Samodzielna wymiana rozrządu w Hyundai Getz 1,5 CRDI 88KM 65kW

16 Sty 2023, 23:29

Witam. Stoję przed delematem samodzielnej wymiany rozrządu i pompy w hyundaiu. Czy możecie mnie poprowadzić krok po kroku co trzeba zrobić ,żeby nie rozwalić silnika. Nie jest to moja pierwsza tego typu robota ,ale w hyundaiu akurat tak. Był bym wdzięczny, jeżeli ktoś poświęcił by trochę czasu i napisał mi litanie co po kolei należy zrobić. Na pewno ustawić na znaki, tylko gdzie ich szukać, bo w necie niczego na ten temat nie znalazłem.
wezuwiusz3
Nowicjusz

17 Sty 2023, 10:24

wezuwiusz3 napisał(a):Czy możecie mnie poprowadzić krok po kroku co trzeba zrobić ,żeby nie rozwalić silnika. Nie jest to moja pierwsza tego typu robota ,ale w hyundaiu akurat tak.
Trzeba mieć głowę na karku i na pewno myśleć jak się wykonuje takie prace i nie zawsze wierzyć wszystkim manualom znalezionym w necie choć niektóre mogą być naprawdę pomocne.

Zerknij sobie na tą stronę https://www.full-repair.com/technics-re ... di-engine/ na pewno coś ci rozjasni w kwestii wymiany rozrządu w silniku CRDi który masz u siebie.

Zerknij jeszcze na ten pdf który znalazłem może Ci się przyda

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Info na temat rozrządu w CRDi w Hyundaiu

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu masz pokazane na co zwracać uwagę przy wymienia rozrządu w Hyundaiu co prawda silnik benzynowy 1.3 ale na pewno się przyda

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pamiętaj że to tylko materiały pomocne i wszystkie naprawy robisz na własną odpowiedzialność :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sty 2023, 19:46

To prawda Rokiko,gdy wymieniałem pierwszy raz zestaw rozrządu w Clio I 1.2 porobiłem sobie znaki sam,kupiłem pasek,bardzo ważne jest to,by sobie sprawdzić ugięcie paska,by potem wiedzieć jak ustawić napinacz,złożyłem wszystko wedle znaków na pasku,pokrywały się ze znakami na kołach,ale silnika nie odpalałem,przekręciłem wał kluczem i blokada,tłoki spotkały się z zaworami,przesunąłem pasek o jeden ząbek w lewo i to było to,czyli znaki kół i paska się nie pokrywały,odpaliłem silnik i jeżdziłem przez kilka lat,wracając jeszcze do tego o czym napisał Rokiko,wszędzie podają,że do mojego silnika wchodzi 6.5-7 l oleju max(2.9 TD 5 cyl ) ,nawet producenci olejów podają tak samo,,więc sobie pomyslałem,jakim cudem skoro do mojego drugiego 2.2 4 cyl podają wszędzie,że tyle samo,przy wymianie oleju weszło mi dokładnie 8.3 l do poziomu max,potem oglądnąłem na YT filmik,mechanik też radził by nie sugerować się informacjami,tylko bagnetem,bo można się zdziwić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Sty 2023, 20:15

Rokiko dzięki za materiały.Są bardzo przydatne.Szkoda tylko że nie ma dodatkowo wymiany pompy wody.
wezuwiusz3
Nowicjusz