sam znalazłem wyciągnąłem 5 samochodów które najbardziej mi odpowiadają, liczę na odpowiedzi czy za te pieniądze da się kupić akurat taki samochód w sensownym stanie a jeśli macie inne pomysły to chętnie je poznam, dodam jeszcze, że szukam silnika benzynowego.

Samochody które wybrałem to :

Ford Focus MK1 1.6 16v
Renault Megane II 1.8 16v
Ford Mondeo MK3 1.8
Alfa Romeo 147 1.6 ts
Seat Leon I 1.6

Najbardziej podoba mi się oczywiście Alfa, magiczne samochody, ale czy za te pieniądze można kupić coś sensownego oczywiście mowię tutaj o tej starszej wersji, czekam na odp :)
green17
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 06 2015
Auto: Brak

19 Lip 2015, 14:05

Seata Leona 1.6 z góry odpuść, ten silnik nie nadaje się do tej budy, jest po prostu za słaby. Chcesz ten silnik to weź VW Polo z nim np.
Alfa musi być od pasjonaty/zaufanych rąk, bo jak kupisz pierwszy ładniejszy egzemplarz może się okazać skarbonką bez dna.

Chcesz 1.8 w Fordzie to zainteresuj się VW gofrem IV,Audi A3,Leonem z silnikiem 1.8/1.8T.
Honda Civic VII 1.6
Może jakaś Corolla E12 3d 1.6 do poprawek się znajdzie.
Honda Accord VI 1.8/2.0
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

19 Lip 2015, 14:08

Kolego z własnego doświadczenia powiem ci ze odpuść sobie te egzemplarze "okazyjne" za 8-10 tys. Oglądałem 4 alfy w tej kwocie i każda to był szrot. To cała zawiecha do naprawy, silnik calutki uwalony od oleju, to całe auto do pomalowania, wycieki ze skrzyni. Zwiedziłem pół Polski i za każdym razem było gorzej, w koncu kupiłem alfe za 12tys a i tak jest parę rzeczy do zrobienia.

Cytat z forum Alfy.

Z aut wymienionych odrzuciłbym :
Megane II-wiem, że fajnie wygląda, ale autko jest dosyć awaryjne-ciężko polecić.
Alfa-tak jak wyżej
Mondeo-mam dziwne wrażenie, że trzeba trochę dołożyć do dobrego modelu.

O Seacie się nie wypowiem, natomiast Forda można znaleźć w niezłym stanie, trzeba tylko uważać na rdzę.
Roller
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.4 80KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lip 2015, 14:14

Chyba kiepsko u Ciebie z czytaniem :mrgreen: ale po kolei
green17 napisał(a):Ford Focus MK1 1.6
spoko auto, nie ma jakiś większych awarii, lipne zabezpieczenie antykorozyjne. Silnik spoko, ale ja bym poszukał 1.8
green17 napisał(a):Renault Megane II 1.8 16v
auta z początku produkcji (Twój budżet) mają sporo wad w elektronice. Odpuść
green17 napisał(a):Ford Mondeo MK3 1.8
tutaj 10k to minimum. Silniczek trochę słabowity do tej budy. Jak w Foce lipna antykorozja
green17 napisał(a):Alfa Romeo 147 1.6 ts
auto nie dla każdego, trzeba bardzo pilnować serwisu, bo najmniejsze zaniedbania serwisowe szybko się zemszczą ze zdwojoną siłą :mrgreen: trochę słabe zawieszenie, ale części dość tanie. Lipna zwrotność w mieście, TS trochę ssie, ale 120KM daje nawet radę. Auta po FL lepsze, 1.9 JTD świetny silnik, ale masz za mało kasy
green17 napisał(a):Seat Leon I 1.6
silnik kiepski, bo nie jedzie i dużo pali. Auta z tym silnikiem są zazwyczaj bez wyposażenia. Lepiej szukać 1.8, ale tu może być kruchość z kasą
Ode mnie Toyota Avensis I (uprzedzając - nie, części nie są drogie), Peugeot 406 (nie, nie jest awaryjny)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Lip 2015, 14:39

Czyli rozglądać sie za focusem, tak też myślałem, peugeot 406 jest też fajny, ale powiem szczerze ze ta Avensis I mnie zaciekawiła, ceny są dobre, a wiem po wujku ze toyoty to świetne samochody ( ma corolle od 2001 roku i do teraz to wydał może z 2000 zł na naprawy), a sam wcześniej wgl o niej bym nie pomyślał, jeszcze zapomaniłem dodac ibize II fl, ale tutaj chyba minusem będzie to, że jeśli chce mieć troche mocniejszy silnik ok 100 koni to musze dołożyć a wtedy za te pieniądze można kupić cos ciekawszego :)
green17
Nowicjusz

19 Lip 2015, 16:35

Polecacie jeszcze jakieś samochody ? :)
green17
Nowicjusz