samochód posiadam 5 lat żadnych problemów zrobiłem nim 100 tys bez problemu olej filtry wszystkie co 10 -12 tys wymieniane olej po kupnie wymieniłem 6 razy i wszystko zawsze ok przed ostatnia wymiana oleju i
kontrolka zaczeła gasnąć po 3 -4 s pojeżdziłem 2 miesiące zrobiłem z 5 tys przyszła zima i mróz zaczeła gasnąć po 10 s zlałem olej i wlałem świeży ten sam i wymieniłem filtr kontrolka znów zaczeła gasnąć po 3-4s ale nie 10 s mimo mrozu w lipcu tego roku wymiana świeży olej też ten sam kontolka gaśnie cały czas po 4 s ze stanu zimnego w lato tak samo nie świeci nie mruga w wakacje 2 długie trasy jazda 140 - 180 km/godz i wszystko ok. Teraz fakty olej elf 5w40 evolison wcześniej nazywał się elf ldx 5w40 a teraz zastopiono go tym i właśnie po jego wlaniu tak się złożyło ze tak sie zaczeło dziać z tego co wiem to jest to olej hc czyli tworzony w technologi syntetycznej prawdziwy syntetyk to pao a ten jakiś przerobiony minerał na syntetyk niestety 80 procent olejów syntetycznych tak są robione żeby było taniej nastepna sprawa ze jak samochód stoi przechilony na krawężniku na prawo to kontrolka gaśnie odrazu wraz zapaleniem nawet w mróz jakby szybciej łapał ciśnienie 'kontrolka świeci dłużej tylko ze stanu zimnego pózniej gaśnie normalnie ale jak postoi dłużęj przez 2 godz znów gaśnie po chwili czyli jakby olej spływał wymieniałem tako gumkę w filtrze która służy jako zawór zwrotny nic nie pomogło ale jak stoi pochilony to może stać cały dzień i zgaśnie odrazu czyżby coś ze smokiem jak wymieniałem olej wchodzi 5.9 l wlałem 5.5 l i był max zrobiłem 20 km zgasiłem po godzinie sprawdziłem było w połowie podziałki a rano znów max czyli jakby olej spłynoł przecież powino wejść jeszcze 0.4 l do max i tak jest cały czas jakby olej utrzymywał sie tylko godzinę a pózniej spływał.I WŁAŚNIE czemu jak przechilony gaśnie odrazu i ten olej też mnie niepokoji muszę przejść na inny tylko jaki teraz jak było chłodniej to zapaleniu silnik jakby chwile głośniej pracował jak jest ciepło niema takiego objawu tylko jak temp spada poniżej 10 stopni a może ten olej jest bardzej mineralny niż syntetyczny i odczuwa niskie remperatury staje sie mniej płyny