Samochód za około 20.000

12 Sie 2011, 09:20

Cześć

Poszukuję samochodu za około 20.000zł. rocznik najlepiej powyżej 2004, im nowszy tym lepiej w zasadzie.
Podstawowe wymagania to:
- nie może być kombi (żona wymyśliła)
- zarazem powinien być dosyć spory czyli najlepiej jakiś sedan
- najlepiej diesel, ewentualnie oszczędny benzyniak. Instalacja gazowa ostatecznie, bo już parę razy miałem problemy z używanymi autami przerobionymi na gaz. Nie ma potrzeby większego niż 2 litry
- Samochód ma służyć do jazdy po niezakorkowanym mieście + na dłuższe trasy raz na miesiąc - dwa (300 do 1200km.)
- Wygoda na te dłuższe podróże musi być
- Klima też być musi, najlepiej automatyczna
- awaryjność... tu wiadomo, im mniej awaryjne tym lepiej ;)

Ogólnie rozglądałem się nieco i zainteresowałem się Renault Laguną II 1.9 dCi z okolic 2005 - 2006 rocznika. Znajomy miał podobny kombii zdaje się z 2003 roku i zrobił nim po autostradach 500k km i nie narzekał na jakąś ponadprogramową awaryjność jak to naczytałem się w różnych serwisach. W zasadzie to opinie o Lagunie mnie najbardziej przerażają i nie wiem co o tym samemu myśleć, bo autko jest zgrabne i całkiem nieźle wyposażone za takie pieniądze. Znajomy ma Megane i bez ducktape'a, zestawu narzędzi i różnych dupereli nie rusza się z miejsca bo bywa, że musi coś po drodze przylepić tam gdzie powinno być...

Interesują mnie też Focusy, z uwagi, że sam jeżdżę Focusem 1.6 w benzynie z 2000r. i jest w porządku, gorzej z dłuższymi trasami. Myślałem też o Mondeo lub Passacie ale w tej kwocie chyba ciężko.

Poradźcie na czym warto by zawiesić oko :) Ah i jest duże prawdopodobieństwo, że samochód wezmę od niemieckich sąsiadów (przeglądam mobile.de).

Pozdrawiam!
997
Obserwowany

Auto: Ford Focus 1.6 2000r.

12 Sie 2011, 11:37

A coś takiego ? [link do oferty na Allegro wygasł] Silnik od Renault z lekkimi przeróbkami Volvo, bardzo przyjemny samochód
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Sie 2011, 12:43

Całkiem zgrabny, na pewno też wezmę pod uwagę.

Zwróciłem też uwagę na BMW seria 3 318 w dieslu. Za około 20k można trafić a z opinii wynika, że bardzo porządne i wbrew pozorom nie jest smokiem na ropę.
997
Obserwowany

Auto: Ford Focus 1.6 2000r.

12 Sie 2011, 16:13

Alfa Romeo 156 1.9 JTD?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bardzo ładny i dobry samochód. W dodatku auto bardzo dobrze wyposażone.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005