SAMURAI I NIE TYLKO W TERENIE I PO TERENIE KILKA PYTAN

05 Cze 2010, 11:49

Witam, mam kilka ogólnych pytań dotyczących Suzuki sj413 i jazdy w terenie wiec lecę : progi, zwykłe (takie jak w moim zdjęcie w galerii) czy są do czegoś przydatne w terenie bo po kilku wypadach zaważyłem że jedyna rolą moich jest przywożenie błota pod sam dom innych funkcji jak dotąd nie zauważyłem mam zamiar zdjąć , czy jednak powinny po coś zostać ? pytanie drugie co robić w aucie po powrocie z błota trzeba za każdym razem myć podwozie ? czy trzeba coś smarować czyścić na coś zwrócić szczególną uwagę ? trzecie mam zamiar wyjąć z auta okładziny dywanowe i zostawić sama blachę ( trochę zgnita ) czym można pokryć zwykła farba do metalu czy są lepsze sposoby ? Jak i czym osłonić aparat zapłonowy i cewkę przed woda błotem czymś pryskać przed jazdą w błoto , po powrocie ? Co zrobić z resorami wydaje mi się że tył siedzi czy wymienić na nowe czy dać do kowala ? czy można wymienić (habrować ) sam tył czy raczej wszystkie ? I ostatnie (jak narazie :) ) czy poszerzenie za pomocą dystansów powoduje jakieś większe obciążenie mostów ? z góry dziękuje ze odpowiedzi :) i proszę o kilka gramów cierpliwości ale nie znam się
KKrzysiek
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

05 Cze 2010, 12:15

Co do progów :shock: pomimo tego ze wozisz błoto osłaniaja zawszt twój próg samochodu przed ewentualnymi wgniecieniami. Po powrocie z błota ja zawsze myje podwozie :lol: każde błota są inne niektóre powodują (przyspieszają) korodowanie twojego auta więc warto je myć chyba że szybko bedziesz gonił te auto :lol: Od czasu do czasu warto kalamidki nasmarować .Zgniatą blache radze wyciąć i wspawać nową pomalować farbą, weidziałem u innych że biteksują cały samochód i srodek.Resory do kowala chyba że masz dużo kasy możesz kupić nowe.Poszerzenie za pomocą dystansów nie powoduje większych obciążenie mostów :lol:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazury (Piecki)

05 Cze 2010, 12:21

...Od czasu do czasu warto kalamidki nasmarować... a co to są kalamidki i gdzie je znajdę ?
KKrzysiek
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

05 Cze 2010, 18:39

kalamitki - smarowniczki :mrgreen:
u mnie takowe wystepuja tylko na walach napedowych :wink:
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...