Samochody na prawko B1

29 Sty 2008, 22:24

Witam wszystkich :D
Jeśli taki temat był to bardzo przepraszam :) Ale potrzebuję pomocy.
Czytałem na googlach o prawku B1 i jakoś to do mnie nie wchodzi i tu proszę o pomoc (tylko w takim normalnym języku :D ) , chodzi o wszystkie informacje o B1 oraz jakie samochody się na to nadają. Głównie interesuje mnie Fiat Cieniasek :) i to czy jak bym go odchudził te 140kg to będzie się nadawał, wiem że Maluch się nadaje, bo mój jeden znajomy go odchudził i bezprblemu zarejestrował na B1 :wink: Czekam na szybkie odpowiedzi, z góry dzięki i pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

30 Sty 2008, 08:59

To już zależy od Twoich chęci. I czy będzie miało sens jazda wygolaszonym samochodem ;)
B1 to sam wiesz pewnie co oznacza. Samochód o masie własnej do 550kg.
W sumie lepsze to niż np dojazdy pks'ami do szkoły.
przemandero
Nowicjusz

30 Sty 2008, 10:28

Było już i to obszernie na forum.A jezeli jesteś pewnien,że odchudzonego maluszka da się zarejestrować w ten sposób,żeby można było jeździć na B1,to zapytaj tego znajomego,jak to zrobił - co pousuwał,że dało mu to 550 kg i jak resztę załatwiał?Napewno przyda się to naszym przyszłym młodym kierowcom.No i jak się dało odchudzić maluszka o 100 kg,to pewnie CC też się da odchudzić o 160 kg.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2008, 12:21

Parę miesięcy temu widziałem Tico odchudzone i zarejestrowane na kategorie B1 ale koszt był wysoki bo 9000zł.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

30 Sty 2008, 12:43

Ja wcześniej jeździłem skuterem, a teraz zamierzam się przesiąść na cztery koła. Co do maluszka to wystarczy tylko 50kg odchudzić (podsufitka i tylnia kanapa). Ja bym kupił jakiegoś malarka, ale między malarem a cieniasem nie ma tak wielkiej różnicy :) A cieniasek jest dużo lepszy od malarka. A wiecie jak można odchudzić cieniasa o 150kg?? co wyrzucić??
Ile waży seryjne Tico z najmniejszym silnikiem?? I dlaczego go tak dużo to wyniosło (9000zł)??
Pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

30 Sty 2008, 20:16

Bo z tego co widziałem było cabrio wycięty (cały dach) itp. chyba była lżejsza maska wsadzona itp.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazdy weekendowe - bezpieczne piątkowe podróże
    Piątek kojarzy się z początkiem weekendu, odpoczynkiem po intensywnej pracy i wyjazdami. Tymczasem piątkowe popołudnie na drogach to najbardziej niebezpieczny czas w całym tygodniu. Aby zapobiegać wypadkom, kierowcy nie mogą ...

30 Sty 2008, 21:47

Musisz wywalić kanapę tył, część tapicerki, można też wyciąć dach;p pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

31 Sty 2008, 10:46

U mnie w miescie jest kilka taz b1(maluchy po demontazu tylnej kanapy ponoc miesci sie w 550kg)moj instruktor zastanawia sie czy nie wprowadzic kursu b1.Maluch tanszy niz tico a kategoria b1 to tylko 2 lata jazyd i pojscie na egzamin kat.b wiec ladowac 9000 to czyste szlanstwo
gazik
Nowicjusz

31 Sty 2008, 11:31

A co w tym maluszku jest zamiast tylnej kanapy?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2008, 14:37

A czy to prawda że od niedawna nie można zmieniać masy własnej samochodu???? :(
kresiaczek
Nowicjusz

29 Sty 2009, 00:26

No podobno szykuje się zmiana przepisów i nie będzie można zmieniać (podobnie jak w całej Unii) masy własnej auta :( , montować dodatkowych miejsc siedzących czy zmieniać przeznaczenia auta (np na ciężarowe montując katę z tyłu)...
Trzeba się pospieszyć z zakupem taczki na B1, puki jeszcze można przerabiać i ceny są przystępne.
Ja akurat mam zrobionego Malucha co waży 550 kg 8) i... chętnie się z nim rozstanę.
Zainteresowanych proszę o kontakt PW

Pozdrawiam
drivepoint
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

29 Sty 2009, 14:33

Dla mnie to sie wogole nie oplaca placic za prawko za samochod wolalbym odczekac te dwa lata i pozniej nie kombinowac tylko normalny samochod se kupic
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

29 Sty 2009, 22:19

To nie prawda, mozesz zmienic mase własna samochodu.

kresiaczek napisał(a):A czy to prawda że od niedawna nie można zmieniać masy własnej samochodu???? :(
Damian
Renault 19 1.9 TD
VW Jetta 1.6 GLS
Damian9212
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

29 Sty 2009, 22:21

A ile kosztuje to prawko na kat. B1??? i powiedzcie mi co trzeba zrobić żeby mieć to prawko i gdzie jest najbliższy ośrodek co coś takiego robi.
Damian
Renault 19 1.9 TD
VW Jetta 1.6 GLS
Damian9212
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

31 Sty 2009, 11:54

O ile dobrze pamiętam, to B1 miało swoje ograniczenia, jak np. jazda z osobą dorosłą posiadającą "normalne" prawo jazdy, oraz naklejenie "liścia" na tylną szybe. Chyba że coś się zmieniło albo ja mam złe informacje :)
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała