Scenic :D problem z woda ;/

12 Lip 2012, 20:46

Witam posiadam scenica z 2003 roku 1.5 dci .
Posiadam tez problem gdyz ostatnim czasem ubywa mi ciagle plyn chlodzacy ;/
Moze byc to wina uszczelki pod glowica bo wycieków nigdzie nie widac ;/
A jesli nie uszczelka to czy winny mozeby byc np pekniety blok lub glowica ???
damian09
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2000
Auto: ford focus 1.8 tddi

04 Wrz 2012, 13:10

Wiem,że to stary temat ale może jeszcze odpowiedź będzie Tobie przydatna. Przede wszystkim nie panikuj,bo nie ma powodu. Uszczelkę pod głowicą zostaw w spokju,bo w oleju nie ma zawiesiny czyli nie wlatuje płyn do silnika.
Nie ma wycieku mówisz ale ja Tobie powiem,że jest !!! Wiesz skąd leci? Właściwie nie leci a sączy się płyn? Z pompy wody przy rozrządzie... A właśnie dlatego,że sączy się po kropelce jak silnik jest rozgrzany,to nigdzie nie kapie,tylko zdąży kropelka odparować... Potem brakuje 1 w tygodniu połowa zbiorniczka...
Moja rada,to wymienić pompkę wodną. Z tym,że jeżeli zbliża się i tak za jakiś czas planowana wymiana rozrządu,to trzeba to zrobić "za jedną robotą". Tak więc albo przyspieszysz wymianę rozrządu wraz z pompą wody albo jeździj i dolewaj aż nie przyjdzie na niego pora,tylko że wyciek będzie się powiększał.
pozdro :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Wrz 2012, 22:14

Dzieki za pomoc :D ale uszczelke musialem wymienic bo to niestety nie moje auto bylo ;/ a klijent chcial uszczelke i nie mozna bylo mu nic innego powiedziec bo byl uparty .
A z pompy lecialo tak jak mowisz po kropelce tylko ze ja mialem go zalanego woda od poczatku gdybym mial plyn to smuga by zostala a po wodzie nie bylo widac ;/
damian09
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2000
Auto: ford focus 1.8 tddi