Samochód za ok. 25 tys. zł (Hatchback/Sedan, 5-D, Silnik benzynowy)

12 Paź 2018, 22:15

Proszę o pomoc w wyborze auta najlepiej spełniającego poniższe kryteria:
1) nadwozie 5-drzwiowe typu hatchback albo sedan;
2) wyprodukowany w okolicach 2010 r.;
3) wyposażony silnik benzynowy.

Samochód na co dzień będzie służył do dojazdów do pracy (ok. 15 km w jedną stronę), w weekendy z kolei będzie wykorzystywany do dalszych wyjazdów (ok. 120 km w jedną stronę). Tak więc zależy mi na umiarkowanym spalaniu zarówno w cyklu miejskim jak i na trasie. W grę wchodzą wyłącznie silniki benzynowe – mile widziana możliwość założenia instalacji LPG. Moc nie mniejsza niż 100 KM. Okazjonalnie autem będą podróżować 4 dorosłe osoby, także miejsce na tylnej kanapie jest dla mnie istotne.

Moje propozycje:
Volvo S40 II FL
Mitsubishi Lancer VIII
BMW serii 1 I E87
Audi A3 8P

Proszę o propozycje wraz z konkretnymi silnikami – jestem również otwarty na propozycje innych aut niż ww.

Cena ok. 25 000 zł.
xuligu
Obserwowany

12 Paź 2018, 22:21

xuligu napisał(a):Volvo S40 II FL

Spoko, masz technicznie bliźniaczego focusa 2

xuligu napisał(a):Mitsubishi Lancer VIII

Spoko ale sporo osób narzeka na stosunek osiągi/spalanie

xuligu napisał(a):BMW serii 1 I E87

Raczej niewiele plusów jeśli nie jesteś oddanym fanem bmw

xuligu napisał(a):Audi A3 8P

Pod gaz wyłącznie 1.6/102. Noooo i trochę się naszukasz.

Popatrz na civic'a 8, bravo 1.4T-jet
Możliwe, że trafisz też cruze - ale tutaj stosunkowo słaba jakość wnętrza więc musisz sam sprawdzić

IMO s40 to faworyt
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Paź 2018, 11:18

Również najbardziej skłaniałem się ku Volvo S40 II. Pytanie tylko w jaki celować konkretnie silnik. Z tego co czytałem tańsze w utrzymaniu są jednostki o czterech cylindrach więc idąc za wiki mamy do wyboru 1.6, 1.8 oraz 2.0.

Co do propozycji przyglądałem się każdemu z nich wcześniej – kwestie estetyczne sprawiły, że je odrzuciłem. Wątpliwości miałem jedynie co do Forda Focus II FL, a skoro pojawił się w tym temacie to jestem nim również zainteresowany. Będzie to lepszy wybór niż ww. Volvo jeżeli chodzi o niezawodność i właściwości jezdne?
xuligu
Obserwowany

13 Paź 2018, 11:34

Ja też myślałem o sedanie ale postawiłem na S max. Wyboru nie żałuję:)
Czarciał
Nowicjusz

Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2.0