Samochód za ok. 8000zł

09 Lip 2016, 12:08

Tego się obawiam właśnie. Jakby to były tylko drzwi, albo zderzak to jeszcze, ale tu jest kilka rzeczy. Dzięki.
Matel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 02 06 2012
Auto: Ford Focus I

09 Lip 2016, 12:11

Koszt malowania całego auta wyjdzie z 2500-3000zł więc i tak da mocno okazyjną cenę jak na ten model.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lip 2016, 12:15

I to jest właśnie kuszące, ale boje się, że będą inna rzeczy do wymiany.
Matel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

09 Lip 2016, 12:18

Zmień mechanika jak Ci takie oferty daje. Jak z zewnątrz samochód wygląda tak, to mechanicznie nie będzie lepiej.

EDIT: Ten samochód nie ma progów...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lip 2016, 12:25

Jak zobaczyłem te progi to pomyślałem sobie że ten samochód może być popowodziowy :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Lip 2016, 19:06

Sprawdziliśmy tego focusa i technicznie bajka. Papiery, faktury, masa rzeczy wymienionych. Ale z zewnątrz to by trzeba z 4000zł wpakować, masa rdzy wychodziła tam gdzie szpachlowane było.

Focus z Poznania był bardzo fajny. Wszystko idealnie tylko sprzęgło do wymiany. Za 4000zł by poszedł bo koleś jutro na wakacje wyjeżdża więc by puścił. Niestety jak pojechaliśmy oglądać innego i wróciliśmy to ktoś nas ubiegł. Trudno. Szukam dalej.
Matel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gołoledź i ślizgawica – trudne warunki jazdy
    Gołoledź powstaje, gdy deszcz lub mżawka opada na podłoże o temperaturze niższej od zera. Spadające kropelki rozpływają się i zamarzają w postaci gładkiej, równej, przezroczystej warstwy lodu pokrywającej podłoże. ...

10 Lip 2016, 10:44

Dlatego własnie dobre auta szybko schodzą i trzeba się decydować praktycznie odrazu.

Tutaj masz świeże ogłoszenie pod nosem,świeży gaz,dobry dynamiczny silnik.
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2016, 11:29

Gaz, ale zainteresuję się.

To mi się wydaję bardzo dobrą ofertą.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Matel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Lip 2016, 12:22

Astra dobrze gaz znosi, jak Barol wspomniał silnik fajny. Ciekawy też kolor auta i sensowne wyposażenie.
Focus spoko, szkoda że usilnie wklejasz same 1.6... Wydaje mi się że ma początki rdzy, dlatego to dobry argument do zbicia kilku stówek z ceny.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Lip 2016, 12:34

Znajduje mnie ciekawych ofert z 1.8 w pobliżu Poznania. A 1.6 jechałem i wydaje mi się wystarczająco dynamiczny, więc nie mam jakiegoś parcia. Nie odrzucam ani 1.6 ani 1.8. Mam też jednego Focusa 1.8 na oku, ale handlarz i dziś nie da rady zobaczyć.
Matel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Lip 2016, 12:52

Według mnie ten Focus nie wart 8500zł bo jak Koniu wspomniał ruda się pojawia co widać.
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2016, 13:10

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mechnik już obejrzał, za 4000zł pójdzie. Wiadomo, rozrząd i hamulce dla świętego spokoju do zrobienia, a tak ponoć wszystko dobrze. Przebieg wysoki, ale nie ma co wymyślać w takim budżecie, to auto i tak będzie moim pierwszym, gdzieś tam na pewno go przerysuje w Poznaniu, a za 2-3 lata wymienię na coś młodszego, a ten prawdopodobnie zostanie w rodzinie to wyjazdów do lasu z psami. Blacharsko ponoć bardzo dobrze. Zaraz jadę sam obejrzeć i się przejechać.
Matel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Lip 2016, 13:30

Czy tylko mi się wydaje czy cały tył od drzwi jest ciemniejszy?
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2016, 13:37

Barol napisał(a):Czy tylko mi się wydaje czy cały tył od drzwi jest ciemniejszy?
Też mi się tak wydaje, może na zdjęciach tak wyszło. Tak czy inaczej na pewno był gdzieś robiony bo Focusy poniżej 1k ojro w Niemczech zazwyczaj mają powymieniane różne elementy np. po stłuczce. :wink:
Kierunki boczne też były wymienione oraz atrapa przednia od polifta.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Lip 2016, 23:44

Bardzo możliwe, ale dobrze musiał być zrobiony bo nie widać różnicy na żywo.
Tego właśnie kupiłem. Wszystkie papiery są, nawet faktury od samego początku za każdy serwis. Jedyne co to tylnia wycieraczka do zrobienia bo skrzypi i nie zbiera dobrze. Poza tym wszystko cacy. Letnie opony muszę tylko kupić bo stał na nowitukich zimówkach. Od dołu też nie zgnity, wszystko bardzo ładnie, zawieszenie też miał rok temu zrobione. Prowadzi się świetnie, klima chłodzi bardzo ładnie, środek w bardzo dobrym stanie.

Jutro idzie na przegląd, a potem zaraz do mechanika na wymianę wszystkich filtrów, płyny i olej. Poza tym nie trzeba nic robić. Kupiony za 4200zł.

A ten z małym przebiegiem granatowy za 8500 - każde nadkole zgnite, masa rdzy, pompa wody wyłączała się co chwile - auto po 20 minutach stania na włączonym silniku zaczynało się przegrzewać. Temperatura była już na 3/4 wskaźnika, klima nie chodziła, a jak zapytaliśmy o rozrząd to koleś zapytał czy z rozrządem coś się robi bo nigdy nie był wymieniany i czy to trzeba wymieniać. Także kaplica. Niby młody i udokumentowany przebieg, ale w stanie tragicznym. 3-4k zł do włożenia na starcie.

Dzięki wszystkim za pomoc, po dzisiejszej trasie 120km jakie zrobiłem Focusem jestem bardzo zadowolony. Oby przeglądy i mechanik nie wykryli jakichś wielkich problemów. Nawet przy drobnych rzeczach do zrobienia zmieszczę się w całym moim limicie. Co prawda skrzynia, nie ta co w naszym Nissanie (o wiele krótsze przełożenie w Focusie, gorzej się zbiera niż nasza Almera Tino), także już wiem, że za 2-3 kupuję jakiegoś fajnego japończyka.

Także jeszcze raz wielkie dzięki i mam nadzieję, że na forum wrócę by szukać kolejne auto, a nie rozwiązań na problemy z Focusem. :)
Matel
Nowicjusz
Awatar użytkownika