Samochody alternatywne

06 Lut 2010, 16:12

Mam problem, muszę napisać referat na temat samochodów alternatywnych a nigdzie nie mogę znaleźć o nich żadnej informacji. Byłabym więc wdzięczna za pomoc.
Potrzebuję podstawowych informacji:
-Czym są
-Podstawowe elementy
-Samochody które najbardziej zanieczyszczają środowisko
-Samochody alternatywne (wypisać rodzaje)

Z góry dziękuję.
Cheeky
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

06 Lut 2010, 16:21

Słyszałem o paliwach alternatywnych, ale sądzę że ci którzy nakazują pisanie referatów na temat aut alternatywnych, powinni się z deczka stuknąć w głowy!Dlatego Cheeky niczego nie możesz znaleźć.Jaka jest definicja auta alternatywnego?!Pojazdy alternatywne to rozumiem! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lut 2010, 14:18

:mrgreen: Wydaje mi się że studiujesz inż. środowiska badź coś w tym stylu :mrgreen: Wydaje mi się że chodziło tu o pojazdy które są napędzane w sposób alternatywny, czyli inny niż z wykorzystaniem paliw kopalnych :wink: To samo tyczy się wytwarzania energii, czyli energia wody, wiatru itp, wszystko prócz paliw kopalnych i elektrowni jądrowych. Czyli chodzi tu o:
- pojazdy na biopaliwa (chyba :lol: )
- pojazdy wykorzystujące energię słoneczną
- pojazdy wykorzystujące energię wiatru
I coś by tu jeszcze wymyślił wydaje mi się
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

07 Lut 2010, 14:53

Np.pojazdy napędzane spirytusem, prosto z Polmosu,ten rodzaj paliwa byłby chyba najbardziej przyjemny dla układu paliwowego,układy wtryskowe niezniszczalne,już widzę w wyobraźni kolejki znowu na stacjach,nawet rowerzyści podjeżdżali by z bakami umieszczonymi przy ramach,nawet baki mieli by przy skroniach! :grin: Jestem ciekaw czy ktoś przebije mój genialny :mrgreen: pomysł alternatywnego źródła napędu :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Lut 2010, 14:55

Koledzy ale to forum to nie pomoce szkolne. Do autora tematu: masz Google? Wiec w czym problem, widzę że tutaj przydał by się dobry moderator!
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

07 Lut 2010, 14:57

Publikacja z 2007 roku (niektóre rzeczy o których pisze autor już są na rynku, np. Toyota Pirus), bardzo obszerna, ale wyczerpuje temat:  http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,5612
Ostatnio edytowany przez Dishman, 07 Lut 2010, 17:37, edytowano w sumie 1 raz
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe IV generacji – tzw. sekwencyjne
    Obecnie jest to najczęściej montowany typ układów zasilania LPG, tak zwana instalacja sekwencyjna. Niewiele droższa od dwóch poprzednich, bo kompletna wraz z montażem kosztuje co najmniej 1800 zł; warto wydać ...

07 Lut 2010, 15:43

Tribul napisał(a): Wydaje mi się że studiujesz inż. środowiska badź coś w tym stylu

Cóż, szczerze mówiąc to jestem dopiero w gimnazjum...

Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi, tak, wiem, że to forum to nie pomoc szkolna, jednak nigdzie nie mogłam znaleźć nic na ten temat. W googlach niestety nic nie ma... Jeszcze raz serdecznie dziękuję
Cheeky
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

07 Lut 2010, 20:05

Cheeky napisał(a):Cóż, szczerze mówiąc to jestem dopiero w gimnazjum...

To niezłe rzeczy omawiacie w tym gimnazjum :mrgreen: Ja takie coś przerabiałem na studiach :wink:
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

07 Lut 2010, 20:11

Ale jak wiadomo referaty zawsze były dziwne ;] Teraz robię o ciężarówkach na mechatronikę.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

09 Lut 2010, 11:16

Np.pojazdy napędzane spirytusem, prosto z Polmosu,ten rodzaj paliwa byłby chyba najbardziej przyjemny dla układu paliwowego,układy wtryskowe niezniszczalne,już widzę w wyobraźni kolejki znowu na stacjach,nawet rowerzyści podjeżdżali by z bakami umieszczonymi przy ramach,nawet baki mieli by przy skroniach! :grin: Jestem ciekaw czy ktoś przebije mój genialny :mrgreen: pomysł alternatywnego źródła napędu :!:

ha,ha ...dobre !!!
Już widzę rowerzystę jak podjeżdża pod polmosdystrybutor , a na środku twarzy czerwony nos czyli taka czerwona kontrolka ,że dojechał tu już na rezerwie... :grin:

A co do alternatywnych pojazdów,paliw itp... Chyba nie jest problemem zbudowanie i rozpowszechnianie takich technologii. Skoro ludzie latają na księżyc,to możnaby zrobic auta na prąd i każdy o tym wie... Jest tylko jeden problem... Co zrobic z Arabami od których kupujemy ropę..? :roll:

Do tej pory to,że kupujemy od nich ropę,jest jedynym powodem dlaczego można ich utrzymac w ryzach... Na razie szejkowie się bawią swoimi pałacami,złotymi gadżetami i luksusem ale spróbujcie nie kupowac ropy... Wtedy bardzo szybką wrócą oni do korzeni i religia będzie u nich na pierwszym miejscu.Może nawet po kilkudziesięciu latach wrócą do poziomu namiotu i kozy..?
Wtedy pozostaje tylko raj w niebie...a jak ktoś się orientuje,to do islamskiego nieba trochę trudniej się dostac niż do nam znanego... Niestety trzeba się zasłużyc...trzeba coś zrobic..!
Może np: wysadzic się samobójczo w autobusie z dziecmi niewiernych... :neutral:

Tak tak...Dla nas taki klient to terrorysta i morderca ale z ich punktu widzenia jest bohaterem !!!

Proponuję autorowi tematu zamiast pracy napisac,że nie warto pisac o powszechnym zmotoryzowywaniu świata przez pojazdy o napędzie alternatywnym,nakreślic parę słów o przyczynach babrania się przez producentów stale i ciągle w napędach ropopochodnych...

sorky za wywód... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lut 2010, 11:32

Gdyby nie ropa i gaz, to w Rosji nie było by ani jednego oligarcha,najbogatszy Rosjanin jeździłby na Wierchowinie , a w krajach arabskich byli by jeśli już, to tylko Szwejkowie :grin: Czy ktoś kiedykolwiek był na księżycu?! Tylko Twardowski :!: :lol:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Lut 2010, 14:45

Metoda póki co jest prosta. Wiadomo, że od napędu elektrycznego nikt nie ucieknie, ale chodzi o to, aby proces ten spowolnić. Duże koncerny paliwowe są w stanie wykupować patenty na napęd alternatywny. Co z tym robią? Wsadzają do szuflady. Niech leży, zapłaci się jakiemuś naukowcowi te kilka milionów, bo co to są dla koncernów paliwowych za pieniądze?
A jak ropa zacznie się kończyć, to te same koncerny wyjmą z szuflady te patenty i dalej będą trzepać kasę, tylko, że na "rewolucyjnym" pomyśle.

Jak się poczyta o nowych bateriach, które są coraz mniejsze i coraz więcej energii magazynują, że nie muszą ładować się całą noc tylko kilka minut, to naprawdę można odnieść wrażenie, że technologicznie spokojnie jesteśmy w stanie już takie auta produkować i to seryjnie. Niestety potrzebny jest impuls do działania.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lut 2010, 15:08

Ja już dawno czytałem o tym,że opracowano silniki spalinowe o takim zaawansowaniu technicznym,iż zużycie benzyny oscylowało by w granicach 2 l 100 km.Niestety pomysły wdrożenia tych jednostek do produkcji i użytku zostały storpedowane przez lobby paliwowe .Auta muszą niestety palić odpowiednio dużo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Lut 2010, 15:27

A nich tam !!! To niech robią te silniki z takim spalaniem ,a litr niech kosztuje 12 zł... Wszyscy skorzystają. Arabowie potroją cenę za baryłkę,rafinerie niech podniosą ceny obróbki paliw,przewoznicy niech drożej dostarczają,ekologowie będą się cieszyc z mniejszej emisji spalin,a ja rzadziej będę musiał jezdzic po paliwo... :smile:

Kilka lat takiej polityki i kółko się zamknie i będziemy śmigac na alternatywnych paliwach !!! :smile:
Ostatnio edytowany przez artur73, 09 Lut 2010, 16:28, edytowano w sumie 1 raz
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lut 2010, 15:38

Na razie, to tylko nasze organizmy potrafią działać na przeróżnego rodzaju paliwach, od wynalazków począwszy :grin: Wystarczy tylko usprawnić silnik tak, by mniej energii zamienianej było w ciepło(mniejsze straty energii),jaka jest sprawność silnika benzynowego,30%?!Może trochę mniej.Bodajże KIA ,ma w zanadrzu napęd na sprężone powietrze,rozwija ten pomysł.
PhantomASA1
Forumowicz VIP