Scenic II 1.6V Stuki w silniku(?) podczas ruszania z miejsca

06 Lut 2013, 18:29

Witam. Mam problem, od pewnego czasu, po uruchomieniu silnika ( tylko) i po przejechaniu ok. 50-100m pojawiają się odgłosy stuków(takie terkotania 3 sekundowe), które pochodzą wg. mnie z komory silnikowej. Na postoju, podczas pracy silnika te stuki nie występują. Wymieniłem w zawieszeniu nast. rzeczy: końcówki drążków, poduszka pod silnikiem, sprężyny w przednim zawieszeniu , prowadnice w zaciskach hamulcowych a następnie odwiedziłem stacje diagn. (szarpaki). Wg diagnosty jest ok ,żadnych luzów lecz nadal występuje to samo terkotanie. Wizyta w ASO nic nie dała , również niczego nie mogą namierzyć . :shock:. Dźwięk -" terkotanie "o którym mowa podobny jest do takiego jak przy uszkodzonym przegubie, tyle tylko ,że występuje on również przy jeździe na wprost.Dodam jeszcze , że 9 mies. temu wymieniłem rozrząd + koło zmiennych faz rozrządu i pompę wody.
Bardzo będę wdzięczny za pomoc wszystkim forumowiczom w zdiagnozowaniu tego defektu bo skończyły mi się już pomysły.
rdb
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 11 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Scenic II
Silnik: 1,6 16V 113KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2003
  • 09 Lut 2013, 20:00

Przed napisaniem kolejnego tematu zapoznaj się z tematyką działów na forum i pisz swoje tematy w odpowiednim tematycznie dziale.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

11 Lut 2013, 21:00

Witam.
    W dniu dzisiejszym zauważyłem jeszcze dwie rzeczy:
    1) Po uruchomieniu silnika i ruszeniu do przodu jeśli nie przekroczę prędkości 12 km/h nie słychać żadnego pukania( terkotania 3 sekundowego), mogę jechać nawet 1-2 km . Natomiast jeśli tylko przekroczę prędkość 13 km/h terkotanie natychmiast się pojawia- słychać je wyraźnie po prawej stronie (od pasażera).
    2)Terkotania nie słychać gdy cofam (?)
    Może jeszcze wspomnę (tego nie napisałem wcześniej) , że samochód posiada ABS oraz kontrolę trakcji.
    rdb
    Obserwowany

Prawo jazdy: 19 11 1994
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: Renault Scenic II
    Silnik: 1,6 16V 113KM
    Rok produkcji: 2003

16 Lip 2015, 20:34

Witam. Jestem świeżo po zakupie Scenica z 2006r. 1,6 bezn. i jak to po zakupie pierwsze co to wymieniłem rozrząd. Wyjeżdżając dzisiaj od mechanika zauważyłem identyczne objawy jak u Pana. Odgłos jest identyczny i również występuje przy przekroczeniu 12-13km/h. Na wolnym biegu nic nie słychać. Dodam, że przy cofaniu też słychać. Bardzo proszę o poradę.
    marek2486
    Obserwowany

Prawo jazdy: 18 09 2005
    Przebieg/rok: 12tys. km
    Auto: scenic
    Silnik: 1,6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Van
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2006

05 Sie 2015, 13:01

Moim zdaniem należałoby sprawdzić czy nie jest to przypadkiem poduszka silnika,u znajomego był podobny problem i okazało się właśnie,że poduszka jest do wymiany.
    Petrostar
    Początkujący

Auto: VW Polo
    Silnik: 1.4
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto terenowe - początki - wyposażenie na bezdroża
      Jadąc w teren musimy pamiętać, że to nie zwykła przejażdżka z miasta A do miasta B drogą krajową nr X... W związku z tym - również wyposażenie naszego samochodu musimy dostosować do sytuacji w jakich możemy się znaleźć ...
      Bezpieczni rowerzyści
      Rower staje się coraz bardziej popularnym środkiem transportu, a rowerowe wycieczki ulubioną formą spędzania wolnego czasu. Nie brakuje również ludzi, którzy na rowerze realizują swoją sportową pasję. Tymczasem ...