Samochod za ok 60-80 tys

28 Lis 2016, 10:30

Szukam samochodu za ok. 60-80 tys zlotych. Im bliżej dolnej granicy tym lepiej, ale nie będę oszczędzał na siłę. Niestety jestem trochę zielony jezeli chodzi o silniki. Mysle, ze do moich potrzeb najlepszy bedzie benzynowy.

Budzet: 60-80 tys

Rejon: Trojmiasto. Aczkolwiek dojazd do innych miast nie jest duzym problemem.

Roczny przebieg: 15-20 tys glownie w miescie

Potrzeby: Samochod rodzinny, do wożenia dwóch dzieciaczków w foteliku i żony :) Obecnie jeżdżę Yeti (służbowy i zmieniam pracę, wiec musze go oddac) i jest dla mnie bardzo dobrym samochodem. Nie mam preferencji co do segmentu samochodu, dobrze jednak by mial bagaznik na dwie walizki, czy wozek.
Jezeli chodzi o koszty eksploatacji to oczywiscie fajnie jakby nie palil dużo, ale 8-10l w miescie jest do zaakceptowania.

Przygladalem sie, poki co uzywanym:

Pegeut 508 - ma fajne opinie. Generalnie moj faworyt poki co.
Nissan Qashquai
Hundayi i40
Honda Civic (aczkolwiek tutaj obawiam się rozmiarów samochodu)

Jestem otwarty na każdą propozycję, nie mam uprzedzeń co do marek.

//EDIT:

A co sadzicie o Lexusach w tym przedziale cenowym?

GS np. ?

Czy przebieg 200k nie bedzie za duzy dla tych samochodow?
tentypo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 1988
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Yeti
0

28 Lis 2016, 12:14

Co do 508 - jako całokształt fajny, ale nie z benzyniakiem :naughty: 1.6THP ma swoje problemy (montowany był też citroenach także możesz poszukać opinii) a 1.6/120km to jednak przymało do auta tej wielkości. No ale wiadomo, wszystko zależy czego potrzebujesz - dla mnie za słaby.
Nissan "Kumkwat" to nie moje rejony, nie wypowiem się
i40 spoko, w civicu tak jak mówisz może być ciasno, trzeba się po prostu przymierzyć.
Teraz podrzucę coś od siebie:
- Volvo s/v60. ~Do 70k wyrobisz się z rocznikiem 2010-11, dobrym wyposażeniem i pełną historią z ASO. Problemem może być tylko znalezienie benzyniaka w PL, "janusze" lubią diesle :ok: Silnik 2.0 T3 będzie fajną opcją
- Mazda 3 (sedan), coś czym sam jeżdżę (ostatnio coraz rzadziej, ale "na stanie" w kosztach firmy mam;P). 2.0/120km, prosty silnik (mocniejszego w sedanie nie można mieć). Dość przestronny z tyłu także foteliki wejdą bez problemu. Za te 80k masz auto z salonu z niezłym wyposażeniem, będą też wyprzedaże rocznika, można się zastanowić
- Citroen C5 2.0, tańszy niż widełki, które podałeś, w PL dużo diesli, warto będzie rozejrzeć się na zachodzie. Duży, przestronny, wygodny i przede wszystkim niesprawiający większych problemów samochód. Warto popatrzeć na wersję z zawieszeniem hydro
- Laguna mk3 2.0/2.0T. Również poniżej budżetu. Sytuacja podobna jak w C5, polacy kochają diesle (booo panie, komputer 5,5 pokazuje). Ceny niskie przez złą opinię o Lagunach - w tej generacji nie ma się czego obawiać, świetny sprzęt.
- Toyota Auris Hybrid - taką z kolei ja miałem jako służbowy, do miasta super opcja. Możliwe, że za te 80k wyrwiesz nowego hatchbacka. IMO lepiej postawić na jakieś dobrze wyposażone, np. dwuletnie kombi.

E: GS spoko, przebieg rzędu 200k to tak naprawdę nic dla niewyżyłowanego silnika v6 czy v8. Nie licz jednak na spalanie w mieście rzędu 8-10 :naughty:
Swoją drogą popatrz na IS250
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

28 Lis 2016, 12:32

Z Twoich typów to Hyundai i40 najlepiej się sprawdzi jako auto rodzinne.

Lexusy są ok tylko bagażnik może być przymały (poniżej 500l).
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

28 Lis 2016, 14:43

S/V 60 jak już to 2.0t lub T5 Driv-e , T3 i T4 to pojemność 1,6. Bagażnik nie jest za duży, to następca V50 ale przestrzeń d... nie urywa. Chcesz komfort i dużo miejsca bierz V70, S80
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
0

28 Lis 2016, 15:33

Myślę, że dysponując takim budżetem powinieneś skupić się na nowych autach.
Skoro skoda yeti była dobra, to i jej konkurenci też dadzą radę. A w tym segmencie jest w czym przebierać :ok:
Nie można też zapominać o drastycznych podwyżkach ubezpieczeń i używane auto wyższej klasy, może być znacząco droższe w utrzymaniu, niż nowe auto tej samej wartości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
0

28 Lis 2016, 15:54

Wlasnie - podwyzka OC moze byc bolesna. Troche mnie to martwi. Ktos sie orientuje jakie sa koszty ubezpieczenia zalozmy dwoch wariantow:

Eko: samochod z 2011-2013 z silnikiem do 2 litrow
Nie eko: Lexus GS 3,5l

Nawet nie wiem czy da sie odpowiedziec na to pytanie :) OC w wysokosci 1500zl nie bedzie duzym problemem. 3500 to juz jest troche za duzo.

Z nowych samochodow to juz kompletnie nie wiem co wybrac.
tentypo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 1988
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Yeti
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...

28 Lis 2016, 17:00

Coś takiego pewnie by się nadało :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo to
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV