Samochod za okolo 25 tyś wysokie wymagania...

18 Lis 2009, 20:19

witam. szukam samochodu, cena okolo 25 tyś, plus minus 1000zl powiedzmy, oto jakie mam wymagania:
auto jak najmłodsze, najlepiej 2006 w góre,
mały przebieg, najlepiej 100 tyś MAX,
moc silnika okolo 100KM, silnik diesla,
4/5 drzwiowy hatchback
oczywiscie bezwypadkowy...
i teraz tak: nie wiem czy dobrze mysle decydujac sie na takie a nie inne kryteria odnosnie przebiegu i rocznika chociazby? co o tym sądzicie.
auto ma byc jak najbardziej ekonomiczne, zarowno jezeli chodzi o spalanie itp ale rowniez o ew naprawy czy standardowe wymiany np, klockow hamulcowych.
co wiecej...
mam pare typow ktorych jednak na razie wolabym nie zdradzac zeby niczego nie sugerowac i porownac je z waszymi.
natomiast. szukam rowniez wszelkich rankingów: awaryjnisci, cen czesci zamiennych, aut najczesciej kradzionych, czy cen ubezpieczen,
czym jeszcze sie powinienem kierowac? bo mam metlik w glowie, i naprawde nie wiem czego szukac.
a moze macie propozycje jak sie zabrac do wyszukanie tego jedynego egzemplarza dla siebie?
Ostatnio edytowany przez vivon, 21 Lis 2009, 14:10, edytowano w sumie 1 raz
vivon
Nowicjusz

Auto: AR 147
Silnik: 1,9 JTD

18 Lis 2009, 20:58

vivon napisał(a): i teraz tak: nie wiem czy dobrze mysle decydujac sie na takie a nie inne kryteria odnosnie przebiegu i rocznika chociazby? co o tym sądzicie.

hmm to wszystko zależy od tego po co Ci to auto, bo jak to ma być tylko auto jako środek transportu to dobrze kombinujesz :mrgreen:

zarówno przebieg jak i rocznik trzeba traktować z dystansem, czasem lepiej kupić auto starsze z większym przebiegam, a pewniejsze, niż młodsze ale z większym ryzykiem :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

18 Lis 2009, 21:05

samochod bedzie uzywany dość mało, moze kolo 50 km tygodniowo, moze troche wiecej, bardzo rzadko jakies dluzsze wyjazdy. chodzi glownie o to zeby przez jak najdluzej posluzyl bezawaryjnie, z jak najnizszymi kosztami eksploatacji. nie bedzie szybko wymieniony tak wiec oczekuje wlasnie ze bedzie mi sluzyl dlugo i bez problemow.
vivon
Nowicjusz

18 Lis 2009, 21:20

wiadomo, że każdy chciałby jak najtaniej i jak najlepiej itp, lecz trzeba się przygotować na jakieś wydatki. Tylko skarbówka twierdzi, że po zakupie samochodu człowiek się bogaci, lecz w praktyce tak nie jest .

A z zakupem proponuje zrobić tak : ( jak kupowałem moj pierwszy samochód to tego nie zrobiłem i żałowałem, a przy drugim- obecnym tak i już inaczej to bylo )

proponuję kupić auto powiedzmy za 15, tyś a resztę kasy zostawić sobie na doporowadzenie go do stanu w takim jak się powinno znajdować, i na ewentualne naprawy :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Lis 2009, 21:39

vivon napisał(a):samochod bedzie uzywany dość mało, moze kolo 50 km tygodniowo, moze troche wiecej, bardzo rzadko jakies dluzsze wyjazdy. chodzi glownie o to zeby przez jak najdluzej posluzyl bezawaryjnie, z jak najnizszymi kosztami eksploatacji.

50km tygodniowo x 4 tygodnie w miesiącu x 12 miesięcy to jest jakieś 2400km rocznie czyli prawie nic. Na takie przebiegi zdecydowanie lepiej kupić jakąś małą benzynę niż diesla.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

19 Lis 2009, 14:23

moze troche przesadzilem. w kazym razie rocznie wychodzi kolo 10 tys moze.
vivon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Moda MINI na wiatr i niepogodę - bardzo Brytyjska
    MINI to nie tylko samochód. Z tą marką związany jest również styl życia, który fascynuje nie tylko na drodze i w garażu. Zgodnie z mottem YOU.ME.MINI. od września 2013 w nowej kolekcji MINI Lifestyle ...

19 Lis 2009, 14:26

Masz z 10 tyś zł za mało, żeby spełnić wszystkie kryteria...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Lis 2009, 14:32

a seat ibiza?
vivon
Nowicjusz

19 Lis 2009, 18:19

Sam mam podobne wymagania i mój faworyt to lacetti wersja sedan
Np coś takiego: [link do oferty na Allegro wygasł]
Z tym, ze najlepiej wersję z gazem (chevrolet sprzedaje nowe samochody z instalacją LPG)
Ten samochód jest przede wszystkim bezawaryjny (takie wnioski wysuwam po ponad miesięcznych szperaniach na forach), przestronny i ładny (subiektywne).
Znajdzie się ktoś, kto obcował z tym samochodzikiem?
mesiash
mesiash
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

19 Lis 2009, 18:37

sedan odpada z powodu braku odpowiedniego garazu. silnik ma byc diesla, a na samochody bez klimatyzacji wogole nie patrze.
vivon
Nowicjusz

19 Lis 2009, 18:47

Opel Astra II 1.7 DTI albo 2.0 DTI spełni Twoje wymagania.
Astra III też ale starsza ze 2 lata. Podobnie Toyota Corolla 2.0 D4D diesel.

Oprócz tego możesz szukać Renault Clio, Opla Corsę.

Auto segmentu B z benzyną 1.2, skoro mało jeździsz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lis 2009, 18:52

1. astra 2 odpada gdyz moj brat kiedys nią jezdzil i wiem ze to nie jest najlepszy wybor.
2. to ze jezdze malo to nie znaczy ze nie chce jezdzic dynamicznie. pozatym jak wspomnialem auto ma mi sluzyc przez lata, a z tego co wiem diesel wiecej km przejedzie, prawda? mysle o ibizie, polo, oraz kolega kolegi ma do sprzedania KIA RIO 2 z 2006 roku.
nie wiecie jak ceny czesci tego samochodu?
vivon
Nowicjusz

19 Lis 2009, 19:08

diesle przejeżdżały więcej km ale to było x lat temu, jak jest obecnie to nie wiadomo, to się okaże dopiero za ileś tam lat, generalnie teraz czy diesel czy benzyna to są pozapychane na amen elektroniką, jedni to lubią a inni nie, ja wręcz nienawidzę. :mrgreen:

i nie patrz na części itp, bo w zasadzie to na jedno wychodzi, np w jednym aucie droższe będą amrtyzatory w innym coś innego i tak to wygląda.
A dostępność części jest ogromna do każdego modelu.
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Lis 2009, 22:35

Przy Twoich przebiegach (10kkm rocznie) każde auto benzynowe wytrzyma 30 lat (silnik) więc nie wiem po co Ci ten diesel?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

20 Lis 2009, 13:16

wiec zalozmy ze podoba mi sie jego dzwiek i chcialbym zobaczyc jak sie jezdzi takim autem.
zreszta nie pytam czy kupic diesla tylko jaki samochod.
vivon
Nowicjusz