Samochód za ok. 25 tys. zł (Hatchback/Sedan, 5-D, Silnik benzynowy)

12 Paź 2018, 21:15

Proszę o pomoc w wyborze auta najlepiej spełniającego poniższe kryteria:
1) nadwozie 5-drzwiowe typu hatchback albo sedan;
2) wyprodukowany w okolicach 2010 r.;
3) wyposażony silnik benzynowy.

Samochód na co dzień będzie służył do dojazdów do pracy (ok. 15 km w jedną stronę), w weekendy z kolei będzie wykorzystywany do dalszych wyjazdów (ok. 120 km w jedną stronę). Tak więc zależy mi na umiarkowanym spalaniu zarówno w cyklu miejskim jak i na trasie. W grę wchodzą wyłącznie silniki benzynowe – mile widziana możliwość założenia instalacji LPG. Moc nie mniejsza niż 100 KM. Okazjonalnie autem będą podróżować 4 dorosłe osoby, także miejsce na tylnej kanapie jest dla mnie istotne.

Moje propozycje:
Volvo S40 II FL
Mitsubishi Lancer VIII
BMW serii 1 I E87
Audi A3 8P

Proszę o propozycje wraz z konkretnymi silnikami – jestem również otwarty na propozycje innych aut niż ww.

Cena ok. 25 000 zł.
xuligu
Obserwowany

12 Paź 2018, 21:21

xuligu napisał(a):Volvo S40 II FL

Spoko, masz technicznie bliźniaczego focusa 2

xuligu napisał(a):Mitsubishi Lancer VIII

Spoko ale sporo osób narzeka na stosunek osiągi/spalanie

xuligu napisał(a):BMW serii 1 I E87

Raczej niewiele plusów jeśli nie jesteś oddanym fanem bmw

xuligu napisał(a):Audi A3 8P

Pod gaz wyłącznie 1.6/102. Noooo i trochę się naszukasz.

Popatrz na civic'a 8, bravo 1.4T-jet
Możliwe, że trafisz też cruze - ale tutaj stosunkowo słaba jakość wnętrza więc musisz sam sprawdzić

IMO s40 to faworyt
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Paź 2018, 10:18

Również najbardziej skłaniałem się ku Volvo S40 II. Pytanie tylko w jaki celować konkretnie silnik. Z tego co czytałem tańsze w utrzymaniu są jednostki o czterech cylindrach więc idąc za wiki mamy do wyboru 1.6, 1.8 oraz 2.0.

Co do propozycji przyglądałem się każdemu z nich wcześniej – kwestie estetyczne sprawiły, że je odrzuciłem. Wątpliwości miałem jedynie co do Forda Focus II FL, a skoro pojawił się w tym temacie to jestem nim również zainteresowany. Będzie to lepszy wybór niż ww. Volvo jeżeli chodzi o niezawodność i właściwości jezdne?
xuligu
Obserwowany

13 Paź 2018, 10:34

Ja też myślałem o sedanie ale postawiłem na S max. Wyboru nie żałuję:)
Czarciał
Nowicjusz

Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2.0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...